Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Έργα 85 εκ. ευρώ στο δήμο Κοζάνης από το ΠΕΠ

Έργα 85 εκ. ευρώ στο δήμο Κοζάνης από το ΠΕΠ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


17_09_2013

Συνάντηση εργασίας Δακή – Μαλούτα

Τα έργα που είναι σε εξέλιξη για το δήμο Κοζάνης και χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, ανέρχονται σε 85 εκ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες ο Γιώργος Δακής και ο Λάζαρος Μαλούτας.
Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος Κοζάνης, πλαισιωμένοι από υπηρεσιακούς παράγοντες, είχαν συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Κοζάνης. Από το σύνολο των παραπάνω έργων, για τον κύριο όγκο των περίπου 57 εκ. ευρώ, δικαιούχος είναι ο δήμος Κοζάνης, ενώ τα υπόλοιπα υλοποιούνται από άλλους φορείς. Αυτά τα έργα έχουν πλήρη χρηματοδότηση και δεν απαιτούν ίδια συμμετοχή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς δεν επιβαρύνεται ο δήμος.
Επίσης, χτες υπογράφτηκαν τρία έργα για το δήμο Κοζάνης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν πολύ σημαντικά τόσο από τον περιφερειάρχη όσο και από το δήμαρχο. Αυτά είναι:
-Η προέγκριση δημοπράτησης για την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας Κοζάνης.
-Η ένταξη του ΕΚΑΒ
-Ανακαιφαλαιωτικός πίνακας για το προχώρημα των διαδικασιών του έργου της Βιβλιοθήκης.
Ακόμη άλλο ένα ποσό 2.220.000 ευρώ έχει δοθεί για τη στήριξη του Μαμάτσειου νοσοκομείου πέραν της χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ, που υπογράφτηκε χτες με 1,5 εκ. ευρώ.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι επίσης ότι είναι στη φάση της τελικής αξιολόγησης η ανάπλαση αγροτικών περιοχών, μέσα από την οποία προβλέπεται η χρηματοδότηση του δήμου Κοζάνης με 2.650.000 ευρώ τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων που έχει υποβληθεί πρόταση και είναι η Λευκοπηγή, η Ματαμόρφωση, το Πρωτοχώρι και η Ξηρολίμνη.
Ακόμη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί όλους τους δήμους για δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής διέθεσε ένα ποσό περί τα 16,5 εκ. ευρώ στη ΔΙΑΔΥΜΑ, από το οποίο ωφελούνται όλοι οι δήμοι με την προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων, μηχανικού εξοπλισμού, ανακύκλωσης και κυττάρων υγειονομικής ταφής. Ο συνολικός προϋπολογισμός σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, διασφαλίζει την υγεία των πολιτών και αναβαθμίζει το ποιοτικό επίπεδο.
Ο Γ. Δακής διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «έχει απόλυτη ετοιμότητα στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, όπως θα ονομάζεται στο εξής το ΕΣΠΑ, με το οποίο φιλοδοξούμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας».
Πάντως, το μεγάλο πρόβλημα, σημείωσε ο Γ. Δακής, είναι ότι «δυστυχώς τα χρήματα που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, είναι μόνο αυτά των εταίρων της Ε.Ε. Η χώρα βρίσκεται στη φάση της τελικής αναθεώρησης του ΕΣΠΑ. Υπάρχει ένα πρόβλημα γιατί παρατηρείται μείωση των προϋπολογισμών επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εθνικής συμμετοχής της χώρας μας. Αυτό εμάς μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και μας στερεί πόρους».
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμη ότι «έχουμε μία στενή συνεργασία με το δήμαρχο και το δήμο Κοζάνης, εκφράζοντας έτσι με πολύ καθαρό τρόπο τη βούλησή μας να λειτουργήσουμε με όρους ενότητας και σύνθεσης, ώστε να δίνουμε θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τον τόπο».
Ο Λάζαρος Μαλούτας αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ετοιμότητα για την υλοποίηση των έργων, μεταξύ αυτών και στην απόλυτη ετοιμότητα για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Κοζάνης. «Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και εργαζόμαστε για την ένταξη νέων έργων και για την υλοποίησή τους», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «το ΕΣΠΑ αποτελεί το μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο και αναπτυξιακό εργαλείο της πατρίδας μας, αν και έχει εμφανίζει προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team