Την βεβαιότητα ότι η Δημοκρατική Συμμαχία όχι μόνο θα μπει στη Βουλή αλλά και ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο την επόμενη μέρα των εκλογών εκφράζει η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στις φιλελεύθερες δυνάμεις να δώσουν την Κυριακή θετική ψήφο, επιλέγοντας «τη συνέπεια και την υπευθυνότητα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και πολιτικών εκσυγχρονισμού».
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι η ΔΗ.ΣΥ. θα μετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό την προϋπόθεση προγραμματικών συγκλίσεων και δεσμεύσεων, γιατί επιτυχημένη εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ουσιαστικών και ειλικρινών συνεργασιών».
Αναφερόμενη στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για επιστροφή στην ανάπτυξη τονίζει ότι απαιτείται σύγκρουση με συντεχνιακά συμφέροντα και την ανατροπή του πελατειακού κράτους που στήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, δηλώνοντας: «Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος φταίει για την κατάσταση που βρισκόμαστε και αυτό πρέπει να αλλάξουμε. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι τον λογαριασμό σε αυτή τη χώρα».
ΕΡ: Κυρία Μπακογιάννη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σας δίνουν μέσα στη Βουλή, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι που αντιμετωπίζουν την ψήφο στη Δημοκρατική Συμμαχία ως «χαμένη ψήφο. Τι απαντάτε σε αυτούς»;
Ότι θα εκπλαγούν από το αποτέλεσμα για τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά και από τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσουμε την επόμενη μέρα. Πολύ φοβάμαι δε, ότι αυτοί τότε θα ψάχνουν να βρουν χαμένες ψήφους και εμείς θα αθροίζουμε αξιοπιστία και σοβαρότητα. Γι αυτό και εγώ καλώ όλες τις φιλελεύθερες δυνάμεις αυτού του τόπου, όλες τις δυνάμεις της λογικής, τους ανθρώπους που θέλουν κι ελπίζουν σε μια Ελλάδα πιο ισχυρή και περήφανη, να ψηφίσουν θετικά. Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, να επιλέξουν μια πολιτική δύναμη, που δεν έλεγα άλλα πριν κι άλλα τώρα, που δεν τους είπε λεφτά υπάρχουν και μετά τους πήρε ότι είχαν, που δεν ήταν επικεφαλής του αντιμνημονικαού αγώνα για να γίνει μετά παραστάτης του μνημονίου. Τους καλούμε να επιλέξουν τη συνέπεια και την υπευθυνότητα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και πολιτικών εκσυγχρονισμού. Αυτό φοβούνται κάποιοι και γι αυτό μας πολεμούν εμάς, βλέπετε δε θέλουν μια δύναμη καταλύτη μέσα στα πόδια τους που θα τους επιβάλλει να συγκρουστούν με τις συντεχνίες και τους στρατούς τους. Δυστυχώς όμως και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ, αυτοί επέλεξαν να είναι με τα κομματικά τους παρεάκια κι εμείς με την κοινωνία, κι αυτό θα το καταλάβουν πολύ καλά το βράδυ των εκλογών.
ΕΡ: Ναι, αλλά θα συμμετείχατε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τα δύο κόμματα;
Μην ξεχνάτε ότι στη Δημοκρατική Συμμαχία ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε ανοιχτά και με αποφασιστικότητα για την ανάγκη επίτευξης συνεργασιών. Για εμάς η εθνική προσπάθεια που οφείλει να καταβάλει η Ελλάδα, δεν είναι προσωπική υπόθεση. Απαιτεί από όλους μας να βάλουμε στην άκρη φιλοδοξίες και μικροκομματικά οφέλη και να εργαστούμε από κοινού για την σωτηρία της χώρας. Βέβαια τότε, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, και χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος. Παρόλα αυτά, παραμένουμε σταθερά δύναμη λογικής και σύνθεσης. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως δίνουμε λευκές επιταγές ή ότι θα συμμετείχαμε ποτέ σε όψιμες συνεργασίες παρωδία στη λογική Τσίπρα – Καμένου, τέτοιες συμπράξεις μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη Βόρειο Κορέα. Έχω επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι εμείς θα συνεργαζόμασταν μόνο υπό την προϋπόθεση προγραμματικών συγκλίσεων και δεσμεύσεων. Και επειδή στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την κουλτούρα των συνεργασιών και πολλοί είναι αυτοί προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για την περίπτωση μη αυτοδυναμίας κτλ, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι η επιτυχημένη εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών, επιβεβλημένων αν θέλουμε να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ουσιαστικών και ειλικρινών συνεργασιών. Οι εποχές των παντοδύναμων αυτοδυναμιών ήλθαν και παρήλθαν. Τώρα είναι η ώρα για σκληρή δουλειά από όλους.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι η χώρα έχει διαφύγει τον κίνδυνο;
Ξεκάθαρα όχι. Κάθε άλλο. Και το πιο επικίνδυνο είναι ότι το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, πλειοδοτώντας σε λαϊκισμό και ανευθυνότητα, φέρνει την απειλή της κατάρρευσης ακόμα πιο κοντά. Σας λέω αλήθεια, βγαίνω από τα ρούχα μου με διάφορους που κοροϊδεύουν ανοικτά τους πολίτες πουλώντας τους παραμύθια για λύσεις από Κινέζους, Ρώσους και άλλους εξωτικούς προορισμούς, χωρίς Μνημόνια και Τρόικα. Αλλά, για ποιους κινέζους μας μιλούν όταν ήταν ο κινέζικος οίκος αξιολόγησης που μας υποβάθμισε στην απόλυτη χρεοκοπία; Για ποιους Ρώσους όταν αρνούνται να μας δανείσουν μέχρι και πετρέλαιο επί πιστώσει; Που τα βρήκε ο κ. Σαμαράς τα λεφτά από τις ΑΟΖ και μοιράζει δεξιά – αριστερά, όταν είναι γνωστό ότι η Κύπρος που ανακήρυξε την δική της ΑΟΖ το 1998, δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ πριν το 2016; Λοιπόν, επειδή η ανοησία και η ανευθυνότητα έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, πρέπει να γίνει σαφές ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο και να επαναφέρει την ελπίδα και την προοπτική στη χώρα, είναι ο φιλοευρωπαϊκός δρόμος της αποφασιστικότητας και των μεταρρυθμίσεων, ο δύσκολος δρόμος που επιλέξαμε στη Δημοκρατική Συμμαχία από την αρχή.
ΕΡ: Πως κρίνεται το ενδεχόμενο εισόδου της Χρυσής Αυγής στην Βουλή;
Κοιτάξτε, κατανοώ την διάχυτη οργή και αγανάκτηση του κόσμου ενάντια στους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα. Πώς να μην οργίζεσαι όταν οι αδιόρθωτοι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς εξαντλούν την διάθεση τους για συνεργασία αποκλειστικά στην ψήφιση της ντροπολογίας που χαρίζει τα χρέη τους και εξασφαλίζει πλούσια κρατικά κονδύλια για τις αφίσες, τα σποτ τους και τις σημαίες τους, την ώρα που πετσοκόβονται οριζοντίως μισθοί και συντάξεις βυθίζοντας την χώρα στην ύφεση; Από εκεί και πέρα, οι τιμωρία των αμετανόητων αρχηγών, δεν μπορεί να έρθει από τα άκρα, και δη από κοινές συμμορίες νοσταλγών του Χίτλερ και του ναζισμού. Είμαι σίγουρη ότι το υψηλό δημοκρατικό κριτήριο και συναίσθημα των ελλήνων πολιτών θα στείλει τα άκρα στο περιθώριο όπου και ανήκουν και θα επιτρέψουν στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παράσχουν ολοκληρωμένο σχέδιο και βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα που σωρεύονται.
ΕΡ: Γίνεται πολύ λόγος για την ανάγκη επιστροφής στην Ανάπτυξη. Ποια είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας;
Στη Δημοκρατική Συμμαχία πήραμε την δύσκολη απόφαση να απέχουμε από την περιρρέουσα εμμονή του πολιτικού συστήματος στα τυφλά «όχι» και την δημαγωγία. Αντιθέτως, από πολύ νωρίς βγήκαμε μπροστά να δώσουμε τη μάχη για τη σωτηρία, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Μάλιστα, μαζί με την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους, συγκεντρώσαμε και κωδικοποιήσαμε αυτές τις θέσεις στην πρωτοβουλία «Ελλάδα 2020». Κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η καταπολέμηση της ανεργίας που με τις διαστάσεις που έχει λάβει απειλεί άμεσα πλέον την κοινωνική συνοχή. Γιατί για πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει η κοινωνία μας ένα εκατομμύριο ανέργους; Έτσι πρέπει να εμπεδώσουμε ότι η Ελλάδα έχει τόσο τις προδιαγραφές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό για να βγει από την κρίση και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, αλλά και ότι η ουσιαστική ανάπτυξη είναι μονόδρομος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνεπώς η μεταρρυθμιστική ατζέντα «Ελλάδα 2020», το σχέδιο μας, προβλέπει την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη δημιουργία Ταμείου Αναπτυξιακής Ενίσχυσης στα πρότυπα ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ για την ενίσχυση της ρευστότητας και την πυροδότηση της ανάπτυξης, την έμπρακτη στήριξη της οικονομίας και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των επενδύσεων μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και την κατάργηση της γραφειοκρατίας και των βαριδιών για την επιχειρηματικότητα. Με φοροκαταιγίδες και με ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις δε λύνεται το πρόβλημα, μεγαλώνει, Αυτή όμως είναι η επιλογή, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γιατί δεν επιθυμούν την σύγκρουση με συντεχνιακά συμφέροντα και την ανατροπή του πελατειακού κράτους που στήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι το κράτος φταίει για την κατάσταση που βρισκόμαστε και αυτό πρέπει να αλλάξουμε. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι τον λογαριασμό σε αυτή τη χώρα.