Αρχική > Uncategorized > Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
None

Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Ο «σακχαρώδης διαβήτης» ήταν το θέμα, που ανέπτυξε την Πέμπτη 2 Απριλίου 2009 στο πλαίσιο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαΐδας, ο Κωνσταντίνος Κίτσιος, παθολόγος-διαβητολόγος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα που έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ύπουλο νόσημα, ασυμπτωματικό σε πολλές περιπτώσεις στα αρχικά του στάδια, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς κατά το χρόνο της διάγνωσης της νόσου να πάσχουν ήδη από τις επιπλοκές».
Η αύξηση του διαβήτη τα τελευταία χρόνια και κυρίως του διαβήτη τύπου 2, συσχετίζεται με την αύξηση της παχυσαρκίας και τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας, που χαρακτηρίζουν τον λεγόμενο δυτικό τρόπο ζωής.
Παρόλα αυτά η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία είναι αρκετά απλή και συνίσταται στο να ελέγξει προληπτικά κανείς ένα «σάκχαρο εστίας» στο αίμα του είναι μία απλή εξέταση, η οποία μπορεί να γίνει σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό – βιοχημικό εργαστήριο, που να μπορεί να θέσει έγκαιρα την διάγνωση της νόσου και από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές πολλές από τις οποίες είναι πρόσφατες και έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο υπό μορφή φαρμακευτικών δισκίων, όσο και με τη μορφή νεότερων ινσουλινών, που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική ρύθμιση του διαβήτη με απώτερο στόχο την πρόληψη των επιπλοκών, τόνισε ο κ. Κίτσιος.
Αναφερόμενος στις επιπλοκές ο κ. Κίτσιος επεσήμανε ότι ο διαβήτης μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, κατά κύριο λόγο τα μάτια, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα και την καρδιά, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μια σημαντική επιπλοκή είναι τα πόδια με την έννοια ότι επηρεάζεται πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.
Όλες αυτές οι επιπλοκές διευκρίνισε ότι μπορούν να προληφθούν σε σημαντικό βαθμό με την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και την καλή ρύθμιση του σακχάρου.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο ομιλητής έστειλε το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές και σε ότι αφορά στον διαβήτη, ενώ δεν θα πρέπει να παραμελήσει κανείς τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία όταν εμφανίζονται υποδηλώνουν μια προχωρημένη νόσο, αλλά θα πρέπει έγκαιρα-προληπτικά να ελέγχει το σάκχαρο με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να σώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωση με το συντονισμό της κ. Βάνη, ο γιατρός απάντησε στα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η συγγραφέας και ποιήτρια Παρθένα Τσοκτουρίδου παρουσίασε το παραμύθι των διαβητικών με τίτλο «κόκκινος ποταμός», με τη συμμετοχή της σπουδάστριας του Ωδείου της μικρής Νατάσσας Αγγελίδου, που έπαιξε πιάνο και τραγούδησε και την παντομίμα της Αγγελικής Καλλιπολίτου από το σύλλογο Διαβητικών Ν. Κοζάνης «Διαβητική πορεία», στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: «Νέα Αυστηρότερα μέτρα λειτουργίας στην Εστίαση και Διασκέδαση από 13 έως 20 Σεπτεμβρίου με ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ για τους ανήλικους και για test»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Τα νέα μέτρα λειτουργίας στην εστίαση και διασκέδαση, αναφέρει με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων – Καφετεριών ...