Τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και παροχής φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, Ευγενία Ουζουνίδου.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η συνεχιζόμενη και διαρκώς επιδεινούμενη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, επισείει τον κίνδυνο, να μας ξαναφέρει τον προσεχή χειμώνα, στις συνθήκες του «παγωμένου Ιανουαρίου του 2009», όπως, άλλωστε, προειδοποιούν δημοσιεύματα, αναλύσεις και δηλώσεις αξιωματούχων, όπως π.χ. ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού ιδρύματος Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας κ Κ. Σιμόνοφ.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι, παρά τον χαρακτηρισμό των ρωσικών προτάσεων σαν «ικανοποιητικές» του αρμόδιου επιτρόπου ενέργειας της ΕΕ κου G. Oettinger, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, η Ουκρανική πλευρά επέμεινε αμετακίνητα σε εξωπραγματικές απαιτήσεις, μη αποδεκτές από τη Gazprom, για τη ρύθμιση του χρέους και την τιμή του ΦΑ.
Μετά τον άδοξο τερματισμό των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα της Ε.Ε. μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον διακανονισμό του χρέους (5,3 δις δολάρια) και της τιμής του ΦΑ που καταναλώνει η Ουκρανία, η Gazprom ενεργοποίησε από 16/06/2014 το Συμβόλαιο που έχει συνάψει με την Ουκρανική Naftogaz και πέρασε πλέον σε καθεστώς προπληρωμής της ποσότητας ΦΑ που ζητά η Ουκρανία, ενώ εκκρεμεί και ο διακανονισμός του τεράστιου χρέους της Ουκρανίας προς την Gazprom.
Οι πολύ αρνητικές αυτές ενεργειακές εξελίξεις στην Ουκρανία, που όπως διαφαίνεται θα οξυνθούν, προμηνύουν μια νέα κρίση «ασφάλειας εφοδιασμού» σε ΦΑ τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη, ανάλογη με εκείνη του Ιανουάριου του 2009. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία), λαμβάνουν μέτρα διαφοροποίησης στην προμήθεια ΦΑ και κατασκευάζουν δαπανηρές τερματικές δεξαμενές, για προμήθεια υγροποιημένου Αερίου (LNG) από το ΚΑΤΑΡ ή την Αλγερία με προφανώς μεγαλύτερο κόστος, για να αποφύγουν ένα νέο «παγωμένο χειμώνα». Οι άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία Σουηδία κ.α δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού με ΦΑ, αφού μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με ΦΑ από τον υποθαλάσσιο αγωγό του «βορείου ρεύματος» (North Stream Βαλτικής).
Επομένως τη διένεξη και τα καμώματα των Ρωσο-Ουκρανικών σχέσεων ενδεχομένως για μια ακόμη φορά να την πληρώσουν οι χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης, αφού το «νότιο ρεύμα» αγωγών δεν έχει αποπερατωθεί ακόμα, ενώ συνεχώς, παρά την υπογραφή για σύμπραξη και άλλων χωρών εκτός της Βουλγαρίας (π.χ. Αυστρίας, Σλοβακίας) συναντά σοβαρές αντιδράσεις από την ΕΕ.
Δεδομένου ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο επίτροπος ενέργειας κος G. Oettinger, ζήτησε την διεξαγωγή stress test των εταιρειών παροχής φ.α. ενόψει της χειμερινής περιόδου,
Ερωτάται ο κύριο Υπουργός:
- 1. Έχει διεξαχθεί το σχετικό stress test από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και τις εταιρείες παροχής φ.α. στην Ελλάδα και ποια τα αποτελέσματα;
- 2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου η χέρα να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που θα προκαλέσει τον επερχόμενο χειμώνα πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού ΦΑ;
- 3. Σε μια απευκταία περίπτωση, διακοπής της παροχής φ.α. μέσω των αγωγών που διέρχονται από το Ουκρανικό έδαφος, πώς θα καλυφτούν οι ανάγκες 2,6 δις εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ΦΑ που καταναλώνει ετησίως η Ελλάδα;
- 4. Έχει επεξεργασθεί συγκεκριμένο “Plan B” εναλλακτικού δηλαδή τρόπου διαφοροποιημένης προμήθειας ΦΑ; Έχει μεριμνήσει για τις απαραίτητες υποδομές σε μια τέτοια περίπτωση; Πως εξελίσσονται τα σχέδιά της που είδαν το φώς της δημοσιότητας για την επέκταση της Ρεβυθούσας;»