Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Προέχουν το περιβάλλον και η αναζήτηση ταυτότητας της Εορδαίας
None

Προέχουν το περιβάλλον και η αναζήτηση ταυτότητας της Εορδαίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


«Οι νέοι γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα και έχουν άποψη για όλα τα προβλήματα που τούς αφορούν. Το αν δεν εισακούγονται είτε οφείλεται στο ότι η κοινωνία δεν τούς αφουγκράζεται σωστά, είτε γιατί για διάφορους λόγους αποκλείονται από τα κοινά. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την περίπτωση όσων προεκλογικά φέρονται να κόπτονται για τη νεολαία και τα προβλήματά της, αλλά την επομένη των εκλογών απλά την αγνοούν».
Τα παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στον «Π» ο Χαράλαμπος Χρήστου Κεβρεκίδης, ο νεώτερος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΕΟΡΔΑΙΑ Τσιούμαρης».
Ο Χαράλαμπος είναι μόλις 20 χορών και σπουδάζει Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολείται με τη μουσική (αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Πτολεμαΐδας) και με την Παλαιοντολογία, συμμετέχοντας σε ανασκαφές και συντήρηση ευρημάτων από τη Μακεδονία, ενώ έχει εργαστεί εθελοντικά σε μουσεία στη Βουλγαρία, τη Μυτιλήνη και στο Μουσείο της Πτολεμαΐδας. Είναι άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.
Αναφέρεται στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά του “Καλλικρατικού” δήμου Εορδαίας αλλά και στις αγωνίες της γενιάς του, λέγοντας ότι η υποψηφιότητά του έρχεται να καλύψει το κενό που έχει επισημάνει σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, το οποίο θεωρεί ως ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν την περιοχή μας. Χαρακτηρίζει αναγκαιότητα το να αναζητήσει η Εορδαία την ταυτότητά της και καταθέτει μια πρόταση που θα συζητηθεί: Να ονομάζεται η πόλης της Πτολεμαΐδας «η πόλη των Μαμούθ!» αντί η πόλη της ρύπανσης, αφού εκτός από ηλεκτροπαραγωγός πόλη ξεχωρίζει και για τον παλαιοντολογικό της πλούτο.
Κύριε Κεβρεκίδη, έχω την αίσθηση ότι είστε ένα από τα νεότερα πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών του “Καλλικρατικού” δήμου Εορδαίας. Γιατί; Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά πράγματα του δήμου και συμμετέχετε στο συνδυασμό του Γρηγόρη Τσιούμαρη;
Καταρχάς να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά την κοινή πεποίθηση, οι νέοι γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη χώρα και έχουν άποψη για όλα τα προβλήματα που τους αφορούν. Το αν δεν εισακούγονται είτε οφείλεται στο ότι η κοινωνία δεν τους αφουγκράζεται σωστά, είτε γιατί για διάφορους λόγους αποκλείονται από τα κοινά. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την περίπτωση όσων προεκλογικά φέρονται να κόπτονται για τη νεολαία και τα προβλήματά της, αλλά την επομένη των εκλογών απλά την αγνοούν. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Γρηγόρη τον Τσιούμαρη για να κατέβω υποψήφιος στο κεντρικό ψηφοδέλτιο το σκέφτηκα πολύ καλά πριν του απαντήσω. Γνωρίζω ότι για ένα νέο σαν εμένα αυτός ο αγώνας δε θα είναι εύκολος, αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί έχω εμπιστοσύνη στις δικές μου προτάσεις και ιδέες για το δήμο Εορδαίας και αυτές είναι που υπερασπίζομαι. Αυτό που βλέπω να υπάρχει είναι ένα κενό σε ορισμένους τομείς και αυτό το κενό προσπαθώ να καλύψω με την υποψηφιότητά μου.
Μέσα από την ενασχόλησή σας με την πολιτική θα επιδιώξετε να αναδείξετε θέματα που αφορούν τη νεολαία της περιοχής μας, και ποια είναι αυτά;
Η νεολαία μας αυτή τη στιγμή που μιλάμε ασφυκτιά σε αυτή τη πόλη. Αν κάνετε μια βόλτα από την κεντρική πλατεία θα δείτε δεκάδες παιδιά να κάνουν σκέιτ πάνω στα αγάλματα πολύ απλά γιατί η πόλη μας δεν διαθέτει μια σωστή πίστα για αυτού του είδους τα αθλήματα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να αθλούνται μα ασφάλεια. Σε πολλούς τοίχους θα δείτε υπέροχα γκράφιτι από ταλαντούχα παιδιά της πόλης που μερικές φορές μιλάνε μέσα από αυτή την «παράνομη» τέχνη για θέματα που άλλοι δεν τολμάν καν να θίξουν. Άλλα παιδιά έχουν ταλέντο στη μουσική και συμμετέχουν σε σχήματα, όμως δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε αυτή τη φτωχή πολιτιστικά πόλη. Τελικά νομίζω ότι η νεολαία δεν διεκδικεί τίποτα παραπάνω από το να αναγνωρίζονται οι ανάγκες της ως ισότιμες με αυτές των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων.
Με τι άλλα θέματα σκοπεύετε να ασχοληθείτε σε περίπτωση που καταφέρετε να εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος;
Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τη περιοχή μας είναι φυσικά το περιβάλλον. Όλοι μιλάνε γι αυτό αλλά νομίζω ότι ελάχιστοι καταλαβαίνουν για τι ακριβώς πρόκειται. Στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές επεμβάσεις που στόχευαν στην αποκατάστασή του, αλλά ορισμένες φορές προξένησαν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που πρόλαβαν. Στην πραγματικότητα η επιστήμη της οικολογίας που ασχολείται με τα θέματα αυτά, είναι μια συνθετική επιστήμη που απαιτεί να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν θέματα πανίδας και χλωρίδας, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τον αντίκτυπό τους αλλά και τις ανθρώπινες ανάγκες και επιδιώξεις. Επειδή λοιπόν πρόκειται για το αντικείμενο των σπουδών μου πρέπει να σας πω ότι η διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων δεν είναι ούτε απλή υπόθεση, ούτε υπόκειται στην απλή λογική.
Έστω ότι πετυχαίνετε να εκλεγείτε, τόσο ο συνδυασμός στον οποίο συμμετέχετε όσο και εσείς προσωπικά. Ποια είναι τα ζητήματα στα οποία σκοπεύετε να δώσετε προτεραιότητα;
Πιστεύω ότι αυτό που θα πρέπει να αναζητήσει ο νέος δήμος Εορδαίας είναι μια ξεχωριστή ταυτότητα. Εννοώ ότι όλες οι γύρω περιοχές όπως η Κοζάνη, η Καστοριά, η Σιάτιστα, τα Γρεβενά, έχουν κάτι μοναδικό, κάτι να τις διακρίνει. Η Πτολεμαΐδα έχει μεν τεράστια πολιτιστικά αποθέματα, αλλά αυτό που δεν συναντάται σε καμιά άλλη πόλη στην Ελλάδα και την καθιστά μοναδική είναι ο παλαιοντολογικός της πλούτος. Οποιοδήποτε εγχειρίδιο παλαιοντολογίας και αν ανοίξετε θα βρείτε μέσα να αναφέρεται η Πτολεμαΐδα ως τόπος υψίστης επιστημονικής αξίας διότι μόνο εδώ έχουν βρεθεί 3 είδη απολιθωμένων ελεφάντων. Δυστυχώς όμως αυτό το εκμεταλλεύονται πολλοί επιτήδειοι λαθρανασκαφείς οι οποίοι ξεπουλούν τη παλαιοντολογική μας κληρονομιά σε μουσεία και συλλογές του εξωτερικού. Εδώ και κάποια χρόνια γίνεται μια ηρωική προσπάθεια από το Ιστορικό και Παλαιοντολογικό μουσείο Πτολεμαΐδας για τη διάσωση και ανάδειξη αυτών των ευρημάτων, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό και μέσα. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να δώσουμε νέα πνοή και να τη στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Και σ’ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να κάνω μια καινούργια πρόταση: έχουμε χαρακτηριστεί ως πόλη της ρύπανσης. Ε, λοιπόν εγώ προτείνω από εδώ και στο εξής να ονομαζόμαστε η πόλη των Μαμούθ!
Πως θα αντιμετωπίσετε μια πιθανή αντίδραση στα θέματα που εσείς επιλέξετε να προωθήσετε, σε περίπτωση που η νέα δημοτική αρχή έχει προτάξει άλλες προτεραιότητες;
Δε τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο από τη στιγμή που είμαστε ένας συντεταγμένος συνδυασμός, με συγκεκριμένες θέσεις και ένα καλά μελετημένο στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης του δήμου. Ο συνδυασμός μας διαθέτει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους ορισμένοι από τους οποίους έχουν μακρά πείρα στην πολιτική, ενώ οι υπόλοιποι, αν και κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν μεγάλη όρεξη για δουλειά και προσφορά. Νομίζω ότι το ψηφοδέλτιό μας είναι πολύ ισορροπημένο από αυτή την άποψη και γι’ αυτό διαθέτουμε μια πολύ δυνατή ομάδα έτοιμη να αναλάβει το δύσκολο έργο που θα της ανατεθεί, εφόσον οι πολίτες της Εορδαίας μας εμπιστευτούν τη διαχείριση του νέου διευρυμένου δήμου στις 7 του Νοέμβρη.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team