Συνάντηση Εργασίας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), κ. Άγγελο Τόλκα είχε η Διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου για το 2014.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της ποιότητας και της πιστοποίησης και ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν αυτές οι δύο παράμετροι για την εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η ανάγκη για ανάπτυξη εθνικών προτύπων και την υιοθέτηση και καθιέρωση Ευρωπαϊκών και Διεθνών προτύπων στην Ελλάδα.
Ο κ. Τόλκας διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία συγχώνευσης των τριών φορέων του απαρτίζουν το ΕΣΥΠ, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.) και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ.), που αποτελούν πλέον τις τρεις λειτουργικές μονάδες του φορέα, είναι προς ολοκλήρωση.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΕΣΥΠ, συνεχάρη το ΣΕΒΕ για την έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει προς όφελος των Ελλήνων εξαγωγέων, καθώς και για την αναγνωρισιμότητα του ονόματος του και της δράσης του σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τόλκα, ο νέος φορέας μετά την κατάργηση της αρμοδιότητας των πιστοποιήσεων επικεντρώνει το έργο του, μεταξύ άλλων, στη διαπίστευση και στην τυποποίηση και αναπτύσσει δράσεις για την ενημέρωση και προώθηση προτύπων σε ελληνικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη και η σχετική ενημέρωση και προώθηση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ενημέρωσε επίσης, ότι επίκειται η ηλεκτρονική αγορά προτύπων και η βελτίωση των τιμών αγοράς ώστε να γίνουν ελκυστικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ως προς τις Τεχνικές Επιτροπές και μετά τη διαμόρφωση του νέου σχετικού πλαισίου, επεσήμανε ότι σκοπός είναι η ευρύτερη και ευχερέστερη πρόσβαση εκπροσώπων των ΜΜΕ από όλη την επικράτεια της Ελλάδα σε αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε το ΣΕΒΕ να ενημερώσει σχετικά τα μέλη του ώστε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε όσο το δυνατό περισσότερες τεχνικές επιτροπές, έτσι ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη συνδιαμόρφωση προτύπων σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής. Ο κ. Τόλκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία του Ε.Ι.Μ, καλώντας τις επιχειρήσεις να το γνωρίσουν και να το αξιοποιήσουν προς όφελος τους.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, εστίασε στη σημασία της πιστοποίησης και των σημάτων συμμόρφωσης, τονίζοντας ότι αποτελούν «διαβατήριο» για το άνοιγμα και την επέκταση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια και έλλειψη διαπιστευμένων εργαστηρίων και στην ανάγκη για δημιουργία τέτοιων δομών, ώστε να διενεργούνται στην Ελλάδα οι σχετικές πιστοποιήσεις και με χαμηλότερο κόστος.
Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για εντονότερο έλεγχο & εποπτεία της αγοράς, καθώς η κυκλοφορία προϊόντων –κυρίως εισαγωγής- χαμηλότερου κόστους και προϊόντων παραποίησης/ απομίμησης με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ποιότητας, τα οποία δε φέρουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας και σήματα συμμόρφωσης συμβάλλει δραστικά στην αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και των ελληνικών υγιών επιχειρήσεων. Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι σημασία έχει τόσο η διαμόρφωση των προτύπων αλλά και ο αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου για τη τήρησή τους. Για το θέμα αυτό ο κ. Τόλκας εξέφρασε τη συμφωνία του καταθέτοντας και το ενδιαφέρον του φορέα να αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα.
Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών σημάτων και φορέων στις αγορές του εξωτερικού, ενώ τόνισε την ανάγκη για προώθηση τους, μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ των φορέων διαπίστευσης διεθνώς (IAF-MLA) και ζήτησε την ενεργοποίηση του ΕΣΥΠ σε αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι πρωταρχικός πρέπει να είναι και ο ρόλος του ΥΠΕΞ σε αυτή την προσπάθεια.
Τέλος, οι δύο φορείς συμφώνησαν ότι έχουν τη διάθεση να αναπτύξουν περαιτέρω στενή συνεργασία στα παραπάνω θέματα, διερευνώντας μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων για θέματα όπως η ενημέρωση και κατάρτιση επιχειρηματιών και στελεχών για θέματα πιστοποιήσεων.