“Είναι προσευχή στην έγκυο μητέρα”, δήλωσε από την Πτολεμαΐδα ο καθηγητής Γκάρεθ Όουενς
Την άποψη ότι ο Δίσκος της Φαιστού πρέπει να είναι θρησκευτικό κείμενο, «μια προσευχή για την έγκυο γυναίκα και τη μητέρα που γεννάει», κατέθεσε ο καθηγητής γλωσσολογίας και αρχαιολογίας και συντονιστής του προγράμματος ERASMUS + του ΤΕΙ Κρήτης, Δρ. Γκάρεθ Όουενς, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.
Ο Δρ. Όουνς τόνισε ότι ο Δίσκος της Φαιστού που ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού «έχει μουσικότητα», τον χαρακτήρισε άλλωστε ως «το πρώτο μινωικο cd rom» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κείμενο του Δίσκου είναι μια προσευχή στην έγκυο γυναίκα, στη μητέρα. «Πιστεύω ότι ίσως μιλά για την έγκυο μητέρα, ότι είναι μια προσευχή στην έγκυο μητέρα. Μιλάει για μια “μεγάλη κυρία”, που σημαίνει για μια γυναίκα με μεγάλη σημασία, με κύρος, καθώς η μια πλευρά του Δίσκου είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα και η άλλη στη γυναίκα που γεννάει. «Ίσως η λέξη-κλειδί που επαναλαμβάνεται τρεις φορές I-QE-KU-RJA που πιστεύω ότι σημαίνει μητέρα ή θεότητα αναφέρεται στην έγκυο μητέρα, ίσως είναι μια προσευχή για έγκυο και τη γυναίκα που γεννάει. Είμαστε στο στάδιο που προσπαθούμε να ψάξουμε τις θεωρίες που έχουμε. Πάντως η σταθερή λέξη και αξία είναι η Μητέρα. Σε αυτήν τη μεγάλη Μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος.»
Σημείωσε, ότι «διαβάζουμε το δίσκο της Φαιστού, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι καταλαβαίνουμε το 100% αυτό που διαβάζουμε», επισημαίνοντας ότι με σκληρή ομαδική δουλειά για 6 χρόνια με το συνάδελφό του στην Οξφόρδη Δρ. Τζον Κόουλμαν, έχουν φτάσει στο σημείο «να διαβάζουμε με τις φωνητικές αξίες, με τους φθόγγους, παραπάνω από το 90% του Δίσκου της Φαιστού. Αυτό μας πήρε 6 χρόνια αλλά το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ανάγνωση για την μελλοντική του κατανόηση. Διότι το θέμα δεν είναι η ανάγνωση, είναι η κατανόησή του»
Ο Δρ. Όουενς δήλωσε ότι «εάν συμβολίζει κάτι για μένα ο Δίσκος της Φαιστού είναι ότι συμβολίζει την “υγεία και αγάπη”» κι επισήμανε ότι ο δίσκος της Φαιστού είναι γραμμένος σε μια σημαντική μινωική γραφή, σε συλλαβική γραφή, και ότι με τον Δρ. Κόουλμαν κατάφεραν να διαβάσουν το Δίσκο όταν συνειδητοποίησαν ότι ο πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου έχει κρητικά ιερογλυφικά επάνω και ότι έχουν στενή σχέση με το Δίσκο της Φαιστού.
Ξένισε πάντως μερίδα του κοινού η άποψη που εξέφρασε ότι η μινωική γλώσσα είναι μια ξεχωριστή γλώσσα και όχι μια διάλεκτος της ελληνικής, αν και σημείωσε ότι «χρησιμοποιούμε και σήμερα μινωικές λέξεις: οι λέξεις Φαιστός, Κρήτη είναι μινωικές.»
Ανέφερε επίσης ότι εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι βρέθηκε στην περιοχή μας για να επισκεφθεί το Μουσείο Αιανής και κυρίως το λιμναίο προϊστορικό οικισμό του Δισπηλιού Καστοριάς, για τον οποίο είπε ότι είναι 20.000 αρχαιότερος από το μινωικό πολιτισμό.
Σημειώνεται ότι ο Δρ. Όουενς είχε προσκληθεί από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας- το οποίο συνεργάζεται με το ΤΕΙ Κρήτης και τον Δρ. Όουνες που είναι συντονιστής του προγράμματος ERASMUS και είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη ομιλία για τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού στις 20 Οκτωβρίου στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Η ομιλία στην Πτολεμαΐδα έγινε κατόπιν πρόσκλησης της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας Δέσποινας Παπαδοπούλου, στο περιθώριο της ομιλίας του στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ