«Οι εικόνες που κουβαλάνε την ψυχή μας στο διάβα του χρόνου», τιτλοφορείται το ημερολόγιο του 2009, που εξέδωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροδενδρίου, σε συνεργασία με τον δήμο Δ. Υψηλάντη και τους συλλόγους Μαυροδενδριτών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Το ημερολόγιο κοσμούν πίνακες ζωγραφικής νεαρών καλλιτεχνών από το Μαυροδένδρι, σε μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο. Οι Μαυροδενδρίτες ασχολούνται ενεργά με τη ζωγραφική και γενικότερα με τα εικαστικά, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελούν ζωντανό κύτταρο παραγωγής πολιτισμού. Τον Αύγουστο του 2007 συμμετείχαν από κοινού στην πρώτη εικαστική ομαδική παρέμβαση – έκθεση με τον δήμο Κοζάνης και τη ΔΕΠΑΚ, ενώ τον Ιούνιο του 2008 συνδιοργάνωσαν την εικαστική άνοιξη. Η όλη πολιτιστική δραστηριότητα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Εικόνες από τον θερισμό, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και τα φουγάρα της ΔΕΗ, αγιογραφίες κ.λ.π. είναι ορισμένα από τα έργα που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου. Το καλλιτεχνικό τους ταλέντο αναδεικνύουν μέσα από το ημερολόγιο οι παρακάτω Μαυροδενδρίτες: Άννα Φανταχίδου – Τσιλιγκίρογλου, Βαγγέλης Αθανασιάδης, Γεώργιος – Βλάσης Πακαλίδης, Συμεών Γρηγοριάδης, Συμέλα Μαυρίδου, Ευστάθιος Θεοδωρίδης, Φανή Μαυροματίδου, Κυριακή Φανταχίδου – Πακαλίδου, Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, Κασσιανή Παπαντωνίου και Στέλλα Παπαδοπούλου Ζαφειριάδου.
Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυροδενδρίου, τριάντα χρόνια αξιόλογης και δημιουργικής προσφοράς, σε συνεργασία πάντα με τους συλλόγους που έχουν ιδρύσει οι Μαυροδενδρίτες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η δράση του συλλόγου έχει πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν τη δυναμική και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το «καλύτερο αύριο», αναφέρεται σε σημείωμα του συλλόγου στο ημερολόγιο, «οφείλουμε όλοι εμείς να το διασφαλίσουμε, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για καλύτερη ποιότητα ζωής, εκτελώντας έτσι το χρέος μας απέναντι στις γενιές που έρχονται».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ