Την επιτατική ανάγκη να επαναλειτουργήσει το Διαβητολογικό κέντρο στο “Μαμάτσειο” νοσοκομείο Κοζάνης για την εξυπηρέτηση των διαβητικών από την ευρύτερη περιοχή, καθώς μετά το κλείσιμό του- εδώ και μια πενταετία- οι διαβητικοί αναγκάζονται να τρέχουν στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Κοζάνης Αθανάσιος Πετκίδης.
Το πάγιο αίτημα που θέτει ο σύλλογος Διαβητικών τα τελευταία χρόνια διατυπώθηκε για μια ακόμη φορά από τον κ. Πετκίδη στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύλλογος Διαβητικών στην Πτολεμαΐδα με θέματα: «Ενδροκρινολογικές επιπλοκές στο Σακχαρώδη Διαβήτη» και «Σακχαρώδης Διαβήτης και άσκηση», στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου.
«Ήταν ένα από τα καλύτερα Διαβητολογικά κέντρα και εξυπηρετούσε τουλάχιστον 6.000 ασθενείς από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία», σημείωσε ο πρόεδρος των Διαβητικών Ν. Κοζάνης και δήλωσε ότι «δεν μπορεί εδώ και τόσα χρόνια να μην λειτουργεί το Διαβητολογικό λόγω έλλειψης ιατρών». Δεν παρέλειψε να επισημάνει πάντως ότι υπάρχει υπόσχεση από το νέο Διοικητή των διασυνδεομένων νοσοκομείων “Μποδοσάκειου”- “Μαμάτσειου” κ. Παύλου για την πρόσληψη διαβητολόγου προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Διαβητολογικό ιατρείο, καθώς υποσχέθηκε στους διαβητικούς ότι «θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να φέρει γιατρούς για να επαναλειτουργήσει το Διαβητολογικό». Διότι, υπάρχει μεν διαβητολόγος στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο «αλλά λόγω έλλειψης γιατρών έχει επιστρατευτεί για τις ανάγκες της Παθολογικής κλινικής και δεν μπορεί να λειτουργήσει το Διαβητολογικό ιατρείο.»
Η Ενδοκρινολόγος, Επιμελήτρια Β΄ ΕΣΥ στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α΄ Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Μαρία Γιαβροπούλου χαρακτήρισε επιβεβλημένη την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ενδοκρινολογικών νοσημάτων στους διαβητικούς. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι είναι πολύ συχνά τα ενδοκρινολογικά νοσήματα στους διαβητικούς ασθενείς και όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίζονται τόσο μειώνονται τα περαιτέρω προβλήματα που συμβάλλουν στην απορρύθμιση του σακχάρου του διαβητικού. Για τους ειδικούς γιατρούς, είπε, είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουν μια συνολική εικόνα της κατάστασης του ασθενούς ώστε να μην προκύψουν εκπλήξεις αναφορικά με τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη. Συνέστησε μάλιστα την προσοχή στους διαβητικούς σε συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως αίσθηση γενικής κόπωσης, απορρύθμιση του σακχάρου χωρίς να συντρέχει συγκεκριμένος λόγος, σε προβλήματα που αφορούν το σκελετό (οστεοπόρωση) ή ορμονικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Τη σημασία της άσκησης στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη επισήμανε η Ειδική Παθολόγος, Αναστασία Αντωνίου, ιδιαίτερα που, όπως ανέφερε «πρόκειται για μια νόσο που λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας» και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου. Υπογράμμισε ότι ασπίδα για το σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί η άσκηση μαζί με τη σωστή διατροφή κι αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα με ιατρικές μελέτες.
Η κ. Αντωνίου επισήμανε όμως ότι θα πρέπει να λαμβάνονται κάποιες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της άσκησης του διαβητικού ώστε να είναι ασφαλής, αλλά και να ελέγχονται ιατρικά οι διαβητικοί πριν ξεκινήσουν την άθληση. Πρέπει, πρόσθεσε, να ελέγχονται τα άτομα ανάλογα με την ηλικία τους και τη φυσική τους κατάσταση για την αποφυγή καρδιαγγειακού κινδύνου και φυσικά να ελέγχεται το σάκχαρό τους πριν και μετά την άσκηση, αλλά και να έχουν πάντα μαζί τους διαθέσιμους υδατάνθρακες.
Τα συγχαρητήριά του στο Σύλλογο Διαβητικών έδωσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Εορδαίας και ηγούμενος π. Νικηφόρος Μανάδης, δηλώνοντας μάλιστα πως έχει γίνει μέλος του συλλόγου (όπως και αρκετών ακόμα συλλόγων της πόλης π.χ. καρκινοπαθών) θέλοντας να στηρίξει το σημαντικό έργο που επιτελούν, ενώ τα συγχαρητήριά της για το έργο του συλλόγου Διαβητικών εξέφρασε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ