Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Να σπάσει το ταμπού αναφορικά με τη σεξουαλικότητα
None

Να σπάσει το ταμπού αναφορικά με τη σεξουαλικότητα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Είναι ανάγκη να πάψει η σεξουαλικότητα, και ιδιαίτερα η σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρία, να αποτελεί ταμπού, καθώς αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου.
Τα παραπάνω τόνισαν οι ψυχολόγοι της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας νομών Κοζάνης και Γρεβενών, Δημήτρης Πενέκελης και Αικατερίνη Μέτσιου, σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη (στην Πτολεμαΐδα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Εορδαίας.
Οι ομιλητές επισήμαναν την μεγάλη σημασία της σεξουαλικής αγωγής, ιδιαίτερα σε παιδιά ΑμΕΑ και με νοητική στέρηση, διότι τόσο στην ειδική όσο και στην τυπική εκπαίδευση δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Απευθυνόμενος στους γονείς παιδιών ΑμΕΑ ο κ. Πενέκελης, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες προσέγγισης καθώς οι ίδιοι μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα παιδιά τους και τις ανάγκες τους. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα απενοχοποιήσουν το ζήτημα της σεξουαλικότητας, θα αποδεχθούν δηλαδή ότι τα παιδιά τους, όπως και το κάθε άτομο, έχουν δικαίωμα στη σεξουαλικότητα και να τους αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμα.
«Όλοι μας πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σε σχέση με τη σεξουαλικότητα γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα, ουσιαστικός τομέας της προσωπικότητας του κάθε ατόμου, οποιασδήποτε ηλικίας και οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας αντιμετωπίζει», ανέφερε η κ. Μέτσιου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στη σεξουαλική αγωγή.
Αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς στο να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους, ειδικά των σεξουαλικών, τους κάλεσε όμως με την εξατομίκευση της προσέγγισης προς κάθε παιδί να προσπαθήσουν να καλύψουν μόνοι τους τα όποια κενά της εκπαίδευσης στη σεξουαλική αγωγή, για να λαμβάνουν μέτρα αντισύλληψης και να αποφεύγεται η σεξουαλική κακοποίηση. Διότι, όπως επισημάνθηκε, τα παιδιά ΑμΕΑ είναι πιο ευάλωτα στο να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, αφού αποτελούν εύκολους στόχους, γι’ αυτό και οι γονείς και οι συγγενείς των ΑμΕΑ θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.
Για συνέχιση αντίστοιχων εκδηλώσεων μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών ΑμΕΑ Εορδαίας, Στέλιος Αντωναρίδης, καθώς το θέμα απασχολεί έντονα τους γονείς, οι οποίοι μάλιστα έχουν ανάγκη βοήθειας στον τομέα αυτό, ενώ εξέφρασε την προσδοκία για μεγαλύτερη συνεργασία με την Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team