Σαν βόμβα έσκασε στην Εορδαία η είδηση για επικείμενο κλείσιμο της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης των εφορειών που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών που προβλέπει τη διατήρηση μίας μόνο ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού, ενώ οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών στο πλαίσιο των ΚΕΠ.
Αυτό προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής με την επωνυμία «Πολίτες και Πολιτεία Μαζί», που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός κ Παπακωνσταντίνου.
Σημειώνεται ότι με βάση το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα προβλέπεται επίσης το κλείσιμο των ΔΟΥ Σιάτιστας, Σερβίων και Νεάπολης.
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν ήδη με δηλώσεις τους στον «Π» η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας Αναστάσιος Τσιλφίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος.
«Είμαστε ανάστατοι και μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός γιατί δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, αλλά πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του υπουργείου το κλείσιμο της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας, ιδιαίτερα μετά το διάλογο που είχε προηγηθεί και την τεκμηρίωση από τον δήμο για την αναγκαιότητα ύπαρξης της ΔΟΥ σε μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως η Εορδαία, αλλά και από τη συζήτηση με τους αρμοδίους και με τους βουλευτές του νομού, όταν μάλιστα είχε δοθεί η διαβεβαίωση ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στον ορίζοντα», δήλωσε η δήμαρχος.
Η κ. Βρυζίδου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της επειδή η Εορδαία συνεχίζει να δέχεται καθοριστικά πλήγματα, καθώς το κλείσιμο της ΔΟΥ έρχεται «την ώρα που κλείνουν σχολεία, η ανέγερση της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα πάει από παράταση σε παράταση και η ενδεχόμενη περεταίρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ κάνει επισφαλή την επένδυση αυτή και μεθοδεύεται η συρρίκνωση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου».
Ζητά λοιπόν την άμεση παρέμβαση των βουλευτών του νομού για να ακυρωθεί ο σχεδιασμός αυτός, «διαφορετικά ας μάς δώσουν μια λίστα με ποιες άλλες υπηρεσίες σκοπεύουν να κλείσουν για να ξέρει και ο κόσμος τι θα κάνει: αν θα μείνει ή θα μετακομίσει από την περιοχή».
Την συνεχή συρρίκνωση της περιοχής μέσα από την κατάργηση διαφόρων υπηρεσιών κατήγγειλε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αναστάσιος Τσιλφίδης, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δεν αντιδρά κανείς από τους πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής». Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να παρέμβουν άμεσα οι βουλευτές του νομού για να ματαιωθεί ο σχεδιασμός αυτός και να μην μείνει χωρίς εφορεία μια περιοχή με 2.500 επιχειρήσεις και 60.000 φορολογούμενους πολίτες. «Η Πτολεμαΐδα δεν είναι χωριουδάκι για να μένει χωρίς δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό να μένουν στο απυρόβλητο επειδή είναι πρωτεύουσες πρώην νομών, όταν μάλιστα κατήργησαν ελέω «Καλλικράτη» τους νομούς». «Τι θέλουν, να μας διώξουν από την περιοχή;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΕΚΠ, αλλά και για το γεγονός ότι αποδεικνύεται ότι «μάλλον άδικα ανεγέρθηκε στο Αγροκήπιο το κτήριο για τη στέγαση νομαρχιακών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αφού σε λίγο δεν θα μείνει δημόσια υπηρεσία στην Πτολεμαΐδα». Ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας της περιοχής γιατί «από ό,τι φαίνεται μετά το κλείσιμο του ΟΣΕ, του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας και σχολείων σήμερα θέλουν να βάλουν λουκέτο και στην εφορεία, να μην μείνει τίποτε όρθιο στην περιοχή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ματθαίου Καλαϊτζόπουλου: «Ήρθε η ώρα η Εορδαία να μετρήσει τους εχθρούς και τους φίλους της και αυτό θα φανεί από το αν θα υπάρξουν αντιδράσεις ή όχι από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής», ανέφερε με νόημα και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση εμείς διαμηνύουμε ότι υπάρχει μεγάλο στοκ από γιαούρτια στην Εορδαία και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη αυτοί που πρέπει να ενεργήσουν για την ανατροπή της απόφασης κλεισίματος της εφορείας Πτολεμαΐδας, σε περίπτωση που δεν το πράξουν αμέσως, διότι πρόκειται, όπως είπε, για «μια από τις τρεις πιο δυναμικές ΔΟΥ της Βόρειας Ελλάδας που εξυπηρετεί πάνω από 2.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ