Τη διάλυση του Ιατρείου Πόνου, αλλά και την υποβάθμιση της Ογκολογικής του Μποδοσάκειου καταγγέλλει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας
Έντονες αντιδράσεις προξένησε στην Εορδαία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή η ελαφρότητα με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων που αντιμετωπίζει το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς οι ιθύνοντες αντί να λύσουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ένα από τα δύο νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα και στο δεύτερο, στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ως γνωστόν, προσπαθώντας οι αρμόδιοι να μπαλώσουν το μόνιμο πρόβλημα οριακής στελέχωσης των νοσοκομείων της περιοχής, που προξένησε “έμφραγμα” με τη συνταξιοδότηση της μιας από τις τους τρεις αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Κοζάνης και την ασθένεια της δεύτερης, προχώρησαν στην απόσπαση του ενός εκ των τριών αναισθησιολόγων του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας στο Μαμάτσειο Κοζάνης, προξενώντας σοβαρό πρόβλημα και στο χειρουργικό τομέα του Μποδοσάκειου, στο οποίο εκτελούνται πάνω από 3.500 χειρουργεία ετησίως, υπερδιπλάσια από όσα σε όλα τα άλλα νοσοκομεία μαζί της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα όμως, με τη λύση που επιλέχθηκε, “παγώνει” ουσιαστικά και η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου και παρηγορητικής αγωγής του Μποδοσάκειου, καθώς δεν μπορούν να το λειτουργήσουν οι εναπομείναντες δύο αναισθησιολόγοι, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.
Γελοία “λύση”
«Γελοία» χαρακτήρισε τη λύση που δόθηκε ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και πρώην νομάρχης Κοζάνης, Ιορδάνης Ανδρεάδης, με δήλωσή του στον «Π»: «Θεωρώ ότι η λύση που δόθηκε για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στο Μαμάτσειο νοσοκομείο με την έλλειψη αναισθησιολόγων, είναι γελοία. Δεν μπορεί όταν έχεις έναν χειρουργικό τομέα ο οποίος είναι μεταξύ των πιο ανταγωνιστικών σε επίπεδο νομαρχιακών νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, να τον χτυπάς. Γιατί η λύση που δόθηκε είναι η εξής: έπασχε το ένα το πόδι και αντί να το θεραπεύσουμε κόψαμε το καλό. Αυτό έγινε στην προκειμένη περίπτωση.»
Ο κ. Ανδρεάδης απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα προς όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής και τους υποψήφιους περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας «να τοποθετηθούν για το σοβαρό αυτό ζήτημα και γενικότερα για το οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης όλων των νοσοκομειακών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας.»
Την έντονη αντίδραση των Καρκινοπαθών της περιοχής εξέφρασαν με δηλώσεις τους στον «Π» και ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, τονίζοντας ότι η λύση που δόθηκε για την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Κοζάνης βάζει στο γύψο και τη λειτουργία του Ιατρείου Πόνου του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας. Ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Καραπίντσιος έκανε μάλιστα λόγο «για αλητεία», καθώς όπως κατήγγειλε, «είναι αλητεία να αναστέλλεται η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου που έχει τεράστια προσφορά, αφού βρίσκουν σ’ αυτό ανακούφιση πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα από όλη τη Δυτική Μακεδονία», αλλά και διότι, την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης και της Ογκολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου, η οποία έχει απομείνει με έναν μόλις ογκολόγο. «Τον έχουν εξαντλήσει τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε παραίτηση, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Καρκινοπαθών.
«Δεν σέβονται τους αγώνες και τις προσπάθειές μας, ούτε το φιλότιμο των γιατρών του Μποδοσάκειου για να στηθεί το Ιατρείο Πόνου. Γκρεμίζουν εν μία νυκτί ό,τι με τόσο κόπο χτίστηκε και αφήνουν ακάλυπτους εκατοντάδες καρκινοπαθείς από την ευρύτερη περιοχή που έβρισκαν ανακούφιση σ’ αυτό», δήλωσε ο γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Γιώργος Αράπης.
Υπενθυμίζεται ότι την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε ευθύς εξ αρχής η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), η οποία κατήγγειλε το σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων που διαιωνίζεται λόγω της πολιτικής των μνημονίων, αλλά και κυρίως επειδή: «Αντί οι ιθύνοντες να αποφασίσουν να πιέσουν την κεντρική εξουσία για τη λύση του προβλήματος, επέλεξαν την εύκολη λύση. Την απόσπαση ενός αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας- από τους τρεις υπάρχοντες, στο Νοσοκομείο Κοζάνης, με αποτέλεσμα αντί να λύσουν ένα πρόβλημα να δημιουργήσουν ταυτόχρονα προβλήματα και στα δύο Νοσοκομεία. Έτσι λοιπόν οι ίδιοι που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι στην Πτολεμαΐδα για την εύρυθμη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος χρειάζονται 4 αναισθησιολόγοι και για τον λόγο αυτόν προκήρυξαν επανειλημμένως θέση επικουρικού γιατρού αναισθησιολόγου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από κανέναν στο αίτημα, αποφάσισαν ξαφνικά ότι μπορεί να λειτουργήσει με δύο αναισθησιολόγους».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας έχει ζητήσει συνάντηση με όλους τους βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης για το θέμα της ογκολογικής κλινικής, ενώ με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με το Ιατρείο Πόνου καλεί τον σημερινό περιφερειάρχη αλλά και όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες, δημάρχους και υποψήφιους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας «να βοηθήσουν, ασκώντας πίεση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για να δοθεί επιτέλους λύση στο σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειάς μας, που το βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ