Ο Παναγιώτης Κωστούλας γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Καστοριά, ζει στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Νομική σχολή του ΔΠΘ και είναι κάτοχος master στο εμπορικό δίκαιο από το City University του Λονδίνου. Εργάζεται ως δικηγόρος. Δραστήριος στο χώρο των social media, αρθρογραφεί συχνά για θέματα πολιτικής επικαιρότητας.
Για ποιο λόγο νομίζετε ότι η «Ελιά» σας πρότεινε να συμπεριληφθείτε στο ευρωψηφοδέλτιό της και για ποιον λόγο αποδεχτήκατε την πρότασή της;
Η Ελιά προχώρησε συνολικά με το ψηφοδέλτιο αυτό σε μια μεγάλη υπέρβαση. Έδωσε λόγο και φωνή σε ανθρώπους της πραγματικής ζωής, ανθρώπους στη μεγάλη τους πλειοψηφία χωρίς καμία προηγούμενη ανάμειξη στην πολιτική που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών κι από τη νέα γενιά που βιώνει την κρίση στο πετσί της. Η πρόταση που μου έγινε ήταν ιδιαιτέρως τιμητική διότι δείχνει την πραγματική βούληση της Ελιάς να παλέψει για την ανανέωση στην πολιτική ζωή και την αλλαγή των νοοτροπιών και των πρακτικών που οδήγησαν την πολιτική σε απαξίωση τα τελευταία χρόνια. Στο μέτρο που μπορώ κι εγώ ως ένας νέος άνθρωπος και μάχιμος επαγγελματίας δικηγόρος να ενσαρκώσω αυτή την ανανέωση αποδέχτηκα την πρόταση κρίνοντας πως είναι ώριμες πια οι συνθήκες για να ακούσει η κοινωνία ορισμένες διαφορετικές φωνές πέρα από τις συνηθισμένες.
Πώς κρίνετε την κατάργηση της λίστας από τα ευρωψηφοδέλτια και την αντικατάστασή της από τον σταυρό προτίμησης;
Ήμουν από την αρχή υπέρ. Κάθε κίνηση που βαθαίνει τη δημοκρατία και δίνει μεγαλύτερη δύναμη στη φωνή και τη βούληση της κοινωνίας είναι καλοδεχούμενη. Είναι πια καιρός να τελειώνουμε με τα προσωποπαγή κόμματα, όπου ο ηγέτης κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τις αυλές και τους ευνοούμενους της εκάστοτε ηγεσίας. Κι είναι στο χέρι μας να παλέψουμε προκειμένου το μέτρο αυτό να γίνει η αφετηρία για μια συνολική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε κόμματα ανοιχτά, πραγματικά δημοκρατικά με σεβασμό και ανεκτικότητα στη μειοψηφούσα γνώμη και ύπαρξη οργανωμένων ρευμάτων σκέψης. Κόμματα διαφανή και ανοιχτά στην κοινωνία που δεν θα διοικούνται πίσω από κλειστές πόρτες και με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις.
Θεωρείτε πως η ψηφοφορία με σταυρό δίνει ίσες ευκαιρίες σε υποψηφίους με διαφορετική αναγνωρισιμότητα;
Προφανώς όχι. Όταν στρατεύτηκα σε αυτή την προσπάθεια είχα πλήρη επίγνωση αυτής της ανισότητας. Ωστόσο, η δημοκρατία είναι αγώνισμα. Με δυσκολίες κι απαιτήσεις. Κι αυτή είναι η μαγεία της. Χίλιες φορές να τρέξω κυνηγώντας το σταυρό παρά να διοριζόμουν από τον καναπέ μου ευρωβουλευτής. Σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Σε κάθε περίπτωση τονίζω και πάλι τη βαθιά μου πεποίθηση ότι η κοινωνία είναι πλέον έτοιμη να ακούσει διαφορετικές φωνές πέρα από τις αναγνωρίσιμες. Οι εκλογές της 25ης Μαΐου είναι στοίχημα για όλους μας. Και για εμάς τους υποψηφίους και για την κοινωνία για να αποδείξει εάν πράγματι επιθυμεί την ανανέωση.
Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν την κεντροαριστερά και ειδικότερα την «Ελιά»
Γιατί είναι η στρατηγική της κεντροαριστεράς για τη χώρα που δικαιώνεται. Η κεντροαριστερά ήταν που σήκωσε το 2010 το σταυρό του μαρτυρίου μιας εξαιρετικά δύσκολης πολιτικής, η οποία όμως οδηγεί σήμερα τη χώρα στις αγορές και την βάζει σε τροχιά εξόδου από την κρίση. Ήταν η πολιτική της κεντροαριστεράς που οδήγησε σε πρωτογενές πλεόνασμα και μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε την ευνοϊκή διευθέτηση του δημοσίου χρέους και να προχωρήσουμε σε σταδιακή αποκατάσταση αδικιών. Και ήταν μια πολιτική που πολεμήθηκε μανιωδώς τόσο από τη ΝΔ του κ. Σαμαρά με τα περίφημα Ζάππεια όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ο οποίος κατά δήλωσή του στη Βουλή θα προτιμούσε να είχαμε γίνει Αργεντινή. Τώρα όσον αφορά στην Ελιά. Η Ελιά είναι το πρώτο σημαντικό βήμα ενοποίησης του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου που σκόρπισε πληρώνοντας το μάρμαρο της κρίσης. Είναι η κεντροαριστερά της ευθύνης που κρατά σήμερα τη χώρα όρθια αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος την ώρα που όλοι οι άλλοι κάνουν εύκολη κριτική από τον καναπέ. Κι είναι η δύναμη αυτή που άπλωσε το χέρι σε κάθε πολιτική κίνηση και κόμμα του χώρου χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς. Η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος ενότητας και σταθερότητας.
Μπορούν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη να αλλάξουν, κι αν ναι κατά πόσο μπορεί η «Ελιά» να συνεισφέρει στην αλλαγή;
Ήδη οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλάζουν. Υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ότι το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα θα είναι πρώτο στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη διότι αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά είναι η μόνη πολιτική οικογένεια που εκφράζει μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια διαφορετική, προοδευτική Ευρώπη. Μια Ευρώπη που δεν θα στηρίζεται στη μονόπλευρη λιτότητα για να λύσει τα προβλήματά της, μια Ευρώπη σε αληθινή σύγκρουση με τη φτώχεια και την ανεργία που φουντώνουν τις ακραίες φωνές και θέτουν σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό όραμα. Μια Ευρώπη που δεν θα φοβάται να θέσει φραγμούς στο ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, που θα έχει προμετωπίδα της πολιτικής της το ελάχιστο, εγγυημένο εισόδημα για όλους, μια Ευρώπη που θα αναπροσανατολίζει τους πόρους της στην κατεύθυνση της στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Μια Ευρώπη δημοκρατικότερη που θα ακούει τη φωνή και την αγωνία των λαών της και δεν θα δίνει την εντύπωση ενός απόμακρου, γραφειοκρατικού μηχανισμού, ξεκομμένου από τα καθημερινά λλπροβλήματα των ανθρώπων. Με αυτή την έννοια η στήριξη της Ελιάς, η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα -σε αντίθεση με άλλους που μας φυλάνε για έκπληξη το που θα ενταχθούν- καθίσταται ακόμα σημαντικότερη.
Θεωρείτε πως οι ευρωεκλογές αποτελούν δημοσκόπηση για τα κοινοβουλευτικά κόμματα κι αν ναι ποιο ποσοστό πιστεύετε πως θα ήταν ικανοποιητικό για την «Ελιά»;
Αναμφίβολα οι ευρωεκλογές έχουν σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Ειδικά αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι κρισιμότερες στην ελληνική πολιτική ιστορία, αφενός διότι κρίνεται το κατά πόσο θα αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην Ευρώπη κόντρα σε μια ευρωπαϊκή δεξιά που έχει βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στη σημερινή Ευρώπη της κρίσης και σε μια ευρωπαϊκή αριστερά τύπου ΣΥΡΙΖΑ, βαθιά διχασμένη μεταξύ ευρώ και εθνικού νομίσματος, χωρίς καμιά σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Η Ελιά επιδιώκει το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Επιδιώκει να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και τη δημιουργία ενός διακριτού και ισχυρού πόλου ανάμεσα στις δυνάμεις που κινούνται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα τελευταίο σχόλιο.
Σε αυτές τις εκλογές έχει φτάσει η ώρα των νέων ανθρώπων. Είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας. Νέων και ηλικιακά, αλλά κυρίως σε τρόπο σκέψης και ποιότητα πολιτικού λόγου. Στις 25 Μαΐου είμαι βέβαιος ότι θα συναντηθούμε όλοι όσοι θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα μέσα σε μια διαφορετική Ευρώπη.