Αρχική > Uncategorized > Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
None

Επίσκεψη αντιπεριφερειάρχη Πασχάλη Χαρούμενου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δυτικής Μακεδονίας κ. Χαρούμενος Πασχάλης στις 13 Ιουλίου, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα ενημερωτικό υπόμνημα στον Υφυπουργό κ. Δριβελέγκα με τα παρακάτω θέματα:
1. ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
2. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
3. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
4. ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΣΕ ΦΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΖΩΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
5. ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τα παραπάνω θέματα και ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη πως μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τις άδειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο θα επιταχύνει και θα διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη για την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. Το θέμα αυτό συζητήθηκε παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος δεσμεύτηκε για τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα και θέματα δασών.
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση ίδρυση υποκαταστήματος του ΕΦΕΤ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, σε συζητήσεις βρίσκονται Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειωθεί ο Φ.Π.Α. σε λιπάσματα και ζωοτροφές στο 6%, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων και κατά συνέπεια η αύξηση των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων. Τέλος ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση του αγροτικού πετρελαίου, για την επόμενη διετία τουλάχιστον και θα ισχύσει η υπάρχουσα νομοθεσία.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών που επλήγησαν από το φουζικλάδιο του 2009, ο Υφυπουργός πληροφόρησε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι εκκρεμεί η υπογραφή δύο Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν την πληρωμή, προκείμενου να αποζημιωθούν οι μηλοπαραγωγοί, ενώ έχει δοθεί και η εντολή για την πραγματοποίηση του διοικητικού ελέγχου από τον ΕΛΓΑ. Ο Υφυπουργός πιστεύει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία θα έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις και θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή.
Όσο αφορά στο πρόβλημα της ακαρπίας το οποίο εμφανίστηκε έντονα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας την καλλιεργητική περίοδο του 2011, ο Υφυπουργός ενήργησε άμεσα και κάλεσε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να δώσει εντολή στο τοπικό υποκατάστημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να ξεκινήσουν οι επιτόπιοι έλεγχοι καταγραφής των ζημιών, προκειμένου η αποζημίωση των παραγωγών να ενταχθεί στο αντίστοιχο πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητας Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ).
Το θέμα της πρόληψης των επιθέσεων από αρκούδες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο συζητήθηκε τόσο με τον Υφυπουργό αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκα όσο και με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συμφωνία με τον κ. Δριβελέγκα ενημέρωσαν τον Αντιπεριφερειάρχη ότι η πρότασή του, ως μέτρο πρόληψης να υιοθετηθεί η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων, που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών από επιθέσεις αρκούδας, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ¨Πράσινη Ανάπτυξη¨ του ΥΠΕΚΑ με 500.000 €.
Τέλος σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013 ο Υφυπουργός ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί ένα έργο σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας ανάλογα με την ωριμότητα των προτεινομένων έργων.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team