Στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου προγράμματος από το Ε.Π.Ε.Α.Κ ΙΙ (προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε θέματα φύλλου και ισότητας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου 2008, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ημερίδα με θέμα «Γυναίκες και Πολιτική». Μετά από σύντομο απολογισμό των δράσεων του προγράμματος που έκανε ο ιδρυματικός υπεύθυνος του προγράμματος Δρ. Πρόδρομος Γιαννάς, καθηγητής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας το λόγο έλαβαν με την παρακάτω σειρά οι: Δήμητρα Σαμίου, Ιωάννα Κωσταρέλλα, Ιωάννης Τσίρμπας και Αναστασία Στάμου.
Η κα Δήμητρα Σαμίου, Ιστορικός και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με τη διεκδίκηση της ψήφου για όλες τις ελληνίδες από το 1864 μέχρι το 1952, έτος που κατοχυρώθηκε το εκλογικό δικαίωμα στις γυναίκες.
Η κα Ιωάννα Κωσταρέλλα, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του LEEDS αναφέρθηκε στο θετικό μέτρο των ποσοστώσεων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και ανέλυσε στοιχεία από τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για τις εκλογικές αναμετρήσεις ΟΤΑ τα έτη 2002 και 2006.
Ο κος Ιωάννης Τσίρμπας, Διδάσκων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε τα αποτελέσματα πρόσφατων Δημοσκοπήσεων αναφορικά με τις αντιλήψεις αντρών και γυναικών για διάφορα πολιτικά θέματα. Από μια πρώτη εκτίμηση των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο αισιόδοξες για τις πολιτικές εξελίξεις και ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική πολιτική και την αυξανόμενη ακρίβεια.
Η κα Αναστασία Στάμου επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας αναφέρθηκε στην κάλυψη των γυναικείων υποψηφιοτήτων από τα ΜΜΕ καθώς και τη στρατηγική που ακολουθούσαν οι υποψήφιες πολιτικοί για την προβολή τους από τα παραδοσιακά και τα νέα ΜΜΕ . Η στρατηγική είτε τονίζει την τοποθέτηση της υποψήφιας σε «γυναικεία» θέματα είτε εστιάζεται περισσότερο σε «ανδρικά» θέματα είτε προκύπτει από σύνθεση τοποθέτησης πάνω σε «ανδρικά» και «γυναικεία» θέματα.
Η Ημερίδα είχε μεγάλη ανταπόκριση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες και προσέφερε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την συνέχιση της προσφοράς των μαθημάτων «Γυναίκες και Πολιτική» και «Γυναίκες και Κέντρα Λήψης Αποφάσεων» και στο μέλλον ακόμα και αν έχει λήξει η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τη γραμματεία του τμήματος στο τηλέφωνο 2467087061 με τις κυρίες Γκρίνια Αθανασία και Κοκκολάκη Χρυσούλα.