Πολύ εκφραστικός ο τίτλος και αποδίδει το περιεχόμενο της Καστρόπολις των Σερβίων.
Η Ημερίδα που οργανώθηκε την 6ην Ιουλίου από το δήμο Σερβίων σε συνεργασία με την ένωση Ελληνικών πόλεων με μεσαιωνικά κάστρα. Και την οποία παρακολουθήσαμε, ήταν εξαιρετικά πετυχημένη, γιατί εκτός των άλλων, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν πάρα πολλά στοιχεία και με ακούσματα που αφορούσαν την Καστρόπολη, όπως αποκαλώ πλέον τα Σέρβια, άγνωστα άλλα σημαντικά, που σηματοδοτούν το ρόλο της πόλης των Σερβίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και προ αυτής.
Οι ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί στην ανάδειξη των κάστρων, ανέλυσαν με παραστατικότητα και γλαφυρό λόγο τη λειτουργία της Καστρόπολις των Σερβίων και την πορεία της για μια μεγάλη χρονική διαδρομή. Την έναρξη της ημερίδας έκανε ο Αντώνης Πέτκος προϊστάμενος της 11ης εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων. Μίλησε για τη διαδρομή των Σερβίων στο χώρο και στο χρόνο, ήταν πολύ κατατοπιστικός με τα ιστορικά στοιχεία που ανέφερε. Ακολούθησε η Ιωάννα Παπαγιάννη, καθηγήτρια στο ΑΠΘ. Και μίλησε για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των μεσαιωνικών κάστρων γενικώς, με παράλληλη παρουσίαση διαφανειών. Η εικόνα των διαφανειών σε μυεί περισσότερο στο θέμα που παρακολουθείς και σε προκαλεί να δείξεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Στη συνέχεια η κλεοπάτρα Θεολογίδου, αρχιτέκτων αναστηλώτρια μίλησε για τα κάστρα της Μεσογείου και για τα κάστρα των Σερβίων, δείχνοντας πολλά κάστρα μέσω των διαφανειών, σε ποιες χώρες ανήκουν και πως τα διατηρούν. Επίσης η Βασιλική Καλταπανίδου, αρχιτέκτων αναστηλώτρια και αυτή, μίλησε αποκλειστικά για τα κάστρα των Σερβίων, ανήκει στην ομάδα μελέτης και αναστύλωσης, παρουσιάζοντας σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο, και πως θα αναδειχθούν τα κάστρα, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παρουσιάζοντας με διαφάνειες την πορεία των εργασιών και την τελική μορφή που θα λάβουν τα κάστρα, ήταν εντυπωσιακή η εικόνα αναδείξεως των κάστρων και πως αυτά θα λειτουργούν. Μια αναπαράσταση της Καστρόπολις του παρελθόντος που θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό της περιοχής και την ιστορία του. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που εκπόνησαν τη μελέτη και το σχέδιο καθώς και στους εργαζόμενους, γιατί είναι και δύσκολη και κοπιώδης αυτού του είδους η εργασία. Ο Σερβιώτης Τσαρμανίδης Αθανάσιος, ερευνητής και συγγραφέας όπως τον γράφει το πρόγραμμα, μίλησε με πάθος και από στήθους για την ιστορική πορεία των Σερβίων αποσπασματικά όμως, μεταπηδώντας από χρονολογία σε χρονολογία, λέγοντας ας μη πούμε και αυτά, τα αφήνουμε για άλλη φορά κλπ. ο λόγος του δεν είχε ροή και δεν πολυκαταλάβαμε παρά την προσπάθεια του. Ο γραπτός λόγος είναι αναντικατάστατος, διατηρεί τη συνέχεια του κειμένου και δεν χάνει τον ειρμό του. Η Αικατερίνη πολυμέρου-Καμηλάκη Δ/ντρια του κέντρου έρευνας της Ελληνικής λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, που είχε θέμα « παραδόσεις για τα κάστρα. Γενικές επισημάνσεις», δεν ήρθε στην ημερίδα λόγω εκτάκτου κωλύματος ειδοποιώντας σχετικά τους διοργανωτές. Και τέλος μίλησε ο Δ/ντής της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα Δεληβοριάς Νίκος, για τους στόχους και τις προοπτικές της ένωσης . Είχε τεκμηριωμένο λόγο, παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις της ένωσης και κάλεσε όλους να συστρατευτούν στις προσπάθειες που κάνουν αποβλέποντας στην ανάδειξη των ιστορικών κάστρων της Ελλάδας, που είναι περίπου 100 και δυστυχώς λέει, είναι εγκαταλειμμένα και οφείλουμε να τα αναστυλώσουμε και να τα φροντίσουμε. Η ομιλία του είχε πάθος, συναίσθημα και ιστορική γοητεία που σε μετέφερε σε μια άλλη εποχή, όπου τα κάστρα ήταν χώρος διαμονής των ανθρώπων που δημιουργούσαν τον δικό τους πολιτισμό και που τον προστάτευαν από τους επιδρομείς.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχουν μέχρι τώρα απορροφήσει ένα εκατομμύριο Ευρώ και υπάρχει έγκριση για άλλα δύο εκατομμύρια Ευρώ.
Να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στο Δήμαρχο Σερβίων κ. Κοκολιό και στους διοργανωτές με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Χρ. Μπουχουρά, και μέλη τους αντιδήμαρχο Λάζ. Σπυρίδη, τη Μπιλιάτη Μαρία Δ/ντρια του Δήμου, την Καραγιαννίδου Χρυσάνθη Πρόεδρο του Μορφωτικού συλλόγου και τις Καραβέλα Βασιλική και Πιτένη Θεοδώρα υπάλληλοι του Δήμου. Ήταν πολύ καλά οργανωμένη η ημερίδα και ο κόσμος που παραβρέθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος. Αυτού του είδους οι ημερίδες που έχουν ποιότητα και αφορούν ιστορικά γεγονότα της πόλης είναι πολύτιμη προσφορά στην κοινωνία της πόλης όπου διοργανώνονται.
Περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου για να επισκεφτούμε τα κάστρα και να μιλήσουμε μαζί τους, θα έχουν πολλά να μας πουν.
Επίσης, κάνω πρόταση, μετά την ανάδειξη των κάστρων και τη διαμορφώσει όλου εκείνου του χώρου που τα περιβάλει, θα δώσει μια άλλη εικόνα στην πόλη των Σερβίων, να μετανομαστούν τα Σέρβια, σε «Καστρόπολις», θα ανταποκρίνεται πλήρως στην ιστορική της ταυτότητα. Γιατί όπως είναι γνωστό, Σέρβια στη λατινική γλώσσα θα πει φυλακές και από κει πήρε την ονομασία, πράγμα που μειώνει τον πολιτισμό της.
Γιάννης Κορκάς