Ξεχώρισε για το συνδυασμό γαστρονομικών περιπλανήσεων στη Μεσόγειο και των ηλεκτρονικών εφαρμογών
Βραβείο για την ΑΝΚΟ στη Διεθνή ‘Έκθεση Tουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο
Το 2ο βραβείο απέσπασε το περίπτερο που συμμετείχε η ΑΝΚΟ -Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. στη Διεθνή ‘Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, ως μέλος του δικτύου συνεργασίας 18 περιοχών από 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία) με τον τίτλο «MedEat» «Ένα γευστικό κομμάτι Ευρώπης – A yummy slice of Europe»
Στόχος του «MEDEAT» είναι η κοινή προβολή και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων αλλά και γενικότερα του πολιτισμού των γεύσεων των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο.
Η Διεθνής ‘Έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως στον τομέα του Τουρισμού – αν όχι η μεγαλύτερη από άποψη μεγέθους και συμμετοχής, η οποία λαμβάνει χώρα από το 1966 και στο πλαίσιο της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους τουριστικούς παράγοντες, αλλά και στο ευρύ κοινό να εξερευνήσουν την διεθνή τουριστική βιομηχανία. Πάνω από 170.000 επισκέπτες έχουν καταμετρηθεί στην τελευταία διοργάνωση, μεταξύ των οποίων 113.000 τουριστικοί πράκτορες και 11.000 εκπροσωπούμενες επιχειρήσεις από 180 χώρες.
Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», που χρηματοδοτείται από τον Άξονα 4 – Προσέγγιση LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2014 εκτός από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, ως εθνικός συντονιστής, η Αναπτυξιακή Λασιθίου και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, η Αναπτυξιακή Ημαθίας, η Αναπτυξιακή Κιλκίς και η Αναπτυξιακή Φλώρινας, ενώ από τα Ιόνια νησιά, η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα και η Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου.
Επιδίωξη των Αναπτυξιακών εταιρειών είναι η προβολή των γαστρονομικών διαδρομών που έχουν δημιουργήσει στις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για την προβολή των διαδρομών έχουν δημιουργηθεί τουριστικοί οδηγοί και χάρτες με πληροφορίες για τις διαδρομές αυτές. Πρόκειται για δέκα οδηγούς και χάρτες, με έντονη γραφιστική ταυτότητα, αλλά παράλληλα κοινή δεοντολογία για όλες τις συμμετέχουσες χώρες και περιοχές.
Στο περίπτερο του MedEat, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και ηλεκτρονικά στις γαστρονομικές διαδρομές, μέσω διαδραστικών εφαρμογών. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου σχεδιάστηκαν εφαρμογές οι οποίες οπτικοποιούν το περιεχόμενο των χαρτών – οδηγών μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι βασισμένο στην αρχή της «δράσης – αντίδρασης» με τον επισκέπτη. Έτσι ο επισκέπτης, φεύγοντας από το περίπτερο έχει μια πλήρη εικόνα μέσα από βίντεο, φωτογραφίες, παιχνίδι αλλά και έντυπο υλικό με τις περιοχές και τις περιπλανήσεις που προτείνει το δίκτυο.
Το περίπτερο χαιρετήθηκε με θέρμη από τους επισκέπτες της έκθεσης στο Βερολίνο, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές, τον καινοτόμο τρόπο παρουσίασης και την αποτύπωση τόσο των κοινών σημείων, προϊόντων, γεύσεων, αλλά και των διαφορετικών μας χαρακτηριστικών, με τόσο αρμονικό τρόπο.
Επειδή, γαστρονομική περιπλάνηση χωρίς «γεύση» δεν είναι ολοκληρωμένο «τουριστικό πακέτο», δεν έλειπαν φυσικά και τα «κεράσματα» με τσικουδιά ή με τσάι από κρόκο Κοζάνης.
Το βέβαιο είναι ότι ο επισκέπτης έφευγε από το περίπτερο του MedEat, διαπιστώνοντας τη συνεργασία φορέων από 4 διαφορετικές χώρες της Μεσογείου και τη μαγεία των γαστρονομικών περιπλανήσεων σ’ αυτές, ενώ διατύπωνε την επιθυμία να τις «γευτεί» σ’ ένα από τα ταξίδια του.
Η μεγάλη ανταπόκριση που είχε το περίπτερο στο ευρύ κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση εξ’ αιτίας και του διαδραστικού χαρακτήρα των ηλεκτρονικών εφαρμογών έδωσε το 2ο βραβείο στην αντίστοιχη κατηγορία.
Το πρόγραμμα «Γαστρονομικές περιπλανήσεις και ο πολιτισμός των γεύσεων» συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (από τον άξονα 4 – LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης – ΠΑΑ 2007-2013) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ «Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές»).
Από την ΑΝΚΟ-Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση ΙΤΒ συμμετείχαν στελέχη του Τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου.