Την επισήμανση ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, άσχετα από τις υποχρεώσεις της χώρας μας, έχει ως μια βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το δημοσιονομικό εξορθολογισμό, έκανε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.
«Όταν δεν σε δανείζει κανείς, δεν μπορείς να μοιράζεις λεφτά τα οποία δεν έχεις, εκτός αν επιλέξεις να γυρίσεις στο εθνικό νόμισμα, όπως υπονοούν ακόμα και σήμερα κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ως παράδειγμα δημοσιονομικού εξορθολογισμού που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανέφερε τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η οποία μέσα σε 4 χρόνια περιόρισε τη μισθολογική δαπάνη από τα 25,5 δις ευρώ στα 16 δις ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε μάλιστα πως θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τα ελλείμματα που η πολιτική του θα δημιουργήσει, καθώς υπόσχεται και επαναπρόσληψη όσων αποχωρούν από το δημόσιο και αύξηση των μισθών τους, τα οποία με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς κοστίζουν 4 δις ευρώ.
«Ας υποθέσουμε ότι επαναπροσλαμβάνετε τους μισούς απ’ αυτούς οι οποίοι έφυγαν και ας υποθέσουμε ότι διορθώνετε τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά το ήμισυ σε σχέση με το πού βρισκόντουσαν το 2009. Ξέρετε πόσο είναι αυτό, κύριε Παπαδημούλη; Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσο είναι. Τόσο κοστολογείται η πολιτική σας. Πώς λοιπόν θα το χρηματοδοτήσετε; Από πού θα βρείτε τα λεφτά; Ποιος θα σας δανείσει, όταν εσείς οι ίδιοι εξακολουθείτε να λέτε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις;», επισήμανε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο παρεμβάσεων που προωθεί στη δημόσια διοίκηση με αξιοκρατία, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Ειδικότερα, το σχέδιο έχει 3 άξονες:
Τον εξορθολογισμό των δομών της κεντρικής διοίκησης, με έμφαση στην οριστικοποίηση των νέων, συμπαγών, οργανογραμμάτων των υπουργείων.
Τη δραστική απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και για τον πολίτη.
Την εφαρμογή μιας καινοτόμου στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους άξιους και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει η χώρα για σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές, και η οικονομία δεν αντέχει την πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά τη στιγμή που πάει να ορθοποδήσει. Από αύριο συνεχίζουμε κανονικά το έργο μας για να το θέσουμε στην κρίση του Ελληνικού λαού στο τέλος της τετραετίας, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει».
Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο (http://www.ydmed.gov.gr/?p=6566).