Αρχική > Ελλάδα > Ελλάδα: Σημαντικά βήματα κατά της διαφθοράς

Ελλάδα: Σημαντικά βήματα κατά της διαφθοράς

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

0,,16540778_303,00

 

Στη μάχη κατά της κρίσης χρέους η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και στο πεδίο καταπολέμησης της διαφθοράς, ορίζοντας, για παράδειγμα, έναν εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς, όπως είπε ο ειδικός της Transparency International Φιν Χάινριχ, σχολιάζοντας τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας σε σύγκριση με το 2012.

Η υπερχρεωμένη χώρα κατάφερε να βελτιωθεί αισθητά, αναφέρει και το Spiegel σε σχετικό του άρθρο. Παρά τη βελτίωση αυτή όμως, η Ελλάδα παραμένει, βάσει της σχετικής κατάταξης των 177 χωρών, η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ. Μεγάλο εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της διαφθοράς και στην Ιταλία. Με 43 βαθμούς βρίσκεται στην 69η θέση, την οποία μοιράζεται με το Κουβέιτ και τη Ρουμανία.

Πιο ανησυχητική, όμως, φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην Ισπανία. Μια σειρά σκανδάλων στο κυβερνών κόμμα αλλά και στην βασιλική οικογένεια είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσει μόλις 59 βαθμούς και να υποχωρήσει κατά 10 θέσεις, στην 40ή. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε μόνον η Συρία. Η Διεθνής Διαφάνεια απέδωσε την πτώση της Ισπανίας και στο γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα τα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Καλή η εικόνα της ευρωζώνης

0,,17266841_404,00

Συγκριτικά όμως, η συνολική εικόνα της ευρωζώνης παραμένει αρκετά καλή. Η Γερμανία έχασε μεν έναν βαθμό, κέρδισε όμως μια θέση και βρίσκεται πλέον στην 12η. 83 βαθμούς συγκεντρώνει η Ολλανδία, που κατατάσσεται στην 8η θέση, 80 το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στην 11η θέση, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, έλαβε 71 βαθμούς καταλαμβάνοντας την 22η θέση. Την πρώτη θέση, με τη λιγότερη διαφθορά, μοιράζονται Δανία και Νέα Ζηλανδία με 91 βαθμούς έκαστη, ενώ ακολουθούν Φιλανδία και Σουηδία με 89 βαθμούς. Στις πρώτες θέσεις, με τουλάχιστον 80 βαθμούς, βρίσκονται επίσης η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Τη μεγαλύτερη απώλεια βαθμών και θέσεων σημείωσαν, εκτός από τη Συρία, η Λιβύη και το Μαλί. Όπως εξήγησε ο ειδικός Χάινριχ, η διαφθορά και η κατάρρευση ενός κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των πιο διεφθαρμένων χωρών του κόσμου, συνεχίζουν να βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Δημήτρης Παπαστεργίου (ΚΕΔΕ): Με ενεργό τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουμε πράξη το τρίπτυχο Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή δημάρχων και αιρετών ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων ...