Αρχική > Uncategorized > Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τα οικονομικά
None

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τα οικονομικά

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μία επανάληψη των όσων κατά καιρούς ακούστηκαν για τα οικονομικά του δήμου Κοζάνης, ήταν το προχτεσινό δημοτικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε επειδή ακριβώς το υπουργείο Εσωτερικών καταχώρησε τον δήμο Κοζάνης, στη λίστα των 23 πιο υπερχρεωμένων δήμων της χώρας.
Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος επανέλαβαν τις θέσεις που διατύπωσαν και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και υποστήριξαν ότι «το χρέος είναι διαχειρίσιμο» και εν τέλει «δεν είναι τόσο μεγάλο» όσο το εμφανίζουν τα «πλαστά στοιχεία» του υπουργείου. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υπογράμμισε το «αυτοδιοικητικό μνημόνιο» που επιβάλλεται στο δήμο Κοζάνης και άσκησε δριμεία κριτική στην πλειοψηφία για την οικονομική διαχείριση.
Η ανταπάντηση του δημάρχου ήταν σκληρή, λέγοντας ότι «το ψέμα και η συκοφαντία έχουν κοντά ποδάρια».
Η Άννα Νανοπούλου δήλωσε: «Σήμερα κάνουμε μία συζήτηση μετά την αποκάλυψη σε πανελλήνιο επίπεδο της χρεοκοπίας του δήμου Κοζάνης, κάτι που εμείς λέγαμε πολλά χρόνια πριν και προεκλογικά.
Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε με τα ποιο επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνεται και αυτό που είχαμε κάνει αιχμή της προεκλογικής μας εκστρατείας. Είναι αστείες οι δικαιολογίες που προβάλλονται από πλευράς της δημοτικής αρχής, όταν ο υπουργός κ. Ραγκούσης εμφανίζει τον δήμο μας μεταξύ των 23 πλέον υπερχρεωμένων δήμων της χώρας, όταν άλλοι 140 άλλοι δήμοι της χώρας έχουν χρέη κάτω του 50% των εσόδων, όταν άλλοι 80 δήμοι βρίσκονται μεταξύ 50%-80%, ο δήμος Κοζάνης έχει την αρνητική πρωτιά, υπερβαίνοντας τα χρέη του κατά 150% των εσόδων του».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι ο δήμος Κοζάνης μπαίνει σε «αναγκαστική εξυγίανση», πράγμα που σημαίνει ότι «τα πράγματα καθορίζονται από το νόμο. Υποχρεωτικά θα ακολουθεί ένα πρόγραμμα, που προβλέπει: πάγωμα προσλήψεων, κατάργηση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κανένα έργο πλην αυτών που είναι χρηματοδοτούμενα. Κατά τα άλλα ότι περισσεύει στο δήμο θα πηγαίνει σε ένα πρόγραμμα πληρωμής των χρεών».
Απαντώντας στην Άννα Νανοπούλου, ο δήμαρχος Κοζάνης τόνισε ότι «το ψέμα και οι συκοφαντίες έχουν κοντά ποδάρια». Δήλωσε πως «ότι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών τα έχουμε πει στο δημοτικό συμβούλιο», εγκαλώντας τον συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης για έλλειψη προσοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάποιοι κοιμούνται στο δημοτικό συμβούλιο, δεν φταίει η δημοτική αρχή». Πρόσθεσε ότι «δεν κομίζει κανείς γλαύκας εις Αθήνας. Κάποιοι προσπάθησαν προεκλογικά να κάνουν σημαία ευκαιρίας τα οικονομικά, πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε να πάρουν και πήραν την πιο ηχηρή απάντηση από το λαό της Κοζάνης».
Ακόμη, ο Λ. Μαλούτας υποστήριξε το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, σημειώνοντας το πρόβλημα με τα παρακρατηθέντα, αλλά και με τα έργα που έχουν χρηματοδότηση και που δεν δόθηκαν τα χρήματα από τα προγράμματα. Επίσης υποστήριξε ότι «το χρέος είναι διαχειρίσιμο» και ότι ο δήμος Κοζάνης επένδυσε χρήματα σε αναπτυξιακές επιλογές».
Ο Γιάννης Μητσιάκος μίλησε για μια «νέα μορφή ελέγχου των τοπικών διοικήσεων από το κεντρικό κράτος». Σαν αποτέλεσμα του «Καλλικράτη», όπως είπε είναι «να έχουμε δημοτικά συμβούλια με διακοσμητικό ρόλο, γιατί θα υπάρξει ο απόλυτος έλεγχος από το κράτος. Με πρόσχημα τα χρέη θέλουν να ελέγξουν απόλυτα τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν χρέη. Πάντως, ο «Καλλικράτης έχει αυτόν τον σκοπό, τον απόλυτο έλεγχο της αυτοδιοίκησης. Σήμερα φαίνεται πως λειτουργούσαν τα πρώην πέντε δημοτικά συμβούλια που ανήκαν και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο που λειτουργούσαν και αποδέχονταν τη λειτουργία και τα οικονομικά των όποιων κυβερνήσεων, έρχονται σήμερα να μας δέσουν χειροπόδαρα».
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, επισήμανε ότι «οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες και αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι τα οικονομικά του δήμου δεν είναι καλά, ότι εφαρμόστηκαν πολιτικές που δημιουργούν χρέη και ελλείμματα στις επόμενες γενιές και σήμερα πληρώνουμε αυτή την κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι τι κάνουμε από δω και πέρα. Νομίζω η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη. Αναμένουμε πρωτοβουλίες και έναν προγραμματισμό διεξόδου για τον δήμο Κοζάνης, ώστε να γίνει βιώσιμος».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team