Μετά τον νόμο «Καλλικράτης» για την αυτοδιοίκηση (Ν.3852/2010), σε όλη τη χώρα, έγινε ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων και για όσους δεν υπήρχαν ακριβή στοιχεία μόνιμης κατοικίας, το Υπουργείο έδινε την κατεύθυνση να γράφονται στην έδρα του πρώην Δήμου. Δεκάδες αποθανόντες στη Γερμανία, στον Καναδά ή και στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δεν έτυχε κανείς συγγενείς τους να στείλει ληξιαρχική πράξη θανάτου για να διαγραφούν.
Οι βουλευτικές εκλογές έγιναν με αυτούς τους καταλόγους (άρθρο 12, Ν.3852/10 Καλλικράτη,) και ο Δήμος δημοσίευσε στις εφημερίδες, σε ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μέσα (αρ.πρ. 60324/4-12-2013 ανακοίνωση Δ. Εορδαίας), σε όσους διαπίστωσαν αλλαγή, με αίτησή τους να προσέλθουν και να ζητήσουν αποκατάσταση/ διόρθωση. Αίτηση έκαναν ελάχιστοι, γιατί τελικά ελάχιστοι ήταν και αυτοί που ψήφιζαν με αυτή την αλλαγή.
Όσο για το εξώδικο, με ένα αίτημα πέρα για πέρα παράτυπο και ανεφάρμοστο, η ενέργεια αυτή ανέδειξε τον τρόπο που θέλουν να ασκήσουν οι υπογράφοντες το εξώδικο, τη διοίκηση, κοροϊδεύοντας τους πολίτες ότι αυτοί το προσπάθησαν και ότι δήθεν μπορούσε κάτι να διορθωθεί, αλλά η Δημοτική Αρχή αδράνησε.
Και η ειρωνεία είναι ότι με το εξώδικο ζήτησαν κάτι παράτυπο, ενώ γνώριζαν ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση ούτε να υλοποιηθεί, ούτε να φέρει αποτέλεσμα (εγκ.16/17-4-2014, εγ. ΥΠΕΣ 8430/28-2-2014, Π.Δ.26/57Α/15-3-2014 άρθρα 7-28)
Η αυτοδιοίκηση με τις όποιες παραλείψεις της, απαιτεί διάλογο και σεβασμό των θεσμών και με απειλές σε υπαλλήλους και εξώδικα δεν θα εκλείψουν ούτε η δημοκρατία, ούτε η ελευθερία, ούτε οι σωστές ανθρώπινες σχέσεις.
Οι νέοι στην Αυτοδιοίκηση στοιχειωδώς θα μπορούσαν να έχουν και λίγο σεβασμό σε Δημοτικές Αρχές που εκλέχτηκαν από τους πολίτες και όχι να κρίνουν με τόση αλαζονεία, πριν ακόμη και οι ίδιοι εκλεγούν.