Με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ.Αθανασίου Νάκου και προέδρου της Τριμελούς Διυπουργικής Επιτροπής για την «Εκπόνηση και Παρακολούθηση Εφαρμογής Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων» ξεκίνησε τις εργασίες της την Παρασκευή 23-5-2008, η 2η Πανελλήνια Συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που διοργανώνεται από το Δήμο Ροδίων και την Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου. Η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, ως μέλος του εξαμελούς Συντονιστικού Οργάνου, εκπροσωπείται από τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, κο Μαυρίδη Δημοσθένη. Ο Υφυπουργός κ.Νάκος επεσήμανε ότι η συνάντηση των ΦοΔΣΑ αποτελεί την έναρξη μια νέα πορείας στον τομέα. Αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣΔΔΑ.
Τόνισε ότι η σύσταση του Φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι απαραίτητη γιατί πρώτα απ΄όλα από τη συνεύρεση τους κάτω από την ίδια στέγη υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων και κατά συνέπεια επιτάχυνση του έργου.
«Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες διευκολύνουμε τους φορείς στη λειτουργία τους στον τρόπο εξεύρεσης του προσωπικού και στην εφαρμογή σύγχρονων μορφών επεξεργασίας και σύγχρονων παρεμβάσεων. Θεωρώ αδιανόητο να μας τιμωρεί κάποιος όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν προστατεύουμε τους εαυτούς μας. Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση άρχισε να δείχνει και θα δείξει σε όλης της την έκταση τα αντανακλαστικά που διαθέτει για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης στερεών αποβλήτων» δήλωσε σχετικά.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση ο κ.Νάκος εξήγησε ότι αυτό προβλέπει:
1. Τη δημιουργία Μητρώου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
2. Τη σύσταση πανελλαδικού οργάνου για το συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου τους και τη συντονισμένη εργασία τους.
3. Τη συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 30 του ν.3536/2007, ώστε υφιστάμενες επιχειρήσεις των ΟΤΑ, που έχουν όμοιο με του Φορείς Διαχείρισης αντικείμενο δραστηριότητας, να μπορούν να μετατραπούν σε ΦοΔΣΑ και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
4. Τη δυνατότητα, σε όλους τους Φορείς, άμεσης σύναψης συμβάσεων έργου με φυσικά πρόσωπα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι νέοι αυτοί φορείς στις υποχρεώσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
5. Τη δυνατότητα χρηματοδότησης, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα και των Περιφερειών από το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων που αφορούν την αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και την υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδιασμών.
6. Τη δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές, ειδικά για την ανάθεση μελέτης ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών που αφορά αποκατάσταση ανεξέλεγκτων χωματερών, να προβαίνουν σε ανάθεση με διαπραγματεύσεις, χωρίς δημοσίευση σχετικής προκήρυξης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) αποτελείται από τους κάτωθι:
– ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Νομού Μαγνησίας )
– ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας)
– Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων )
– Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε (Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας)
– Δ.Ε.Κ.Ρ (Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Ρόδου)
– ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ναυπάκτου & Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Μεσολογγίου)