Με λειτουργικά κενά, σύμπτυξη τμημάτων, με νέες συγχωνεύσεις σχολείων και με υποβάθμιση των ολοήμερων σχολείων, πραγματοποιήθηκε χτες ο αγιασμός σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Η σχολική χρονιά ξεκινά με αναστάτωση, αναταραχή και ανασφάλεια, υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, καθώς, χτες, «πρώτη ημέρα αγιασμού και ακόμα υπάρχουν κενά στα σχολεία. Υπάρχουν δάσκαλοι που δεν ξέρουν που θα υπηρετήσουν. Δάσκαλοι που θα ήθελαν να είχαν το χρόνο να προετοιμαστούν για την τάξη που θα αναλάβουν. Σχολειά που θα ήθελαν να προγραμματίσουν τη λειτουργία και τις δράσεις τους. Το Υπουργείο με μια απόφαση του, στη λογική των μνημονίων και της αποδόμησης των κοινωνικών αγαθών, αρνήθηκε να αποσπάσει δασκάλους σε κενά λειτουργικά κοντά στο σπίτι και στην οικογένειά τους. Ταυτόχρονα δε διορίζει αναπληρωτές. Τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους. Για να καλύψει τις ανάγκες αυτές πιέζει για σύμπτυξη τμημάτων και τάξεων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, καταργεί ολοήμερα και ενισχυτική διδασκαλία. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως από δω και πέρα οι μαθητές θα στοιβάζονται ανά 27-28 σε αίθουσες και κτίρια πολλές φορές παιδαγωγικά απαράδεκτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μόρφωση και την ασφάλεια των παιδιών μας».
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Γιάννης Γκαμπούρας, παραδέχτηκε ότι «η νέα χρονιά ξεκινάει με προβλήματα, κυρίως στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δεν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, δασκάλων και νηπιαγωγών, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Υπάρχουν κενά στις σχολικές μονάδες, αυτή τη στιγμή είναι 27, αλλά με τη διαχείριση που κάνουμε θα μείνουν 10 κενά δασκάλων και 5 νηπιαγωγών. Μία λύση είναι η σύμπτυξη των τμημάτων και η δεύτερη λύση είναι η διαχείριση των ολοήμερων. Δεν αναστέλλονται τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, ούτε τα παλιά κλασσικού τύπου, ούτε τα νέα ολοήμερα αναμορφωμένου προγράμματος, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα με θεατρική αγωγή, καλλιτεχνικά, πληροφορική κ.λ.π. Σ’ αυτά τα σχολεία από τις 2 έως τις 4 η ώρα, αν δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό που να έχει τη φροντίδα και να είναι υπεύθυνος του ολοήμερου, η κάλυψη θα γίνεται από τις ειδικότητες, που μας δόθηκαν με μετάθεση από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο νομό Κοζάνης είναι 64 συνολικά».
Κατά τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «το ολοήμερο σχολείο που έδινε νέες ευκαιρίες στα παιδιά και διευκόλυνε τους γονείς, αργά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε παιδοφυλακτήριο», ενώ «τα παιδιά με κάποιες δυσκολίες θα στερηθούν τη βοήθεια της ενισχυτικής διδασκαλίας».
Επίσης, το πρώτο κουδούνι, χτες, βρήκε πολλά σχολεία χωρίς καθαρίστριες, επισήμανε με έντονη κριτική διάθεση ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. «Δυστυχώς η σχολική χρονιά ξεκινά με προβλήματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «μόλις χτες ψηφίστηκε η τροπολογία για τον τρόπο πρόσληψης των εκτάκτων καθαριστριών. Ελπίζουμε μέχρι τέλος της εβδομάδας να δημοσιευτεί ο νόμος και να μπορέσουνε να προσληφθούν καθαρίστριες στα σχολεία, να γίνεται ο καθαρισμός και να λειτουργούν σωστά. Αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη σε καθαρίστριες και προσπαθούμε με τις μόνιμες καθαρίστριες που έχουμε, με πρόσθετη δουλειά, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων».
Ακόμη ο Λ. Μαλούτας κατήγγειλε ότι «κάποιες από τις εξελίξεις που αφορούν τα σχολεία μας, τις πληροφορούμαστε τηλεφωνικώς. Μάθαμε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σε κάποιες σχολικές μονάδες του δήμου μας και ότι συγχωνεύονται τα νηπιαγωγεία Αλωνακίων και Ξηρολίμνης. Πράγματα ακατανότητα και παράλογα, τα οποία δεν μπορούν να συμβαίνουν μιάμιση ημέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία».
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του Νηπιαγωγείου Νέας Χαραυγής, ευχήθηκε «καλή χρονιά» σε «όλα τα παιδιά, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας. Είπε ότι «η νέα χρονιά να είναι γεμάτη ζωντάνια και ενδιαφέρουσα, να βοηθήσει τη μάθηση, αλλά κυρίως να διαμορφώσει συνείδηση, ελεύθερους πολίτες και να δημιουργήσει ενίσχυση της κουλτούρας της δημοκρατίας. Να διδάξει το μεγάλο αξιακό απόθεμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για την ανοχή, την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία και την ενότητα, που τόσο πολύ ως γένος και πατρίδα έχουμε ανάγκη».
Ακόμη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με επιστολή σε γονείς και μαθητές, επισημαίνει: «Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία με πενιχρές χρηματοδοτήσεις γεγονός που αναγκάζει πολλές φορές εσάς, τους γονείς, να βάζετε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μια εποχή που πολλές οικογένειες έχουν χτυπηθεί από την ανεργία και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με χιλιάδες εκπαιδευτικούς εκτός σχολείου και χιλιάδες μαθητές χωρίς δασκάλους. Η αναλγησία αυτών που αντιμετωπίζουν τη ζωή όλων μας και το μέλλον των παιδιών μας με κριτήρια οικονομικού και λογιστικού χαρακτήρα είναι ώρα να ανατραπεί! Η επένδυση στην Παιδεία είναι η μόνη διέξοδος από την οικονομική και ηθική κρίση που όλοι βιώνουμε! Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι υπό διαπραγμάτευση! Ζητάμε απ’ όλους εσάς να αγωνιστείτε μαζί μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν την λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου».
Να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Κοσμά Σαββιλωτίδη, δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά σε γυμνάσια και λύκεια, πλην κάποιων ειδικοτήτων και ορισμένων κενών στα μουσικά σχολεία. Βεβαίως, αντίθετη άποψη έχει ο κλάδος των καθηγητών, ο οποίος ως γνωστό κήρυξε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, είναι αναμφισβήτητα θετικό το γεγονός ότι, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που μοιράστηκαν εγκαίρως τα βιβλία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ