Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Η προτομή του Φίλιππου Καπετανόπουλου στους Πύργους

Η προτομή του Φίλιππου Καπετανόπουλου στους Πύργους

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο Φίλιππος Καπετανόπουλος καταγόταν από το χωριό Πύργοι (πρώην Κατράνιτσα) της Εορδαίας. Υπήρξε φαρμακοποιός εξασκώντας το επάγγελμα του στην πόλη του Μοναστηρίου. Με την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα ο Καπετανόπουλος εντάσσεται στην Τριμελή Επιτροπή Αγώνος στο Μοναστήρι και εγκαταλείπει την επαγγελματική του ζωή προκειμένου να συνδράμει στον Αγώνα. Με την έλευση του Παύλου Μελά στα εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας εντάσσεται στα αντάρτικα σώματα του περίφημου Έλληνα αξιωματικού. Ανατρέχοντας στο αρχείο του Παύλου Μελά συλλέγουμε πολλές πληροφορίες για τη σύντομη πολεμική δράση του Καπετανόπουλου.

Γράφει λοιπόν ο Μελάς πως ο φαρμακοποιός Φίλιππος Καπετανόνουλος από τα Βιτώλια (Μοναστήρι, τα σημερινά Bitola της ΠΓΔΜ) τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αντάρτικο σώμα (στο οποίο ο Καπετανόπουλος εντάχθηκε το προηγούμενο βράδυ παρά τις αντιρρήσεις του Μελά ο οποίος τον θεωρούσε άπειρο και αναρωτιόταν αν θα μπορούσε λόγω της σωματικής του αδυναμίας – ήταν πολύ λεπτός – να αντέξει τις κακουχίες του βουνού) βγαίνοντας από το χωριό Νερέτι (Νέρετ, ο σημερινός Πολυπόταμος του νομού Φλωρίνης) όπου είχε διανυκτερεύσει το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να επιτεθεί σε σώμα Βούλγαρων κομιτατζήδων δέχτηκε επίθεση από σώμα του τουρκικού στρατού (100 νιζαμήδες* και 30 – 40 ιππείς γράφει ο Μελάς). Το τραύμα ήταν στον μηρό του ποδιού και ο Καπετανόπουλος ξεψύχησε λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. Ο Μελάς αναφέρει πως ο Καπετανόπουλος ήταν τριάντα χρονών όταν ξεψύχησε επομένως το έτος γέννησης του ήταν το 1874. Την ίδια περιγραφή για την μάχη δίνει και ο συναγωνιστής του Μελά Γιάννης Καραβίτης. Επιβεβαιώνει πως ο Καπετανόπουλος ήταν φαρμακοποιός από το Μοναστήρι και πως εντάχθηκε στο σώμα μια μόλις μέρα πριν, πως το χτύπημα της σφαίρας τον βρήκε στο μηρό (τον μετέφεραν με τα χέρια διότι δεν υπήρχε φορείο και πέθανε εξαιτίας της αιμορραγίας) αλλά προσθέτει και την σημαντική πληροφορία της καταγωγής του ήρωα: «πήρε τον φαρμακοποιό Φίλιππα Καπετανόπουλο από την Κατράνιτσα που μας ήρθε αποβραδίς».

Η προτομή του Φίλιππου Καπετανόπουλου βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων των Πύργων πλάι στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς. Είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Δημιουργήθηκε το έτος 1961 από τον Τήνιο γλύπτη Ευάγγελο Φιλιππότη με δαπάνες του Ελληνικού Στρατού. Ο Καπετανόπουλος αναπαρίσταται σε μέση ηλικία φορώντας πολιτικά ρούχα, πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. Έχει μεγάλο μουστάκι και πυκνά, κοντά μαλλιά. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

 

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ

ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΕΠΕΣΕΝ ΗΡΩΪΚΟΣ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΤΗΝ 19-09-1904

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

Ε. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ

ΤΗΝΙΟΣ

1961

*νιζάμης: ο Τούρκος στρατιώτης του τακτικού Οθωμανικού στρατού.

Πηγές:

  1. Έκθεση του Παύλου Μελά 19.09.1904
  2. Απομνημονεύματα του Γιάννη Καραβίτη

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."