Τις ερευνητικές δραστηριότητες στα φαινόμενα ροής ρευστών στην Ελλάδα, επικέντρωσαν τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις, επιστήμονες από ολόκληρη τη χώρα, η οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα στην Κοζάνη.
Ήταν η έκτη συνάντηση επιστημόνων, στο πλαίσιο της ημερίδας με γενικό τίτλο «Ροή 2008», που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στο συνέδριο παρουσίασε δύο εισηγήσεις, ο εκ Πτολεμαΐδας ορμώμενος απόφοιτος του ΕΜΠ, Ηλίας Ραμπίδης. Με τις εισηγήσεις αυτές, ουσιαστικές δύο επιστημονικές εργασίες που έκανε για το διδακτορικό του.
Η πρώτη εισήγηση του Η. Ραμπίδη με θέμα: «Προσομείωση διφασικής ροής σε μονάδες ρευστοποιημένων κλινών ανακυκλοφορίας και διερεύνηση απαιτήσεων πυκνότητας πλέγματος, εκπονήθηκε μαζί με τον καθηγητή του Κακαρά, σε συνεργασία με τους καθηγητές Α. Νικολόπουλο και Π. Γραμμέλη. Η δεύτερη εισήγηση του Η. Ραμπίδη, με θέμα: «Προσομοίωση καύσης κονιορτοποιημένου λιγνίτη σε εστίες συμβατικών ελληνικών ατμοηλεκτιρκών σταθμών και πρόλεξη συγκέντρωση εκπομπών NOX», έγινε μαζί με τους καθηγητές του Εμ. Κακαρά και Γιώργου Μπεργελέ, σε συνεργασία με τον καθηγητή Γ. Γιαννακόπουλο.
Στις εισηγήσεις μου ασχολούμαι με φαινόμενα υπολογιστικής ρευστομηχανικής, καθώς και με τη μοντελοποίηση – εγκατάσταση ρευστοποιημένης κλίνης, θέματα τα οποία ήταν το αντικείμενο των διπλωματικών μου εργασιών», δήλωσε στον «Π» ο Η. Ραμπίδης. Με την παρουσίαση των ανωτέρω εργασιών στην ημερίδα, ο εισηγητής έδειξε ότι «η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε μονάδες καύσης στερεών καυσίμων, με τη δυνατότητα να επιφέρει επιθυμητά αποτελέσματα, ακόμη και με καύσιμα κατώτερης ποιότητας, τα οποία σε συμβατικούς σταθμούς δεν καίγονται». Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στις συμβατικές μονάδες της ΔΕΗ, απαιτεί χαμηλότερες θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του θείου».
Η ημερίδα συμπεριελάμβανε τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Πειραματική Ρευστομηχανική, Υπολογιστική Ρευστομηχανική και Πολυφασικές Ροές.
Χ.Β.