Χωρίς… καθήκοντα -αλλά κυρίαρχα χωρίς το δικαίωμα βεβαίωσης παραβάσεων- βρίσκονται ακόμη και σήμερα οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι που απορροφήθηκαν από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις. Και, μπορεί από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας να έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όμως ακόμη και τώρα -τέλη Σεπτεμβρίου- το «πολυπόθητο» από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες και τους ίδιους τους εργαζομένους Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει όλα αυτά δεν έχει κοινοποιηθεί!
Σε επίπεδο Περιφερειακής Αστυνομικής Δ/νσης Δυτικής Μακεδονίας, εβδομήντα τρεις είναι οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι που τοποθετήθηκαν προσωρινά στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Πιο αναλυτικά στις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Μακεδονία υπηρετούν οι εξής πρώην δημοτικοί αστυνόμοι:
Δ.Α. Γρεβενών 6
Δ.Α. Καστοριάς 8
Δ.Α. Κοζάνης 56 – Α.Τ. Κοζάνης 29, Α.Τ. Πτολεμαΐδας 26, Α.Τ. Σιάτιστας 1
Δ.Α. Φλώρινας 3
Ακόμη και τώρα όμως δεν έχουν γίνει διακριτές οι αρμοδιότητές τους, τα καθήκοντά τους, οι υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματά τους, καθώς οι Αστυνομικές Υπηρεσίες και οι ίδιοι οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι, βρίσκονται εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος και της Κανονιστικής Απόφασης, που θα διευκρινίζει όλα τα προαναφερόμενα και θα δώσει το «στίγμα» και θα προσδιορίσει πως θα κινηθεί η νέα αυτή δομή. Άξιο λόγου είναι ότι η προσωρινή τοποθέτηση των πρώην δημοτικών αστυνόμων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας έγινε στις 7-7-2014 και από τότε Υπηρεσίες και προσωπικό βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων.
Ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας υποστράτηγος Γιώργος Καραΐτσης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Π» ενημέρωσε πως «αυτή τη στιγμή οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι έχουν καταταγεί προσωρινά στην ΕΛ.ΑΣ. και εκτελούν τα καθήκοντα που εκτελούσαν στους Δήμους. Πλην όμως, δεν έχουν αρμοδιότητα και δικαίωμα βεβαίωσης παραβάσεων και προβαίνουν σε περιπολίες συνοδευόμενοι από ένστολους αστυνομικούς. Σε περίπτωση δηλαδή που χρειαστεί να βεβαιωθεί παράβαση, αυτό πρέπει να γίνει από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.».
Η έκδοση της κανονιστικής απόφασης που θα ρυθμίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των πρώην δημοτικών αστυνόμων -κάτι το οποίο τόνισε ιδιαίτερα και ο κ. Καραΐτσης- είναι και αυτό που προσμένουν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να ξεκαθαριστεί το θολό τοπίο και να μπορούν -κυρίαρχα- να βεβαιώνουν παραβάσεις.
Ως προς τα της «απορρόφησης» του προσωπικού της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας στους «κόλπους» της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Καραΐτσης ήταν σαφής: «όλα τα εργασιακά θέματα θα αντιμετωπίζονται από το Αρχηγείο του Σώματος και με την ανάθεση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων όλοι οι πρώην δημοτικοί αστυνόμοι που υπηρετούν στο Σώμα θα αξιοποιηθούν πλήρως και θα απορροφηθούν ως κομμάτι του Σώματος…».
Βέβαια, ακόμη ένα ζήτημα που έθιξε και ο ίδιος ο περιφερειακός αστυνομικός δ/ντης Δυτικής Μακεδονίας είναι αυτό της «απορρόφησης» του εξοπλισμού της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας (αυτοκίνητα, ασύρματοι, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.ο.κ.) υλικά και «εργαλεία» -χρήσιμα για την ΕΛ.ΑΣ. και το έργο των πρώην δημοτικών αστυνόμων- που προς το παρόν «ανήκουν» στους Δήμους όπου και λειτουργούσε Δημοτική Αστυνομία. «Καλό θα ήταν -μαζί με το προσωπικό- να περιέλθει στις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες και ο εξοπλισμός», τόνισε.