Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Καμία εμπλοκή με τη χρηματοδότηση της μονάδας “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”

Καμία εμπλοκή με τη χρηματοδότηση της μονάδας “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

PA01png_Page1

“Παιχνίδια” γύρω από τις επενδύσεις της ΔΕΗ καταγγέλλει ο “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”

Κατηγορηματική διάψευση αναφορικά με εμπλοκή της χρηματοδότησης για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” δίνει ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ ΑΕ, Κίμων Στεργιώτης, αποδίδοντας το θέμα που σήκωσαν Greenpeace-WWF με ανακοίνωσή τους σε παρανόηση.
Συγκεκριμένα, κληθείς από τον «Π» ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ να σχολιάσει δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, με αφορμή ερώτηση γερμανίδας ευρωβουλευτού, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεν συμμετέχει στην κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, θέμα που σήκωσαν με ανακοίνωσή τους η WWF και η Greenpeace, δήλωσε: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Αυτά που γράφονται ή εκτιμήσεις που εκφράζονται αναφορικά με τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Διότι είναι απολύτως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της μονάδας, αλλά όχι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Ο κ. Στεργιώτης σημείωσε μάλιστα ότι «η χρηματοδότησης της 5ης μονάδας, ύψους 739 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εξασφαλισθεί από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, με την εγγύηση του οργανισμού Euler-Hermes.»
Πρόσθεσε δε ότι, «εμείς ποτέ δεν είχαμε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση της 5ης μονάδας, αλλά για άλλες επενδύσεις που αφορούν έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα για δίκτυα.»
Ο διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ σημείωσε ακόμη ότι «η ΔΕΗ είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που κατάφερε να σπάσει το εμπάργκο (από το 2010) και να πάρει χρήματα από το εξωτερικό, και μάλιστα με επιτόκιο 5%, το χαμηλότερο που υπάρχει στην ελληνική αγορά». Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «δεν πρέπει να ανησυχεί άδικα ο κόσμος στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, γιατί η μονάδα θα γίνει, θέλουν δεν θέλουν κάποιοι, γιατί έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.»
Την βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης και ότι η μονάδα θα κατασκευαστεί κανονικά», εξέφρασε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης. «Η μονάδα θα γίνει γιατί υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από γερμανική κοινοπραξία και όχι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφού καμία σχέση δεν έχει η ΕΤΕπ με αυτή την επένδυση και ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή της για την κατασκευή της “ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5”». Άλλωστε αυτή η ανακοίνωση, ότι η ΕΤΕπ δεν χρηματοδοτεί λιγνιτικές μονάδες είχε γίνει και πριν δύο μήνες, είπε, ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», αφήνοντας μάλιστα αιχμές για το ρόλο της WWF και της Greenpeace ότι παίζουν παιχνίδια, λέγοντας ότι είναι γνωστό το μένος τους εναντίον του λιγνίτη, του εγχώριου καυσίμου που διασφαλίζει ενεργειακή ανεξαρτησία στη χώρα μας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

ΕΟΔΥ: 1630 νέα κρουσματα σήμερα Σάββατο- Διψήφιος και σήμερα ο αριθμός στην ΠΕ Κοζάνης- Πόσα εντοπίζονται στις ΠΕ Γρεβενών και Καστοριάς

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.630, εκ των οποίων 5 ...