Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 01 Αυγούστου 2009, με τη συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας και του Δήμου Πρεσπών, στο Δ.Δ. Λαιμού του Δήμου Πρεσπών, η γιορτή Φασολιού και Τσιρονιού. Η γιορτή Φασολιού και Τσιρονιού, έχει ως σκοπό την προβολή των παραδοσιακών προϊόντων της πρεσπειώτικης γης, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος, ο Βουλευτής του Νομού Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φιλοξενούμενοι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας απόδημοι από την Αυστραλία και πολλοί ετεροδημότες των Αθηνών.
Ο Νομάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, στο χαιρετισμό του είπε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που και φέτος, βρισκόμαστε στην περιοχή των Πρεσπών, στη γιορτή των παραδοσιακών προϊόντων της πρεσπιώτικης γης, στη γιορτή Φασολιού – Τσιρονιού.
Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην προβολή και αξιοποίηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων του Νομού μας.
Το 2007, διοργανώσαμε στην Αθήνα, εκδήλωση γευσιγνωσίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την προβολή του φασολιού της Πρέσπας. Μια εκδήλωση, η επιτυχία της οποίας, μας παροτρύνει ώστε και φέτος τον Σεπτέμβριο, να συνδιοργανώσουμε με τον «Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, εν Αθήναις» μια αντίστοιχη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, για την προβολή όλων των τοπικών μας προϊόντων.
Η συμμετοχή μας, στη διεθνή έκθεση της Μόσχας, φέτος τον Απρίλιο, έδωσε τη δυνατότητα σε φασουλοπαραγωγούς των Πρεσπών, να έρθουν σε επαφή με μεγάλους εξαγωγείς για να διεισδύσουν στη μεγάλη και προσοδοφόρα αγορά της Ρωσίας.
Αλλά δε θα σταματήσουμε εδώ. Σε κάθε έκθεση, σε κάθε εκδήλωση και γενικώς όπου μας δίνεται η ευκαιρία, προβάλλουμε τα τοπικά μας προϊόντα.
Ο τουρισμός στην Πρέσπα δεν μπορεί παρά να έχει στενή συνάφεια και με το αγροτικό περιβάλλον, με τις δραστηριότητες στον αγροτικό χώρο, με τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, που προσφέρουμε στην αγορά και στους επισκέπτες.
Θέλουμε οι επισκέπτες στην Πρέσπα και τη Φλώρινα να έχουν θετικές εμπειρίες από τα παραγόμενα προϊόντα.
Η υπαίθρια αναψυχή πρέπει να συνδυάζεται με τις παραγωγές μας, με τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής, με τη συσκευασία αλλά και τον πολιτισμό μας.
Η ικανοποίηση του επισκέπτη θα φέρει πιο κοντά το στόχο μας, που είναι η παραμονή του περισσότερες μέρες στον τόπο μας.
Η Πρέσπα είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή, γνωστή για το Δρυμό και τη φυσική της ομορφιά.Είναι μια περιοχή με καλές υποδομές και φυσικά με ακόμα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τόσο για την ίδια την Πρέσπα όσο και για ολόκληρο το Νομό μας.
Δεν είναι τυχαίο, που ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, εγκαινίασε ο ίδιος το συσκευαστήριο- τυποποιητήριο – διαλογητήριο φασολιού στην περιοχή των Πρεσπών.
Αυτό δείχνει, ότι η πολιτεία στέκεται αρωγός μας, στη σημαντική προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων.
Θέλουμε μια Πρέσπα ζωντανή κι ευημερούσα σε μια περιφέρεια δυναμική και αναπτυγμένη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας στηρίζει κάθε προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου.
Σήμερα όμως, δεν είναι μόνο η γιορτή της γης. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση θα βραβεύσουμε και δύο Φλωρινιώτισσες κυρίες. Την κ. Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, Πρόεδρο του Συλλόγου Φλωρινιωτών «ΑΔΕΛΑΪΔΑΣ» και την κ. Ελευθερία Παναγιωτίδου, Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Αθήναις Φλωρινιωτών, οι οποίες εργάζονται με ζήλο και μεράκι, για τη διατήρηση των δεσμών των αποδήμων και ετεροδημοτών μας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους τη Φλώρινα.
Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας, να καλωσορίσω και τους απόδημους από την Αυστραλία τους οποίους φιλοξενούμε σήμερα κοντά μας, αλλά και τους ετεροδημότες μας από την Αθήνα, οι οποίοι μας τιμούν και αυτοί με την παρουσία τους.
Εύχομαι η εκδήλωση αυτή να πετύχει το στόχο της.
Εύχομαι σε όλους μας καλή διασκέδαση».