Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Η προτομή του Πέτρου Τόττη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Η προτομή του Πέτρου Τόττη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Tottis 05

Η προτομή του Δημάρχου της Πτολεμαΐδας Πέτρου Τόττη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Πέτρος Τόττης πέρα από Δήμαρχος της πόλης για δύο τετραετίες (1979 – 1982 και 1995 -1998) υπήρξε και γνωστός βιομήχανος με επιχειρήσεις στη Φλώρινα και στη Θεσσαλονίκη. Ως Δήμαρχος, συνέδεσε το όνομα του με την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου της πόλης. Σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1998 σε τροχαίο ατύχημα έξω από την Θεσσαλονίκη. Στην προτομή ο Τόττης αναπαρίσταται με μουστάκια, μεγάλο μέτωπο και φαλάκρα στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής ενώ φοράει πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα. Το πρόσωπο του έχει τα σημάδια του χρόνου μα το βλέμμα του κοιτάει σταθερά ευθεία μπροστά. Στην βάση της προτομής αναγράφονται τα λόγια:
ΠΕΤΡΟΣ Κ ΤΟΤΤΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
1979 – 1982
1995 – 1998

Tottis 02

Στα πλάγια της προτομής βρίσκουμε χαραγμένη την υπογραφή του γλύπτη:

ΝΙΚΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΘΗΝΑ 1998

Οι πληροφορίες που μας δίνονται είναι πως η προτομή κατασκευάστηκε το 1998 (έτος θανάτου του Τόττη) από τον Αθηναίο γλύπτη Νικόλαο Γεωργίου (έτος γεν. 1961).

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."