Ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας και ο Εκδοτικός Οίκος των Αδελφών Κυριακίδη παρουσιάζουν το Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:30 μμ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πτολεμαΐδας το βιβλίο του Στάθη Ταξίδη «Από την Τσιμερά του Πόντου στην Ελλάδα».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας στο Παιδαγωγικό τμήμα του Α.Π.Θ., Χρίστος Τσολάκης ο Λάζαρος Λωτίδης, πρ.Υφυπουργός και ο Δημήτρης Λιακάκος, κοινωνιολόγος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα αποδώσουν μέλη της Απαγγελτικής Ομάδας Καϊλαρίων.
Θα ακολουθήσει η προβολή του οπτικοακουστικού ψηφιακού δίσκου(DVD) «Τσιμερά» που συνοδεύει την έκδοση, ενώ στη συνέχεια θα προσφερθούν οίνοι εκλεκτών ποιθκιλιών και ποντιακά εδέσματα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία της Τσιμεράς, ενός μεσογειακού οικισμού του Πόντου στην επαρχία Χαλδίας και τη διασπορά των κατοίκων του στον ελλαδικό χώρο μετά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες.
Ο οικισμός αυτός ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα από αριστοκρατικές οικογένειες της Τραπεζούντας που ήρθαν στην ορεινή και άγονη περιοχή της Μούζενας, τη γεμάτη σπήλαια, για να σωθούν από τους Τούρκους του Μωάμεθ του Β΄, που είχαν αλώσει την πρωτεύουσα των Μεγαλοκομνηνών τον Δεκαπενταύγουστο 1461.
Στην εισαγωγή ο συγγραφέας προσπαθεί να δώσει και δίνει τελικά απάντηση στο ζήτημα της «ανάκλησης της μνήμης» στους απογόνους των προσφύγων, στο ερώτημα «πώς γίνεται και λατρεύουν αυτό που δεν είδανε (τον Πόντο), πώς γίνεται και νοσταλγούν αυτό που δεν έζησαν» και που μόνο μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων άκουσαν και γνώρισαν. Ακολουθεί μία σύντομη, ωστόσο ικανοποιητική αναδρομή στην ιστορία του Πόντου, παρέχοντας στον αναγνώστη τις βασικές πληροφορίες περί της γεωγραφίας και της ιστορίας του Πόντου, ενώ στην «τοπογραφία της Τσιμεράς», ο αναγνώστης τοποθετείται με ακρίβεια στο χώρο. Η ευσύνοπτη ιστορική περιγραφή της Χαλδίας, στην οποία γεωγραφικά εξηγεί τη σταδιακή συγκρότηση των οικισμών της Μούζενας και τον επηρεασμό της πορείας τους μέσα στο χρόνο από τα πολεμικά γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την περίοδο.
Παρέχονται στον αναγνώστη λεπτομερείς πληροφορίες για την δομή και την ανθρωπογεωγραφία του οικισμού, την κατοικία, τη διοίκησή του, τις εκκλησίες και τους ιερείς, την εκπαίδευση, την ενδυμασία, τη διατροφή, τις ασχολίες των κατοίκων και τα επαγγέλματά τους, τους τόπους αποδημίας, τη λαϊκή ιατρική, τη διασκέδαση, τα τραγούδια, τους χορούς για τα τελευταία χρόνια στην Τσιμερά. Συγκλονιστικό είναι το κεφάλαιο που περιγράφει την «Έξοδο» και την εγκατάσταση στον ελλαδικό χώρο, ενώ παρατίθενται ονομαστικοί κατάλογοι των κατοίκων, αλλά και των οικογενειών κατά τόπο εγκατάστασης.
Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται μνημεία λόγου στην ποντιακή διάλεκτο, στο ιδίωμα που μιλιόταν στην Τσιμερά, ενώ υπάρχει πλούσιο παράρτημα φωτογραφιών και λεπτομερέστατος χάρτης του οικισμού.
Την έκδοση συνοδεύει οπτικοακουστικός ψηφιακός δίσκος (DVD) με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού από τη μυθολογία μέχρι τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Στάθης Ταξίδης γεννήθηκε το 1959 στους Πύργους Πτολεμαϊδας από γονείς που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο.
Σπούδασε Παιδαγωγικές Επιστήμες στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Δημόσιες Σχέσεις και Δημοσιογραφία και Τεχνολογία Τροφίμων στα Τ.Ε.Ι. Μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στο Διδασκαλείο του Α.Π.Θ. παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων σχετικών με την εκπαίδευση.
Ως δάσκαλος εργάζεται από το 1991, κατ΄ αρχάς στην ιδιωτική εκπαίδευση, στη συνέχεια ως αναπληρωτής, ενώ το 1998 διορίζεται στο Δημόσιο. Την τελευταία δεκαετία εργάζεται σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ελληνοπαίδων.
Ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον ποντιακό χώρο ως πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδας, ως Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ως μέλος του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ως μέλος των σωματείων Παναγία Σουμελά και Φάρος Ποντίων. Ήταν επίσης επί μία πενταετία αρχισυντάκτης της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ» που εξέδιδε κατά μήνα η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε Σύμβουλος του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη για θέματα Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ελλήνων. Επισκέφτηκε πολλές φορές τον αλησμόνητο Πόντο και τις χώρες της πρ. Ε.Σ.Σ.Δ. για τη συλλογή αρχειακού υλικού. Προσκαλεσμένος από ποντιακούς συλλόγους πραγματοποίησε διαλέξεις και εκθέσεις της φωτογραφικής του συλλογής για τον Πόντο σε χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία, ενώ συμμετείχε και στο θεατρικό τμήμα του Φάρου Ποντίων.
Συνέγραψε το βιβλίο «Από την Τσιμερά του Πόντου στην Ελλάδα», λεύκωμα «ΠΟΝΤΟΣ, πατρίς πεφιλημένη» και επιμελήθηκε την έκδοση foglio 24 παλαιών καρτ-ποστάλ από τον Πόντο.
Τιμήθηκε από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, από το σύλλογο νεοπροσφύγων «ο Εύξεινος Πόντος» και από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».