Χωρίς βιβλία, κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Μουσικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, αλλά και ελλείψεις στη σχολική στέγη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στα σχολεία της Εορδαίας ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Για τη δυσκολότερη σχολική χρονιά από το 1946 και μετά έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας και διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας (Οικισμό Καρδιάς) Στάθης Θεοφυλακτίδης.
Μίλησε για «τεράστια προβλήματα» λόγω των 5.500 κενών σε όλη την Ελλάδα και εξ αιτίας των μεγάλων χρεών των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και να εξασφαλιστεί η θέρμανσή τους. Πέρσι, είπε, «κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς θέρμανση 8 σχολικές μονάδες στην πρωτοβάθμια Εορδαίας, φέτος κινδυνεύουμε να μείνουν από θέρμανση νωρίτερα, δεν θα φθάσουμε στον Φλεβάρη, έτσι εκτιμώ με βάση τα έσοδα των σχολικών επιτροπών τα οποία είναι μειωμένα κατά 70% σε σχέση με πρόπερσι. Άρα, αν δεν δοθούν άμεσα χρήματα στις σχολικές επιτροπές δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τη θέρμανση που είναι το μεγάλο έξοδο του κάθε σχολείου, αλλά ούτε για τα αναλώσιμα. Δεν θα έχουμε ούτε για φωτοτυπίες και μαρκαδόρους για να γράφουμε στον πίνακα».
Ειδική αναφορά έκανε στην έλλειψη σχολικών βιβλίων, λέγοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να έρθουν στα σχολεία τα βιβλία, γι’ αυτό και διατέθηκε από τις αποθήκες το περσινό στοκ, 17 τίτλοι από τους 21 που θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στα σχολεία. Δήλωσε πάντως ότι οι εκπαιδευτικοί «θα κάνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το σύνθημα του υπουργείου που λέει πρώτα ο μαθητής μέσα στην τάξη και όχι με λόγια».
Ο πρόεδρος των δασκάλων- νηπιαγωγών Εορδαίας έκανε ειδική αναφορά και στο κτιριακό, λέγοντας ότι «έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο Ειδικό Σχολείο Πτολεμαΐδας και δυστυχώς για τα δύο κτίρια που είναι να ανεγερθούν, το 10ο και το 5ο, δυστυχώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να ανεγερθούν», ενώ υπογράμμισε ότι σοβαρό είναι επίσης το πρόβλημα της στέγης στα νηπιαγωγεία καθώς πολλά στεγάζονται σε καταστήματα αφού δεν ανεγέρθηκε κανένα νηπιαγωγεία τα τελευταία 7 χρόνια, με συνέπεια 8 από τα 19 νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε ισόγεια καταστήματα ή οικείες χωρίς αύλειος χώρους. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για το πρόβλημα του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου θα υπάρξει συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον διευθυντή Εκπαίδευσης Κοζάνης γιατί δεν μπορεί να στεγάζονται 17 παιδιά σε 3 αίθουσες διδασκαλίας.
Καλή χρονιά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ευχήθηκε η διευθύντρια περιφερειακής εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Έλενα Ζυγούρη η οποία παραβρέθηκε στον αγιασμό του 1ου και 2ου Λυκείου Πτολεμαΐδας καθώς και στον αγιασμό του 12ου Δημοτικού Σχολείου, ευχόμενη επίσης δύναμη σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να είναι παραγωγικά και δημιουργικά τα παιδιά και να αναπτυχθούν στο σχολείο όλες τους οι δεξιότητες και ικανότητες ώστε να γίνουν οι πρωτοπόροι της ζωής.
Ερωτηθείσα για το πρόβλημα της έλλειψης βιβλίων είπε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν πάρει οδηγίες για το πώς θα αναπαραχθούν οι φωτοτυπίες και ότι κάθε εβδομάδα θα έρχονται βιβλία και ότι μέσα Οκτώβρη, το αργότερο τέλος Οκτωβρίου θα έχουν έρθει τα βιβλία, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στη Δυτική Μακεδονία.
Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής στον αγιασμό του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας. «Εύχομαι σε όλους τους μαθητές της περιφέρειας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, στις δύσκολες στιγμές που διερχόμαστε με καρτερία αλλά και με όρους ενότητας, να αγωνιστούμε από κοινού να έχουμε μια καλή και ήρεμη χρονιά σχολική χρονιά», ανέφερε ο περιφερειάρχης και δήλωσε ότι «σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την εκπαιδευτική κοινότητα και με το αρμόδιο υπουργείο θα καταβάλλουμε προσπάθεια όπου υπάρχουν κενά να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης με κοινοτικά χρήματα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θέλω να το τονίσω ότι πολύ σημαντικά έργα στη σχολική στέγη οφείλουν την κατασκευή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», αν και όπως είπε, το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι σε μικρό βαθμό στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Με λυμένα τα προβλήματα που αφορούν στη σίτιση και μεταφορά των 123 μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου και Μουσικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά σύμφωνα με δήλωση της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Δέσποινας Παπαδοπούλου, η οποία επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά στα μουσικά μαθήματα, καθώς συνήθως τα κενά στα μαθήματα μουσικών οργάνων καλύπτονται με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
Καλή χρονιά και καλή πρόοδο ευχήθηκε στους μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Σόκουτης, λέγοντας ότι η καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά «με αισιοδοξία, με χαμόγελο, ελπίδα ότι η νέα γενιά στην οποία προσβλέπουμε και προσδοκούμε σαν Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον θα έχει τις δυνατότητες να απολαύσει τα αγαθά της γνώσης» και δήλωσε ότι «παρότι υπάρχουν κάποια προβλήματα θέλω να βλέπω το ποτήρι πάντα μισογεμάτο και να πω ότι και με τις δυσκολίες αυτές θα τα καταφέρουμε ως χώρα», εκφράζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του στους εκπαιδευτικούς.
Τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία λόγω της υποχρηματόδότησης της Παιδείας στηλίτευσε με δήλωσή της η περιφερειακή σύμβουλος (Λαϊκή Συσπείρωση) Αντωνία Χόλπμα, λέγοντας ότι «γυρίζουμε πίσω στο 1821», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Ειδικό Σχολείο Πτολεμαΐδας γίνεται με μονάχα τρεις δασκάλους, καθώς λείπει το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για κινητοποιήσεις, κλείσιμο δηλαδή του σχολείου, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Αλέκος Μπισούκης, εάν δεν διασφαλιστεί το πρόβλημα της θέρμανσης του σχολείου
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































