Με ζητωκραυγές και ιαχές, εκατοντάδες άνθρωποι υποδέχτηκαν την ανόρθωση του κρουαζιερόπλοιου
Φτάνοντας πλέον στις ακτές του νησιού Τζίλιο της Τοσκάνης, μπορεί κανείς να αντικρύσει ένα φάντασμα: το κουφάρι του Costa Concordia, του κρουαζιερόπλοιου που προσέκρουσε σε βράχια, παρασέρνοντας στο θάνατο 32 ανθρώπους και προκαλώντας τη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που είδε η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, πλέον πατά και πάλι στα πόδια του.
Για την ακρίβεια, στέκει και πάλι όρθιο στην καρίνα του.
Ήταν περίπου 4.00 το ξημέρωμα της 17ης Σεπτεμβρίου όταν οι σειρήνες ήχησαν. Εκατοντάδες άνθρωποι με ιαχές, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα υποδέχονται το νέο: η μεγαλύτερη επιχείρηση ανέλκυσης πλοίου στην ιστορία πέτυχε και το σκαρί που κείτονταν γερτό από τις 13 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και προσέκρουσε στο βράχο, ανορθώθηκε.
“…φθάσαμε σε κλίση 0 μοιρών”, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και υπεύθυνος για την επιχείρηση.
Πολλοί από τους επιβάτες που γλύτωσαν από την τραγωδία ήταν εκεί για να το δουν. Όπως βγήκαν κι εκείνοι από το νερό, έτσι βγήκε και το πλοίο. “Θα μπορούσα να έχω χάσει τη ζωή μου στο πλοίο αυτό και όμως είμαι εδώ για να διηγηθώ την ιστορία μου”, είπε ο Λουτσιάνο Κάστρο, ένας από τους επιβάτες του πλοίου.
Το πλοίο μοιάζει πλέον να έχει δυο “πρόσωπα”. Το ένα, το αστραφτερό κρουαζιερόπλοιο. Το άλλο το φαγωμένο από τη διάβρωση του νερού σκαρί, με τα σίδερα να προεξέχουν σκουριασμένα, σαν ικρίωμα.
“Είμαι ανακουφισμένος δεν έχει γίνει ποτέ εγχείρημα τέτοιας κλίμακας…τώρα θα προχωρήσουμε σε λεπτομερή επιθεώρηση των ζημιών που έχει το πλοίο. Αν είναι αρκετά γερό για να ορθωθεί έτσι, τότε είναι ικανό να ξαναπλεύσει”, είπε ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, επικεφαλής του εγχειρήματος, πριν μπει στο μπαρ για μια μπύρα.
Το έργο της ανόρθωσης σε κατακόρυφη θέση και στη συνέχεια της ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου βάρους 114.000 τόννων έχει ανατεθεί από την πλοιοκτήτρια Carnival την ιταλική Micoperi και την αμερικανική Titan. Το κόστος της επιχείρησης αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα που βρήκε και πάλι την κατακόρυφη θέση του, το Costa Concordia θα ερευνηθεί σε αναζήτηση των σορών δύο αγνοουμένων, μίας Ιταλίδας τουρίστριας και ενός Ινδού σερβιτόρου. Οι συγγενείς τους αναμένενται να φθάσουν σήμερα στο νησί Τζίλιο.