Οι δύο πλευρές υπόγραψαν τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Γονική άδεια για πρώτη φορά και στον πατέρα
Μετά από διαπραγματεύσεις -εξπρές ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς υπέγραψαν τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία διασώζονται το επίδομα γάμου, ο 13ος και 14ος μισθός, καθώς και ο θεσμός των «παγωμένων» τριετιών.
Με την υπογραφή της σύμβασης οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν πολιτικό μήνυμα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και είναι έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούν το ύψος του κατώτατου μισθού αμέσως μόλις απεμπλακεί η χώρα από τις επιταγές του μνημονίου.
Η μοναδική καινούρια ρύθμιση που εντάχθηκε στη νέα σύμβαση είναι η παροχή αυτοτελούς δικαιώματος γονικής άδειας τρεισήμισι μηνών και στον πατέρα, αν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος την ίδια περίοδο η μητέρα. Συγκεκριμένα, οι δύο γονείς μπορούν ακόμα και να δηλώσουν στον προϊστάμενό τους ότι θέλουν να κάνουν και οι δύο χρήση του, αλλά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, δύο μήνες ο ένας, ενάμιση ο άλλος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, για τον οποίο η υπογραφή της σύμβασης είναι μία από τις τελευταίες του δράσεις πριν παραδώσει τον Μάιο τα ηνία του ΣΕΒ στον νέο πρόεδρο Θεωδωρο Φύσσα τόνισε: «Πετύχαμε να υπογράψουμε συμφωνία. Τώρα ας δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισήμανε ότι η συμφωνία υπεγράφη υπό τη σκιά των νέων μνημονιακών νόμων και συμπλήρωσε ότι «υπογράφουμε με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας. Θα αγωνιστούμε για να εισακουστούμε και να λειτουργούν ελεύθερες οι διαπραγματεύσεις».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι με τον μανδύα της σύμβασης, οι κοινωνικοί εταίροι προστάτευσαν το επίδομα του γάμου και μπορούν να συμβαδίσουν ώστε να δοθεί τέλος στις αλόγιστες μειώσεις των μισθών.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΕΒ που πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΕΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην προηγούμενη συνάντηση είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δουλειά της Τρόικας να υποδεικνύει και να επιβάλλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».
Πηγή: protothema.gr