Τις προτάσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και αφορούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βασίλης Θωμαΐδης σε επιστολή του στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΕΒΕ στον κ. Αλογοσκούφη έχει ως εξής:
« Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, έχει επηρεάσει δραματικά ακόμη και τις δυναμικές αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για τη χώρα μας εξαγωγικούς προορισμούς-στόχους. Το ανησυχητικό, όμως, στοιχείο της εξελισσόμενης κατάστασης, το οποίο και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ως Σύνδεσμο επιχειρηματιών και δη εξαγωγέων, είναι ότι η κρίση αυτή τη φορά έχει πολλές όψεις. Η κρίση φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες, να έχει διάρκεια και να «χτυπάει» άμεσα στον πυρήνα των οικονομιών που είναι ο παραγωγικός ιστός τους.
Μετά και α): τη χθεσινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) ότι δεν θα υπάρξει ένα γενικευμένο, κλασσικό, σχέδιο αναθέρμανσης, αλλά θα εφαρμοσθούν οι διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας για χαλάρωσή του σε εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές συγκυρίες και, επομένως, εναπόκειται στα διάφορα κράτη μέλη να λάβουν στοχευμένα, προσωρινά και συνεπή προς τις αρχές της επιχειρηματικότητας, μέτρα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, β) τη σημερινή απόφαση του ΕCOFIN για μη επεξεργασία ενός κοινού σχεδίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά συντονισμό των εθνικών πολιτικών, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), για την εξειδίκευση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, προτείνει τη συγκρότηση Ομάδας Διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, επιχειρηματικών φορέων και καταναλωτικών οργανώσεων.
Ως πρώτο βήμα αυτής της διαβούλευσης, ο ΣΕΒΕ προτείνει στο ΥΠΟΙΟ να προχωρήσει άμεσα σε μια ηλεκτρονική διαβούλευση σύντομης διάρκειας (πχ μιας εβδομάδας) μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΟΙΟ όπου τόσο οι φορείς, οι επαγγελματίες αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να συνεισφέρει με ιδέες και προτάσεις.
Ο ΣΕΒΕ, διακρίνοντας τις άμεσες επιδράσεις της διεθνούς κρίσης στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, στη διαθεσιμότητα κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις, στην έντονη μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς της παραγωγής, στην απασχόληση αλλά και στη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας, το οποίο πλήττει την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας της ελληνικής οικονομίας, καταθέτει δέσμη προτάσεων για τη λήψη μέτρων. Τα μέτρα αυτά πρέπει να στοχεύουν στη θωράκιση και στην ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι αυτές που θα πληγούν εντονότερα από τις παγκόσμιες διαστάσεις που λαμβάνει η οικονομική κρίση.
Επιγραμματικά, τα μέτρα που προτείνει ο ΣΕΒΕ για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
1) Διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με την παροχή εγγυήσεων από το δημόσιο
2) Μείωση του κόστους δανεισμού μέσω των επιτοκίων
3) Φορολογικές διευκολύνσεις, κατάργηση επιβαρύνσεων και μείωση των τελών
4) Επίσπευση των διαδικασιών εκταμίευσης επιχορηγήσεων και επίσπευση του ΕΣΠΑ 2007-2013
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του ΣΕΒΕ αναλύονται στο συνημμένο σημείωμα.
Παρακαλούμε για την εξέταση των προτάσεών μας και προσδοκούμε σε μια συνεργασία στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής και, σε κάθε περίπτωση, χρήσιμης διαβούλευσης ώστε οι όποιες αποφάσεις να ανταποκρίνονται κατά το καλύτερο δυνατό στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.