Το “πράσινο φως” για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αναμένεται να… ανάψει η τρόικα εντός του επόμενου 10ημέρου .
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην κυβέρνηση θεωρούν σχεδόν βέβαιο το “ναι” των δανειστών μας καθώς έχει γίνει επίπονη και μακρά διαπραγμάτευση επί του θέματος.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αργά χθες τη νύχτα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup .
“Στις επόμενες δέκα ημέρες θα εξεταστεί το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου”, είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως “εμείς θεωρούμε ότι το όφελος είναι μεγάλο από τη μείωση του ΦΠΑ, υπάρχουν μεγάλες αλυσίδες που θα έκαναν ξενοδοχεία στην Ελλάδα αν ήταν πιο ανταγωνιστικά”.
Έτσι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε άμεση θεσμοθέτηση του μέτρου ώστε να “πιάσει” την τουριστική περίοδο και να έχει θετικό αντίκτυπο στην αναθέρμανση της ζήτησης καθώς προσδοκάται μείωση των τιμών
Αξίζει να σημειωθεί πως για την μείωση του συντελεστή στον ΦΠΑ στην εστίαση επέμενε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχειρηματολογώντας για τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην πρόσφατη συνάντηση του με τους επικεφαλής της τρόικας.
Εξάλλου αυτή την περίοδο έχει συσταθεί μία επιτροπή από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας η οποία “μετράει” και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του μέτρου.
Έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων για τον προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί “πιλοτικά” για ένα εξάμηνο θα …κοστίσει 100 εκατ. ευρώ ποσό που στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα. Το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται είναι “διαχειρίσιμο” , λένε χαρακτηριστικά.
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το πρωί η τρόικα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται πως στην γενικότερη συμφωνία δεν υπάρχει η μείωση του ΦΠΑ , προστίθεται όμως πως οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών για το θέμα συνεχίζονται.
“Η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις ελληνικές αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ” σημειώνεται χαρακτηριστικά
Κ. Τσαχάκης