Αρχική > Uncategorized > Έκθεση Ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά στην Αθήνα (Βίντεο)

Έκθεση Ζωγραφικής της Κωνσταντίνας Βαλερά στην Αθήνα (Βίντεο)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailvalera

 

Παραφράζοντας τον τίτλο της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Ρίτσου «Ανυπότακτη Πολιτεία», η Κωνσταντίνα Βαλερά μεταφέρει στον καμβά τα στιγμιότυπα που απαθανάτισε ο φακός τριών φωτογράφων στα τέλη της δεκαετίες του ‘40 και αποτυπώνουν την τραγική καθημερινότητα των ανθρώπων που βίωναν τις συνέπειες του Εμφυλίου σε συνθήκες λιμοκτονίας.

Οι εικόνες της φτώχειας και των συσσιτίων, που αναβιώνουν γύρω μας στην Ελλάδα της κρίσης, γίνονται η γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Τα έντονα χρώματα και η εξπρεσιονιστική πινελιά, που παραπέμπουν συνήθως σε ξένοιαστα και ευχάριστα θέματα, χρησιμοποιούνται εδώ για να αναδείξουν τη θέληση για ζωή, την αισιοδοξία των ανήσυχων πνευμάτων.

Με την ιδιαίτερη τεχνική και το προσωπικό της ύφος, η νέα εικαστικός που ζει στη Φλώρινα, προκαλεί τον επισκέπτη της έκθεσης να εξετάσει με αισιόδοξο βλέμμα την ιστορική μνήμη μιας δύσκολης εποχής. Οι αποδομημένες πινελιές που συνθέτουν τα έργα αναιρούν τους περιορισμούς της εικόνας και αφήνουν τις ανυπότακτες ψυχές αυτών των ανθρώπων να αναπνεύσουν και να αφηγηθούν την ιστορία τους.
Ανάμεσα στα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση ξεχωρίζουν Το Μεγάλο Συσσίτιο, που προέκυψε από τη σύνθεση επτά μικρών φωτογραφιών, και Η Αγορά για τη ζωντάνια τους και τη δύναμη των συναισθημάτων που προκαλούν οι εκφράσεις των προσώπων, αντικατοπτρίζοντας το πάθος και το ταλέντο της Κ. Βαλερά.
 Όπως μας είπε η ίδια, με την έκθεση αυτή και την αισιόδοξη ματιά της θέλησε με ευαισθησία και σεβασμό να επαναφέρει στο προσκήνιο εικόνες που όσοι δεν γνωρίζουν θα μάθουν και όσοι είναι ήδη ενήμεροι δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Το αποτέλεσμα την δικαιώνει και μας γεμίζει ενδιαφέρον για τις επόμενες δημιουργίες της.
Δήμητρα Τσιούνη, noizy.gr
Η Κωνσταντίνα Βαλερά γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική και ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, απ’ όπου αποφοίτησε το 2012.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κορωνοϊός: Δείτε πως κατανέμονται τα ενεργά κρούσματα στην Δυτική Μακεδονία- Η αναφορά της Π.Ε. Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια της ενημέρωσης για την  εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, δίνει στη δημοσιότητα σχετικό ...