Αρχική > Uncategorized > Παραδόθηκε εκμαγείο κάτω γνάθου ενός μωρού μαστόδοντα (μαμούθ)
None

Παραδόθηκε εκμαγείο κάτω γνάθου ενός μωρού μαστόδοντα (μαμούθ)

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουλίου στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς, η τελετή παράδοσης ενός εκμαγείου της κάτω γνάθου με τα νεογιλά δόντια ενός μωρού μαστόδοντα Mammut borsoni, από τον κ. Dick Mol, επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου της Μηλιάς, ως δώρο στο μουσείο.
Το εκμαγείο ο κ. Dick Mol το παρέδωσε στο Δήμαρχο Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη τονίζοντας ότι τα παλαιοντολογικά ευρήματα της Μηλιάς για την παλαιοντολογία είναι ότι τα Βιολιά Stradivarius για τη μουσική και ευχήθηκε να βρεθεί μία παρόμοια γνάθος και στη Μηλιά.
Το πρωτότυπο της γνάθου βρέθηκε τον 19Ο αιώνα στην Vialette, στην Auvergne της Γαλλίας και δόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Η κάτω γνάθος με νεογιλά δόντια δείχνει ότι κάποτε ανήκε σε μωρό μαστόδοντα, το οποίο πέθανε σε ηλικία περίπου 3 ετών.
Ο Dick Mol, σε στενή συνεργασία με τον καλλιτέχνη Remie Bakkerζ παρήγαγαν εκμαγεία του σαγονιού και ένα πήρε τη θέση του στην Παλαιοντολογική Έκθεση στη Μηλιά. Το σαγόνι θα τεθεί στη διάθεση του κοινού δίπλα από το σαγόνι του μεγάλου αρσενικού μαστόδοντα.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα Γρεβενά και τη Μηλιά στην κ. Ευαγγελία Τσουκαλά που έφερε στο φως αυτά τα ευρήματα και τα ανέδειξε καθώς και στους συνεργάτες φίλους μας Ολλανδούς τον κ. Dick Mol και την ομάδα του που έχουν βοηθήσει τα μέγιστα την περιοχή μας» με τα λόγια αυτά ξεκίνησε το σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης τονίζοντας παράλληλα ότι η αξία των ευρημάτων αυτών είναι ανεκτίμητη καθώς είναι δημιουργήματα της φύσης και όχι του ανθρώπου.
Για το Κέντρο Παλαιοντολογίας τόνισε: «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο με θετικά μηνύματα. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια με αυτή του «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα», ενώ όλα δείχνουν ότι τα προβλήματα που υπήρχαν αυτά τα χρόνια έχουν ξεπερασθεί.
Μέχρι τέλος του έτους το παλιό Σχολείο θα είναι έτοιμο διαμορφωμένο με τις κατάλληλες προδιαγραφές για σωστή έκθεση των ευρημάτων. Έτσι θα μπορούμε να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες σε έναν αξιοπρεπή χώρο. Βέβαια στόχος μας ήταν και είναι το Κέντρο Παλαιοντολογίας, το οποίο θα πρέπει να το στηρίξουμε ώστε να είναι βιώσιμο και να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς».
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος τόνισε: «Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό που από καιρό σχεδιάζαμε. Να υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τα άλλα παλαιοντολογικά κέντρα για ανταλλαγή ευρημάτων και εμπειριών. Στόχος μας είναι, με πρεσβευτή το δικό μας συνεργάτη τον κ. Dick Mol, να είμαστε το επίκεντρο των παλαιοντολογικών κέντρων».
Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρεβενών κ. Ανδρέας Τόσκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών κ. Απόστολος Τσένης, ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών κ. Αθανάσιος Καραγιάννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βάιος Κόραβος.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team