Σε σημαντικές δηλώσεις για τις Δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΕ και ΔΕΤΗΠ προέβη ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ανδρεάδης, ο οποίος στο παρελθόν συμμετείχε στις διοικήσεις τους.
Γνώστης των θεμάτων τους από την έναρξη λειτουργίας τους και έχοντας μελετήσει ενδελεχώς τον ιδρυτικό τους νόμο, αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, που έγιναν τα δύο αστήρικτα δημοσιεύματα στις Αθηναϊκές εφημερίδες ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Διερευνώντας μάλιστα τις αιτιάσεις της Αθηναίας δημοσιογράφου διαπίστωσε την πλάνη της καθώς, η λίστα των 25 Δημοτικών επιχειρήσεων περιείχε απλά και μόνον αυτές, που συμμορφώθηκαν με την εγκύκλιο, να υποβάλουν – ως όφειλαν – καταστάσεις του προσωπικού τους.
Δεν περιορίσθηκε όμως μόνο σ’ αυτό ο κ. Ανδρεάδης. Με τις προσβάσεις του στην Αθήνα και τις συχνές του καθόδους ως αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας συνταξιούχων ΔΕΗ, ήλθε σε επαφή πρώτα με το γραφείο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκεί έλαβε την διαβεβαίωση, ότι το Υπουργείο δεν ασχολήθηκε με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, ούτε ζήτησε κλείσιμο και διαθεσιμότητες, αφού είναι αναρμόδιο, γνωστού όντος ότι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης εποπτεύει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ακολούθως ο κ. Ανδρεάδης απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο επιτελείο του κ. Μιχελάκη.
Εκεί πληροφορήθηκε ρητά και κατηγορηματικά ότι το Υπουργείο δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις δημοτικές επιχειρήσεις, και δεν δικαιούται άλλωστε αφού αυτές λειτουργούν με βάση τον ιδρυτικό τους νόμο 1069/80.
Οποιαδήποτε μεταβολή ή και κλείσιμό τους, είναι θέμα αποκλειστικά των Δημοτικών Συμβουλίων τα οποία τις ίδρυσαν και αυτά εποπτεύουν τη λειτουργία τους και την πολιτική τους.
Συνεπώς ότι αποφασιστεί στο μέλλον για τους Δήμους ή τα νομικά πρόσωπα δεν μπορεί να επηρεάσει τις Δημοτικές επιχειρήσεις.
Για να αλλάξει κάτι στις Δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει κάτι ν’ αλλάξει στον ιδρυτικό τους νόμο, κάτι που δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε και διαπιστώθηκε πρόθεση από το Υπουργείο, το οποίο αναγνωρίζει την προσφορά τους στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στο περιβάλλον.
Παραπέρα ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι οι δύο επιχειρήσεις εδώ και 15 χρόνια διαθέτουν το ίδιο περίπου προσωπικό (60 η ΔΕΥΑΕ και 62 η ΔΕΤΗΠ) ενώ με ηρωικές προσπάθειες των στελεχών τους κατάφεραν να ανταποκριθούν στην τεράστια αύξηση του φυσικού τους αντικειμένου.
Και πράγματι το 1998 με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και 2010 με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ο παλαιός Δήμος Πτολεμαΐδας υπερδιπλασιάσθηκε και κλήθηκε να εξυπηρετεί – με το ίδιο προσωπικό – και πλειάδα κοινοτήτων.
Έτσι είδαμε την αναβάθμιση στην παροχή υγιεινού νερού, στην αποχέτευση και στην τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, που προστατεύει το περιβάλλον.
Παράλληλα στο θέμα της Τηλεθέρμανσης έγινε μέγα έργο, συνδέθηκε όλη η πόλη και γίνεται ένταξη μελετών για παροχή θερμότητος στις τοπικές κοινότητες.
Όλα αυτά χάρις στο εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο υπερβάλει εαυτόν και είναι αναντικατάστατο, αφού καμία κινητικότητα και διαθεσιμότητα ή αξιολόγηση δεν μπορεί να συνδράμει στην προσπάθειά τους.
Ο κ. Ανδρεάδης κλείνοντας τονίζει ότι οι ΔΕΥΑΕ και ΔΕΤΗΠ είναι απαραίτητες για την πόλη, έχουν περιθώρια εκσυγχρονισμού, νοικοκυρέματος και αναδιοργάνωσης και σίγουρα χρειάζονται ενίσχυση προσωπικού για να υποβοηθηθούν στο αναπτυξιακό τους έργο για την εξυπηρέτηση του μεγάλου καλλικρατικού Δήμου Εορδαίας.