Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να εμφανίζεται και πολλές φορές να συγκαλύπτεται, σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες, με ποικίλες μορφές. Από αρκετές αναπτυσσόμενες κοινωνίες όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας, μέχρι τις αναπτυγμένες κοινωνίες της Δύσης όπου παίρνει τη μορφή της οικογενειακής βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά των γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.
Η αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών συγκαταλέγεται μεταξύ των κύριων θεμάτων του πολιτικού προγράμματος της Ε.Ε. Η Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας με θύματα τις γυναίκες αποτελεί άξονα δράσης των Εθνικών Προτεραιοτήτων Πολιτικής για την Ισότητα των Φύλων 2004 – 2008, σε μία προσπάθεια συστράτευσης όλων των φορέων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας από την Κυβερνητική Επιτροπή, τον Σεπτέμβριο του 2006, κάλυψε αρκετά νομικά κενά στο ζήτημα, στοχεύοντας στην ενεργή κοινωνική προστασία, στήριξη και συμπαράσταση στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η προσπάθεια για διασφάλιση σχέσεων βασισμένων στην ατομική αξιοπρέπεια, την αυτοδιάθεση και την αυτοεκτίμηση μέσα στην ελληνική κοινωνία συνεχίζεται με υπευθυνότητα και με τη συνεργασία των κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η βία εναντίον των γυναικών αποτελεί σοβαρή κοινωνική παθογένεια, παραβιάζοντας τα ατομικά δικαιώματα και βιάζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία. Με αφορμή λοιπόν, την 25η Νοεμβρίου, η οποία έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, μας δίνεται μία καλή ευκαιρία να προβληματιστούμε και να δραστηριοποιηθούμε.