Ζητούν με ερώτησή τους 15 βουλευτές της ΝΔ
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους καλλιεργητές φυλλοβόλων δένδρων, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τον παγετό του περσινού Μαρτίου και την επακολουθήσασα ακαρπία, ζητούν με ερώτησή τους προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσαν στη Βουλή, δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.
Οι δεκαπέντε βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης και Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ζητούν να ενεργοποιηθεί άμεσα η διάταξη, που ομόφωνα ψηφίστηκε προ διμήνου στη Βουλή, με την οποία υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ακαρπία.
Επισημαίνουν ότι, οι σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν στα φυλλοβόλα δένδρα στη Βόρεια Ελλάδα από τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2013 επηρέασαν δυσμενώς το εισόδημα των παραγωγών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μονοκαλλιεργητές και οι οποίοι, ενώ παραμένουν απλήρωτοι χωρίς αποζημιώσεις, έχουν ήδη καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις καλλιεργητικές εργασίες της τρέχουσας σοδειάς.
Ζητάμε το αυτονόητο, τόνισε σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Καρασμάνης. Δηλαδή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κάνει χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, επισπεύδοντας τις διαδικασίες τεκμηρίωσης των ζημιών, παράλληλα με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί χιλιάδες παραγωγοί, με απώλεια εισοδήματος που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε το 80%, να στερούνται εδώ και ένα χρόνο αποζημίωσης και ταυτόχρονα να αναμένουμε ότι μπορούν να συνεχίσουν ομαλά την εκπλήρωση των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών τους υποχρεώσεων, πρόσθεσε. Η πολιτεία πρέπει να πράξει το καθήκον της, δείχνοντας τη συμπαράστασή της σε αυτούς που καθημερινά με το μόχθο τους στηρίζουν την ελληνική πρωτογενή παραγωγή και την οικονομία της χώρας.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως :
«Ανενεργή παραμένει εδώ και δύο μήνες η διάταξη του άρθρου 71 του νόμου 4235/14, σύμφωνα με την οποία υπήχθησαν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ακαρπία), πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό κατά Νομό.
Ειδικότερα, για τις ζημιές στα φυλλοβόλα δένδρα, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα από τον παγετό της 17η Μαρτίου 2013 και ενώ βρίσκονταν στο λεγόμενο ρόδινο στάδιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει μέχρι τώρα κινήσει – εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης για την κάλυψη των περυσινών ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες – τις παράλληλες διαδικασίες για τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για την τεκμηρίωση των εν λόγω ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, που υπέστησαν σημαντική μείωση στο εισόδημά τους από την ακαρπία.
Διαδικασία, που πρακτικά θα ήταν ολιγόχρονη, καθώς για τις ζημιές στα φυλλοβόλα δένδρα, που είναι στο σύνολό τους καταγεγραμμένες από τον ΕΛΓΑ, υπάρχουν ήδη επιστημονικά πορίσματα για το μέγεθος και την έκτασή τους από την Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με βάση τα εν λόγω επιστημονικά πορίσματα, αλλά και το συνολικό ύψος των ζημιών, που για το σύνολο της χώρας δεν υπερβαίνει τα 15 έως 20 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε κάνοντας χρήση των διατάξεων των νόμων 4235/14 και 3877/10 να έχει ήδη καθορίσει, όπως άλλωστε οι νόμοι του παρέχουν τη δυνατότητα, τους όρους κάλυψης των συγκεκριμένων ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να έχει ήδη προβεί στον καθορισμό του ύψους της δαπάνης και των ποσών των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Επειδή έχει παρέλθει ένας χρόνος από την εκδήλωση των συγκεκριμένων εκτεταμένων ζημιών στα φυλλοβόλα δένδρα, στη διάρκεια του οποίου οι καλλιεργητές που επλήγησαν – οι οποίοι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων μονοκαλλιεργητές και με ποσοστά ζημιών που ξεπερνούν το 80% της παραγωγής τους – εξακολουθούν να παραμένουν δίχως αποζημιώσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά για τις καλλιεργητικές εργασίες της νέας σοδειάς,
Ερωτάται ο υπουργός:
* Πότε σκοπεύει να κινήσει τις παράλληλες διαδικασίες για τη χορήγηση των δικαιούμενων αποζημιώσεων στους εν λόγω παραγωγούς, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου, που ο ίδιος έκανε αποδεκτές κατά τη συζήτησή του και ψήφιση στη Βουλή ;
* Πότε θα έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των περυσινών ζημιών στο σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων;»