Τον πλούτο της λίμνης Πολυφύτου ανέδειξε ο βιολόγος κ. Δημήτρης Μπούσμπουρας κατά την παρουσίαση της μελέτης-έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα Κρανίδια σε συνεργασία της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και της Τ.Κ. Κρανιδίων. Πρόκειται για μελέτη της πρώην Νομαρχίας Κοζάνης που αφορά της Ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου και ουσιαστικά έρχεται να αναδείξει τον ιδιαίτερα σημαντικό πλούτο που φιλοξενείται στη λίμνη αλλά και στις γύρω βραχώδεις περιοχές καθώς καταγράφεται η παρουσία 128 ειδών πουλιών (τα 82 φωλιάζουν στην περιοχή). Στοιχείο που δίνει, όπως τονίστηκε, τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί Σημαντική Περιοχή για Πουλιά (ΣΠΠ). Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος η μελέτη αποτελεί «ένα εργαλείο-σκαλί στον σχεδιασμό της Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη της λίμνης Πολυφύτου, συντονιζόμαστε με όλους τους φορείς Περιφέρεια, Συλλόγους, Οικολογική Κίνηση ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίμνη Πολυφύτου φωλιάζουν και φιλοξενούνται μεταξύ άλλων αργυροπελεκάνοι, μαυροπελαργοί, ερωδιοί, κορμοράνοι, φλαμίγκο σπάνια είδη γερακιών και άλλων πουλιών. Η επιλογή βέβαια της Τ.Κ. Κρανιδίων για να παρουσιαστεί η συγκεκριμένη μελέτη δεν ήταν τυχαία καθώς εκεί φωλιάζει μεγάλος αριθμός πουλιών.
Να σημειωθεί ότι ήδη ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού και η ΔΕΗ υλοποιούν αυτήν την περίοδο παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία που στόχο έχουν την προστασία των πουλιών, επίσης έχουν επιλεγεί τα σημεία θέασης όπου θα κατασκευαστούν παρατηρητήρια για μαθητές και επισκέπτες, ενώ επιπλέον δυνατότητες για ανάλογες παρεμβάσεις δίνει και το τελευταίο πρόγραμμα Leader που «τρέχει» αυτήν την περίοδο και ήδη εξετάζεται από τον Δήμο και την Οικολογική Κίνηση η κατάθεση σχετικής πρότασης.