Επιμένει στη δήλωση που έκανε για ξεπούλημα των λιγνιτών της ΔΕΗ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης Παντελής Καραλευθέρης.
Συγκεκριμένα σάλο προξένησαν όσα ανέφερε ο κ. Καραλευθέρης την Παρασκευή στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, για το νομοσχέδιο για “τη μικρή ΔΕΗ”, υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εκχωρεί στην ουσία σε ιδιώτες για 1,5 δις ευρώ κοιτάσματα λιγνίτη η αξία των οποίων υπολογίζεται περί τα 120 δις €, όταν το κόστος κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας που ξεκινά στην Πτολεμαΐδας ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ.
Μιλώντας στον «Π» ο κ. Καραλευθέρης εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο αυτό δρομολογείται η παραχώρηση λιγνιτών στη “μικρή ΔΕΗ” που θα περάσει το 30% των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που θα πωληθούν σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής, καθώς η αξία τους με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου και τη σημερινή μέση τιμή πώλησης της κιλοβατώρας υπολογίζεται σε 47-50 δις ευρώ, όπως έχουν καταδείξει χρόνιες μελέτες και παρουσιάσεις των στελεχών των ορυχείων.»
Ο κ. Καραλευθέρης ανέφερε ότι αναφέρεται στα λιγνιτικά κοιτάσματα της περιοχής Φλώρινας – Αμυνταίου και Κομνηνών Εορδαίας, λέγοντας ότι τα κοιτάσματα που πρόκειται να παραχωρηθούν στη “μικρή ΔΕΗ” είναι καλύτερης ποιότητας από αυτά που θα μείνουν στη “μεγάλη ΔΕΗ” και δήλωσε βέβαιος ότι «ο νέος ιδιοκτήτης του ορυχείου Βεύης δεν θα είναι μακριά από το 30%, ή θα το πάρει ο ίδιος ή κάποια εταιρεία στην οποία θα έχει οικονομικά συμφέροντα και ο ίδιος.»
Τόνισε μάλιστα πως «προοδευτικά η αξία αυτών των λιγνιτικών κοιτασμάτων θα ανέρχεται σε 120 δις ευρώ. Καθώς, σε βάθος χρόνου, στα επόμενα 20-30-40 έτη, θα αυξηθεί η μέση τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, καθώς είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τις ερχόμενες δεκαετίες οι τιμές του πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου λόγω μείωσης των αποθεμάτων τους. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι υπεραξίες που θα δημιουργηθούν για τους συγκεκριμένους λιγνίτες θα ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ και θα αγγίξουν τα 120 δις ευρώ». Συμπλήρωσε μάλιστα πως τα μεγέθη αυτά υπολογίζονται με βάση την προοδευτική αύξηση του πετρελαίου από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα και την αποδεδειγμένη μείωση των κοιτασμάτων πετρελαίου και Φυσικού Αερίου που θα αυξάνει συνεχώς τις τιμές κατακόρυφα τις τιμές της ηλεκτροπαραγωγής.
«Τα παραπάνω δεν τα λέω εγώ, αλλά κορυφαίοι επιστήμονες και στελέχη των ορυχείων», επισήμανε ο κ. Καραλευθέρης, υπογραμμίζοντας ότι η άποψη αυτή έχει κατατεθεί από ειδήμονες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια των ορύχων στα οποία μετείχε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ. Αυτός, σημείωσε, «είναι και ο λόγος που κατέθεσα πρώτος από το 2000 στο δημόσιο διάλογο την άποψη για κατασκευή νέου λιγνιτικού σταθμού. Διότι, δυστυχώς, παρά τις πράσινες πολιτικές και τις διακηρύξεις για αξιοποίηση των πράσινων πολιτικών ενέργειας και την προκλητική επιδότησή τους, όλοι ξαναγυρίζουν στο λιγνίτη, επιβεβαιώνοντας το σενάριο αυτό.»
Ρ.Β.