Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι της Κοζάνης
None

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι της Κοζάνης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Νέκρωσαν τα δικαστήρια στην Κοζάνη, καθώς οι δικηγόροι της περιοχής, συμπαρατασσόμενοι με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο χαρακτηρίζουν ως «αμφιβόλου συνταγματικότητας».
Στο δικαστικό μέγαρο Κοζάνης έχει επέλθει στην κυριολεξία «μπλακάουτ», αφού η αποχή συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα και έχουν αναβληθεί πολλές δίκες. Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις με αποχή και άλλες μορφές έχουν αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου. Από χτες οι δικηγόροι του νομού συμμετέχουν στις κυλιόμενες αποχές που αποφάσισε η ολομέλεια των προέδρων της χώρας που συνήλθε το περασμένο Σάββατο στη Αθήνα. Ειδικότερα πραγματοποιούν διήμερη αποχή στις 24-27 Οκτωβρίου, η οποία επαναλαμβάνεται στις 3-4 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου, που υπογράφει ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας Βασίλης Τσιώτσιας και Ελένη Διαμαντίδου αντιστοίχως, πραγματοποιούνται μόνο κατ’ εξαίρεση δίκες για σοβαρές υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν ή κάποιες άλλες νομικές πράξεις, μόνο κατόπιν ειδικής άδειας του δικηγορικού συλλόγου. Ειδικότερα, κατά την αποχή άδειες θα δίνονται κυρίως στις εξής περιπτώσεις : Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης, παραγραφές, προθεσμίες, αναστολές πλειστηριασμών κ.λ.π. Η κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και η προσθήκη –αντίκρουση επιτρέπεται χωρίς άδεια. Υπεύθυνοι χορήγησης αδειών ορίστηκαν οι κ.κ. Πελεκούδας και Καΐδης.
Με ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνήλθε στις 22 Οκτωβρίου, ενημερώνει ότι «αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 και την Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, εκφράζοντας ρητά την έντονη αντίθεσή της στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα». Σημειώνει ότι «ο θεσμικός ρόλος των Δικηγόρων και η ιστορία των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεμελιωδών ελευθεριών επιτάσσει την ανάληψη δράσεων προς όφελος των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, που βλέπουν κατακτήσεις ετών να καταπατώνται μέσω πολυνομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας.
Διατρανώνει επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και Εξορθολογισμός διαδικασιών Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης», καθώς δια της προωθούμενης ρύθμισης παραγνωρίζεται ο καταναγκαστικός και εξαιρετικός χαρακτήρας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ως βαρύτατης προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, μέσω της σοβαρής μείωσης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών και των δυσανάλογων νομικών και πραγματικών υποχρεώσεων και δυσχερειών που τους τίθενται για τη δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης, ενώ παράλληλα παραβλέπεται και το γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι συνταγματικά αποδεκτή εξαίρεση του κανόνα της προστασίας της ιδιοκτησίας.
Ο ρόλος των Δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού. Στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team