του Άρη Βατάλη
Μέλος Δ.Σ. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Μέλος
ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Πάγωσαν και πάλι οι ξεπαγωμένες για μια βδομάδα προσλήψεις στην ΔΕΗ και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως προς την κατάληξη τους και τις προθέσεις πολιτικοσυνδικαλιστικής εκμετάλλευσης όσων βιαστικά ενεπλάκησαν στο θέμα. Ο νόμος της κυβέρνησης του Γ.Α.Παπανδρέου και του Υπουργού του κ. Παπακων/νου με πρόσχημα την επιβολή των μέτρων από τους Ευρωπαίους Εταίρους, αναστέλλει επ΄αόριστων τις προσλήψεις στην ΔΕΗ.
Το ζητούμενο στο πρόβλημα όμως είναι ότι για άλλη μια φορά όλοι όσοι εμπλεκόμαστε για το καλό των ΄΄παιδιών΄΄ αναγνωρίζουμε και περιγράφουμε το πρόβλημα κατανοούμε την θέση την οποία βρίσκονται, συμφωνούμε στην αναγκαιότητα της παρουσίας τους στην ΔΕΗ, αποφασίζουμε ΄΄ βαρύγδουπα΄΄ ψηφίσματα για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την άμεση πρόσληψης τους. Το κερασάκι που προφανώς είναι μεγαλύτερο απ΄την τούρτα είναι η απαίτηση για τρείς, τέσσερις, πέντε χιλιάδες προσλήψεις στην ΔΕΗ στο 2010. Όταν δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτές του 2007.
Βλέποντας το βίντεο από την χθεσινή σύσκεψη στο Εργ. Κεν. Πτολεμαΐδας είδα μια απ΄τα ίδια (γνώριζα βέβαια τι θα τους έλεγαν και συνειδητά δεν πήγα γιατί ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να τους κοιτάξω στα μάτια), είδα στα πρόσωπα των ΄΄παιδιών αυτών΄΄ να μικραίνει η ψυχή τους, να μεγαλώνει ο θυμός τους, να σβήνει η ελπίδα και κάποιους να θέλουν να εκμεταλλευθούν όλα αυτά (www.e-eordea.gr/costas/2010/martios/07-_1_-3-10.htm όποιος αντέχει ας ρίξει μια ματιά).
Τους καταλαβαίνω έχω περάσει απ΄αυτην την θέση των παιδιών αυτών, ξέρω τι είναι να έχεις αφήσει δουλειά, να στήνεις όνειρα με τον σύντροφό σου, να έχεις ένα ανήλικο παιδί, ένα νεογέννητο ημερών και να σε έχουν στην αβεβαιότητα. Να έχεις περάσει σε διαγωνισμό και να έχεις ολοκληρώσει εκπαίδευση και να μην σε προσλαμβάνουν.
Καταλαβαίνω εύκολα τώρα, πόσο λίγο και πόσο υποκριτικό είναι να βγάζεις μόνο ψηφίσματα, να περιγράφεις το πρόβλημα, να τους συμπονάς και όχι να συμπάσχεις όπως θα έπρεπε.
Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο προβάλουν ως αιτιολογία κάποιοι μπορεί να απαγορεύσει, προσλήψεις προσωπικού σε μια εισηγμένη εταιρία στο χρηματιστήριο γεγονός που προέβαλαν και ο κ. Παπακων/νου και ο Πρωθυπουργός και οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Πως το σκληρό πρόγραμμα σταθερότητας εξαίρεσε την παιδεία, την Υγεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνοντας απέξω την ενέργεια και τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας, ουσιαστική ανάγκη να λειτουργήσουν οι τρεις προηγούμενη τομείς.
Παγώνει προσλήψεις αναγκαίες, από ολοκληρωμένο ή σχεδόν ολοκληρωμένο διαγωνισμό. Αυτό δεν είναι φαρισαϊσμός δεν είναι κοροϊδία κι απ΄τον κ. Παπακων/νου και απ΄τους συνοδοιπόρους του βουλευτές και απ΄τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Όπως επίσης κι απ΄την Νέα Δημοκρατία οι οποία δεν κάνει αναφορά σ΄αυτό. Η ερώτηση ενός βουλευτή της και η παρουσία στελεχών σε ΜΜΕ δεν αποτελεί θέση του κόμματος.
Τι είναι ισχυρότερο ο λόγος και η δέσμευση του κάθε υπουργού ή ο Νόμος που ψήφησαν; Αν αύριο παραιτηθεί ή αντικατασταθεί ο κ. Παπακων/νου (κάτι το οποίο φαίνετε να εισηγούνται αρκετοί στον Πρωθυπουργό για να εκτονωθεί η αντίδραση στα μέτρα), ο νέος θα σεβαστεί τον λόγο του προκατόχου του ή θα εφαρμόσει τον Νόμο;
Αλήθεια ως πότε θα διαβουλευόμαστε. Διαβουλευτικέ το συνδικάτο, ο Περιφερειάρχης, οι Νομάρχες, οι Βουλευτές και όλοι έλεγαν ότι θα εξαιρεθούν σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε ο υπουργός. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε όμως δεν ίσχυσε τίποτα από τα παραπάνω. Θα περιμένουμε κι άλλες υποσχέσεις; Θα ακούσουμε κι άλλα περίμενε σαν κι αυτά που ακούστηκαν στο Εργ. Κεν. περί της ανάγκης περαιτέρω διαλόγου και καλών προθέσεων;
Πρέπει άμεσα να δράσουμε να ταυτίσουμε τις κινήσεις μας με το συνδικαλιστικό κίνημα όπως σωστά αποφασίσαμε, αλλά να χαρακτηρίσουμε και με δικές μας ξεχωριστές δράσεις το μεγάλο αυτό πρόβλημα, δράσεις τις οποίες θα πρωταγωνιστούν οι συνάδελφοι επιτυχόντες και θα υποστηρίζονται, συνδικαλιστικά, υλικά και ηθικά από το σωματείο.
Δράσεις σκληρές σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Δράσεις απέναντι σε όσους διαφωνούν με το δίκαιο αίτημα στην εργασία. Κυβέρνηση, κόμματα, και διοίκησης της ΔΕΗ.
Για το θέμα των προσλήψεων ο Σπάρτακος με απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. υποτίθεται ότι βρίσκεται σε διαρκεί συνεδρίαση, οι Νομαρχίες Κοζάνης – Φλώρινας, οι ΤΕΔΚ και όλοι οι Δήμοι έχουν αποφάσεις και ψηφίσματα. Αφού λοιπόν έχουμε πάρει ήδη αποφάσεις ότι, δεν θα ανεχτούμε την παραμικρή υποψία παγώματος των προσλήψεων. Πόσο μάλλον ένα νέο νόμο τον οποίο ψήφισαν και οι βουλευτές που συμμετείχαν στις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Άμεσα λοιπόν. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι απέναντι. Όσοι θέλουν να στηρίξουν αυτό πρέπει να κάνουν και όχι να δίνουν υποσχέσεις και να περιγράφουν το πρόβλημα.
-Στόχος όλων μας η εξαίρεση της ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων.
-Αλλιώς ΔΕΗ και εργαζόμενοι θα μπούμε σε βαθειά μόνιμη κατάψυξη!!!






























