Χαρακτηριστικά εμφυλίου πολέμου παίρνει η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που η μεταβατική κυβέρνηση θέτει όρους στη Μόσχα προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Το Κρεμλίνο δεν δείχνει – προς το παρόν τουλάχιστον – διατεθειμένο να υποστηρίξει τις εκλογές της 25ης Μαΐου, ενώ το δημοψήφισμα της Κυριακής στο Ντόνετσκ και η απειλή μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή ανησυχεί τις δυτικές δυνάμεις.
«Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δεσμευθεί ότι θα υποστηρίξει αυτές τις εκλογές, σταματήσει τις απειλές και αποσύρει την υποστήριξή της προς τα εξτρεμιστικά στοιχεία στην Ουκρανία, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν τέτοιο γύρο συνομιλιών». Οι δηλώσεις αυτές του μεταβατικού υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα ήρθαν μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αυστρία φανέρωσαν τον φόβο της ουκρανικής πλευράς για την έκβαση των εκλογών, σε περίπτωση που στα τέλη του Μάη συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα ανατολικά.
Η ρωσική πλευρά ωστόσο δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζει στάση, κάτι που φάνηκε από τα όσα είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ: «Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
Καταδικάζουν το δημοψήφισμα της Κυριακής οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε τα σχέδια να διεξαχθεί ένα «κίβδηλο δημοψήφισμα» στην ανατολική Ουκρανία από τις «φιλορωσικές ομάδες», κάτι που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι σηματοδοτεί την επανάληψη του «σεναρίου» που διαδραματίστηκε στην Κριμαία.
«Κανένα πολιτισμένο έθνος δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα κι αν η Ρωσία κάνει το επόμενο βήμα και επαναλάβει στην ανατολική ή τη νότια Ουκρανία αυτό που έκανε με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και στείλει περισσότερες δυνάμεις πέρα από τα σύνορά της, θα ακολουθήσουν σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ», διεμήνυσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.
Χάνει έδαφος ο Πούτιν
Παρά το γεγονός ότι κρατικά κτίρια αλλά και αρκετά σημεία ελέγχου βρίσκονται ακόμη στα χέρια των αυτονομιστών, φαίνεται ότι η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία έχει αποτέλεσμα. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κιέβου δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω μπροστά στους ρωσόφωνους, των οποίων η προστασία από την αρχή της κρίσης στη χώρα είναι το κύριο μέλημα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναλυτές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θεωρούν πλέον απειλή τη ρωσική δύναμη που έχει στρατοπεδεύσει στα σύνορα. Και αν η Μόσχα θεωρούσε πως αυτή η επίδειξη δύναμης θα είχε αντίκτυπο στις κινήσεις της μεταβατικής κυβέρνησης – για κάποιο διάστημα είχε – πλέον δεν αρκεί. Τα μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης θεωρούν ότι απώτερος στόχος του Κρεμλίνο είναι η πλήρης αποσταθεροποίηση, έτσι ώστε να «σαμποτάρει» τις εθνικές εκλογές της 25ης Μαΐου, το αποτέλεσμα των οποίων θα αναγνωρίσει μόνο σε περίπτωση που το συμφέρει.
Πάντως, πλέον ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται μια ανάσα από τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας στις οποίες τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται βίαια επεισόδια, πλέον δεν «φοβίζουν» το Κίεβο, που συντάσσεται πλήρως με τις δυτικές δυνάμεις και περιμένει την απαραίτητη για την οικονομία της χώρας βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγή: real.gr