«Η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη» τόνισε ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης, Matthew Murray, μιλώντας στο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Νέα Υόρκη.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνομιλία που είχε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτζκερ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι συζήτησαν, όπως είπε, αρκετά ζητήματα «εμπορικής συνεργασίας» και «επενδυτικού ενδιαφέροντος», επισημαίνοντας ότι «έδωσαν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τεχνολογία».
Ο αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε για «εμπορική διπλωματία» και ότι συμφώνησαν σ’ ένα «σχέδιο δράσης», υπογραμμίζοντας ότι «το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα «σημαντικά βήματα» που έχουν γίνει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και στην αναγκαιότητα για συνέχισή τους ώστε να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ενδεικτικά: «Η χώρα μου είναι παρούσα για να βοηθήσει στην απάλειψη των εμποδίων».
Ο Matthew Murray διατύπωσε και την άποψη ότι η Ελλάδα είναι «μοντέλο εκσυγχρονισμού» της οικονομίας, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, όπως με το νέο επενδυτικό νόμο.
«Εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη» χαρακτηρίστηκε από συνέδρους η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τα «νέα δεδομένα» που δρομολογούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και προβάλλοντας τη θέση ότι «όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, τόσο η ρευστότητα θα ενισχύεται».
Ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και αναμένεται η πρόοδος να συνεχιστεί την περίοδο 2014-2020. Σ’ αυτή την εξαετία, θα φανούν οι καρποί της όλης προσπάθειας που έχει γίνει». Επίσης, ανέφερε ότι «ο τραπεζικός τομέας έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο».
Στο περιθώριο του Φόρουμ δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμου Αναστασόπουλου. Και οι δυο τους δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα «πολύ πετυχημένο» Φόρουμ, που έχει φέτος ως κύριο θέμα του την ανάπτυξη στην Ελλάδα και με βασικό στόχο την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για το δεύτερο βήμα και ελπίζω και το τελευταίο. Έχει σχέση με την ανάπτυξη και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε σε στελέχη επενδυτικών ομίλων και μεγάλων επιχειρήσεων τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχει σήμερα η χώρα μας».
Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «φέτος, οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες από πλευράς ενδιαφέροντος, σε σχέση με πέρσι. Το βλέπουμε και στην αύξηση των κερδών που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών και η αμερικανική επενδυτική κοινότητα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι «τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα υπέφερε. Η ανεργία ξεπέρασε το 27%, αλλά, ευτυχώς, άρχισε να κάμπτεται και να είναι τώρα λίγο πιο κάτω από το 27%. Έγινε μια τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, κυρίως σ’ αυτά που ήταν υποχρεωτικά να γίνουν και έτσι η χώρα έφτασε σήμερα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, νωρίτερα απ’ ότι το περίμεναν όλες οι αγορές ακόμα και το οικονομικό πρόγραμμα. Είναι η πρώτη χρονιά που φαίνεται ότι η ύφεση τελειώνει. Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο κ. Ζανιάς δείχνουν ότι θα υπερβούμε μέσα στην χρονιά τους στόχους του προγράμματος και μιλάμε για 0,6% ανάπτυξη. Θα είναι η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη.
Όλα αυτά είναι καλά. Ισοσκελίσαμε τον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών. Αυτά όμως έγιναν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και φαίνεται από το υψηλό ποσοστό ανεργίας και ότι ακόμη δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Αυτά είναι που απομένουν να διορθωθούν».
Ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι «η προδιαγεγραμμένη πορεία ήταν ότι πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε το έλλειμμα και το ισοζύγιο πληρωμών για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Αυτά τα έχουμε κάνει. Βρισκόμαστε εκεί σήμερα. Η οικονομία σταθεροποιήθηκε, η αξιοπιστία αποκαταστάθηκε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές. Επομένως, το πρώτο βήμα σαφώς έχει γίνει. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πριν από ένα μήνα, ανακοίνωσε το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Αρα, βαδίζουμε στα χνάρια που έχουν προδιαγραφεί και πάμε στο επόμενο βήμα. Περιμένουμε ανάπτυξη. Απομένει να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα, το πολιτικό κομμάτι πιστεύω ότι επίσης έχει επιβεβαιωθεί, καθώς και να κανονιστεί το χρέος. Η συζήτηση για το χρέος είναι πλέον υποχρέωση των εταίρων, δεν είναι δική μας. Βάσει του μνημονίου, οι εταίροι έχουν την υποχρέωση να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν για το πώς θα το αναδιατάξουνε. Αυτό θεωρώ ότι είναι σήμερα το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάπτυξη. Αλλά, αυτό μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο. Μέχρι τέλους του χρόνου, πιστεύω ότι θα έχει κλείσει. Έχουμε λοιπόν ένα σημαντικό έργο της κυβέρνησης, ειδικά αυτής της κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις όμως χρειάζεται να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. Και όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα θα είναι για να ανοίξει η αγορά και να πλατύνει η φορολογική βάση, ώστε να μειωθούν και οι φορολογικοί συντελεστές, όπως επιθυμεί και έχει διακηρύξει ο πρωθυπουργός. Τώρα, η ταχύτητα με την οποία μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, σε μια κοινωνία που έχει κουραστεί από τα μέτρα, είναι ένα από τα ερωτήματα και τα ζητούμενα. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κάποιο ανασχηματισμό, ώστε χωρίς να αλλάξει την οικονομική πολιτική, απ’ ότι φαίνεται από τον καινούριο υπουργό Οικονομικών, να την κάνει (την πολιτική) λίγο «πιο φιλική» προς την κοινωνία. Αλλωστε, φαίνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το επιτρέπει. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα αισιόδοξο σημείο σήμερα, αλλά και κρίσιμο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το επόμενο βήμα, την ανάπτυξη».
Τέλος, σημείωσε ότι στον επενδυτικό τομέα έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» για τη διευκόλυνση των επενδυτών, κυρίως, όπως είπε, με το νέο επενδυτικό νόμο και τη διαδικασία για το ξεκίνημα μιας επένδυσης, προσθέτοντας ότι «ακόμη απομένουν να γίνουν και άλλα».
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς υπάρχει βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη, τα ελλείμματα μειώθηκαν δραστικά και η ελληνική οικονομία επιστρέφει φέτος στην ανάπτυξη». Την ίδια άποψη παρουσίασε και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Στο 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ συμμετέχουν φέτος στελέχη 25 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίοι θα συνεχίσουν σήμερα τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους αμερικανικών επενδυτικών ομίλων, τραπεζών, και επιχειρήσεων.
Λόγω του ανασχηματισμού και της ορκωμοσίας του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο Φόρουμ, όπως είχε προγραμματιστεί από τους διοργανωτές.
Πηγή: newsit.gr