Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Uncategorized > Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά, μικρή η συμμετοχή των εργαζομένων
None

Μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά, μικρή η συμμετοχή των εργαζομένων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΔύο ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις που αποδείχτηκαν κατώτερες των περιστάσεων, πραγματοποίησαν προχτές Εργατικό Κέντρο Κοζάνης – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, κατά την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον κεντρικό πεζόδρομο ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του εργατικού κέντρου στην κεντρική πλατεία, ωστόσο καμία από τις δύο συγκεντρώσεις δεν ικανοποίησε.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ συμμετέχοντας μαζικά και αγωνιστικά στο κάλεσμα των συνδικάτων για να στείλουμε το δικό μας μήνυμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, για τα όσα θέλουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς», διεμήνυσε από την κεντρική πλατεία ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας.
«Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, σήμερα σε πάνω από 60 πόλεις της χώρας το Πα­νεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απεργεί και διαδηλώνει. Στην κλιμάκωση της επίθεσης του Μαύρου Μετώπου κυβέρνησης-κεφαλαίου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης απαντάμε με κλιμάκωση της δικής μας αντεπίθεσης κατά του εργασιακού και ασφαλι­στικού μεσαίωνα, κατά του Μνημονίου– μνημόσυνου των κατακτήσεων ενός αιώνα του εργαζόμενου λαού. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να βάλουμε εμπόδια στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας στο σφαγιασμό της ίδιας μας της ζωής», υπογράμμισε από τον κεντρικό πεζόδρομο ο γ.γ. του ΠΑΜΕ Κοζάνης, Βαγγέλης Δεληολάνης.
Ο Ά. Κουρκούτας, σημείωσε : «Η βάρβαρη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα εντείνεται. Το Mνημόνιο που συνυπέγραψε η Κυβέρνηση με την Τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) γίνεται θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων και της κοινωνίας. Ο μηχανισμός στήριξης που μας επέβαλλαν δεν έχει καμία σχέση με τη διάσωση της οικονομίας, αλλά με τη διασφάλιση των δανειστών της χώρας μας και τη διάσωση του τραπεζικού – χρηματιστικού κεφαλαίου και των κερδοσκόπων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν ως εδώ, μαζί με τις εγκληματικές πολιτικές των διαδοχικών κυβερνήσεων.
Σήμερα, όλο αυτό το σκηνικό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. γίνεται το εργαλείο για την ανατροπή και την κατεδάφιση όλων των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τον τελευταίο αιώνα.
Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Υπό την κηδεμονία της Τρόικα, χωρίς να διασφαλίζει έστω και την παραμικρή ελπιδοφόρα διέξοδο από τη σημερινή κρίση, ζητά από τους εργαζόμενους και την κοινωνία να πληρώσουν για τα πάντα. Κυριολεκτικά πετά στο καλάθι των αχρήστων κατακτήσεις και δικαιώματα χρόνων», καθώς, όπως είπε:
-Με αντισυνταγματικό – αντιδημοκρατικό τρόπο παγώνουν οι μισθοί μας για τρία χρόνια.
-Ανατρέπεται ο κατώτατος μισθός των 740 € της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ορίζονται τα 595 €(!) ως εισαγωγικός μισθός για τους νέους και τις νέες.
-Διαλύουν όλο το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), αποσυνδέοντας τις συμβάσεις μεταξύ τους και καταργώντας την ιεραρχία τους ως προς την ευνοϊκότητα: ΕΓΣΣΕ → κλαδικές συμβάσεις → επιχειρησιακές ΣΣΕ.
-Καταργούν το δικαίωμα προσφυγής των συνδικάτων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), που ήταν το τελευταίο καταφύγιο για να υπάρχουν συμβάσεις και αυξήσεις για τους εργαζόμενους.
-Αυξάνουν τα όρια των απολύσεων, μειώνουν δραστικά τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων, οι οποίες θα χορηγούνται πλέον σε 6 δόσεις!
-Καταργούν όλο το δημόσιο – καθολικό – αλληλέγγυο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
-Μειώνουν εξωφρενικά τις συντάξεις μέσα: α) από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από 70% σε 50%, β) από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου, γ) από την απαράδεκτη επιβολή ενός νέου ΛΑΦΚΑ.
-Καταργούν τα 35 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη και θεσμοθετούν τα 40 έτη. Ετσι, ρίχνουν ουσιαστικά στον Καιάδα όλους όσους μένουν άνεργοι για μεγάλο διάστημα, καθώς και τους νέους και νέες που μπαίνουν αργά στην αγορά εργασίας.
-Μειώνουν κατά 6% τις συντάξεις για κάθε έτος εργασίας κάτω των 40 και ουσιαστικά εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν και μετά τα 65.
-Πετσοκόβουν όλες τις επικουρικές συντάξεις και έχουν σα στόχο την κατάργησή τους.
-Καταργούνται ουσιαστικά τα Βαρέα, με αποχαρακτηρισμό πολλών επαγγελμάτων.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Κοζάνης, υπογράμμισε με έμφαση: «Φτάνει πια! Δεν πάει άλλο! Σταματήστε τον κατήφορο».
«Στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της εργατικής τάξης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο μονόδρομο της άρχουσας τάξης να σαρώσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα, να ανατρέψει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων προκει­μένου να διασφαλίσει την κερδοφορία της και την εξουσία της», επισήμανε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, ο κεντρικός ομιλητής βαγγέλης Δεληολάνης, προσθέτοντας: εμείς είμαστε εδώ βαδί­ζουμε το δικό μας μονόδρομο, τον δρόμο του ταξικού εργατικού αγώνα και με το πα­ράδειγμά μας καλούμε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να συμπορευτούν μαζί μας». Υπογράμμισε ότι «είναι πια ξεκάθαρο συνάδελφοι, το δίλημμα έχει απλοποιηθεί ή αυτοί ή εμείς, ή ο λαός ή τα μονοπώλια ή τα κέρδη και η χλιδή των λίγων και των παράσιτων ή η σωτηρία του εργαζόμενου λαού. Δεν υπάρχει μέση οδός, ούτε επιστροφή. Ή οι αλυσίδες της σκλαβιάς ή αγώνας, όχι για επιβίωση, αλλά για ζωή με δικαιώματα, εργασία για όλους και αξιοπρέπεια.
Υπογράμμισε ότι «αποφασιστικά επιλέγουμε τη γραμμή της ρήξης με την πολιτική ΕΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, επιλέγουμε το δρόμο του αγώνα για την αξιοπρέπεια και την ζωή. Δεν αντιστεκόμαστε απλά στην επίθεση, αμφισβητούμε και απορρίπτουμε ό,τι μας πλασάρουν οι πολιτικοί υπάλληλοι του κεφαλαίου και η Πέμπτη Φάλαγγά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος, παρά μόνο αυτό που έχουμε απέναντι στη ζωή μας, στα παιδιά μας και στην τάξη μας. Κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας πα­ραπλανήσει».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

«Θολό» το τοπίο για το άνοιγμα των σχολείων -Κεραμέως: Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και την απόφαση του πρωθυπουργού

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Οι ειδικοί είναι οι αρμόδιοι για να ανάψουν το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των σχολείων επισήμανε σήμερα ...