Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνη εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για τον επιχειρούμενο περιορισμό της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου με διάταξη διαλαμβανόμενη σε νομοσχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:
1) Διατρανώνει την εντονότατη αντίθεσή του με ολόκληρο το περιεχόμενο της κατάπτυστης αυτής διάταξης, η οποία αναιρεί την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της ασφάλισης κινδύνων από αυτοκινητικά ατυχήματα και με την τυχόν ψήφισή της θα καταρρεύσει όχι μόνο το σύστημα αποζημίωσης από το Επικουρικό Κεφάλαιο, αλλά όλο το σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων που έχει εισαχθεί με τον ν.489/1976.
Ειδικότερα, με την παραπάνω διάταξη επιχειρείται, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μείωση της ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου και, μεταξύ των άλλων:
α)Καταργείται παντελώς και για όλες τις περιπτώσεις ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, η υποχρέωσή του να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης κατά τα θανατηφόρα αυτοκινητικά ατυχήματα.
β)Εισάγεται ανώτερο όριο στην αποζημίωση που αυτό οφείλει να καταβάλει για τις υπόλοιπες αξιώσεις του παθόντα στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας ή πτώχευσης αυτής, ανάλογα με το ύψος της ζημίας.
γ)Απαγορεύεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Κεφαλαίου και ο συμψηφισμός απαιτήσεων, γεγονός που αποδυναμώνει την εκτελεστότητα της δικαστικής απόφασης που θα εκδοθεί και την καθιστά ουσιαστικά ανενεργή μετατρέποντας σε κενό γράμμα την συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της έννομης προστασίας.
2)Επισημαίνει ότι η αποστολή του Επικουρικού Κεφαλαίου υπό το ισχύον καθεστώς είναι βαθύτατα κοινωνική και αξιοσημείωτη η συμβολή του στην άμβλυνση των συνεπειών που προκύπτουν από τα τροχαία ατυχήματα, στα οποία έχουν εμπλακεί ανασφάλιστα οχήματα ή οχήματα που ήταν ασφαλισμένα σε ασφαλιστικές εταιρίες, των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην χώρα μας ανέρχεται σε 1.500.000 περίπου, ο οποίος τείνει να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, λόγω της, οφειλόμενης στη δεινή οικονομική κρίση, αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών να καταβάλλουν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου τους.
3)Τονίζει ότι με την υπέρμετρα άδικη αυτή διάταξη θίγονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών, καταστρατηγούνται θεμελιώδεις δικονομικές αρχές και αποκαλύπτεται μία ακατανόητη αναλγησία και απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
4)Εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία για τη συνεχή αντισυνταγματική πρακτική της Πολιτείας, που εκδηλώνεται με την εισαγωγή κρίσιμων διατάξεων προς ψήφιση, κατά τρόπο τελείως αιφνιδιαστικό και παραπλανητικό, όπως συνέβη στην προκείμενη περίπτωση, με την παραπάνω διάταξη, αφού με την προ έτους περίπου απόσυρσή της, η οποία συνιστούσε ομολογία της εσφαλμένης πρότασής της, εμπεδώθηκε η ακράδαντη πεποίθησή στους πολίτες και τους φορείς ότι δεν υφίσταται εφεξής η παραμικρή πιθανότητα για τέτοια νομοθετική παρέμβαση.
5)Ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής διάταξης και τον οριστικό αποκλεισμό της επαναφοράς της στο μέλλον.





























