Αρχική > Slider > Η παραγωγική ανασυγκρότηση ξεκινάει από την αγροτική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Β. Αποστόλου στο συνέδριο στα Κοίλα

Η παραγωγική ανασυγκρότηση ξεκινάει από την αγροτική ανάπτυξη, υπογράμμισε ο Β. Αποστόλου στο συνέδριο στα Κοίλα

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Στον δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης ο αγροτικός χώρος μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, υπογράμμισε από το βήμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι στα δυνατά σημεία του αγροτοδιατροφικού τομέα μπορούμε να χτίσουμε τη νέα ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε εκτενή αναφορά στα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ιδιαιτέρως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, του οποίου η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 5.86 δις ευρώ και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή συμμετοχή σε 4,71 δις ευρώ, ενώ σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 14 δις ευρώ. Στη Δυτική Μακεδονία για έργα εκσυγχρονισμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δημοσίων υποδομών, ανάπτυξης της γεωργίας, για την εκκίνηση επιχειρήσεων και για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων εκχωρούνται 46,6 εκ. ευρώ, ποσοστό 9,9%. Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα στη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 88,8 εκ. ευρώ. Οι μέχρι σήμερα ενταγμένοι προϋπολογισμοί χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ 2014-2020 με δημόσια δαπάνη ύψους 77 εκ. ευρώ, εκ των οποίων  έχουν ήδη πληρωθεί περί τα 36,2 εκ. ευρώ.

Αναφορικά με το Leader σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθούν 49 προγράμματα σε ισάριθμες αγροτικές περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού 306,6 εκ. ευρώ. Στην Δυτική Μακεδονία θα κατανεμηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος 16,8 εκ. ευρώ.

Από το προαναφερόμενο κονδύλιο του ΠΑΑ 2014-2020 έχουν δοθεί 12 εκ. ευρώ για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Το ποσό κρίθηκε ανεπαρκές, γι’ αυτό από τις 998 αιτήσεις εγκρίθηκαν 620. Για την ικανοποίηση και των υπολοίπων ο υπουργός ανακοίνωσε την επαναπροκήρυξη του προγράμματος στο επόμενο διάστημα. Για τις εξισωτικές αποζημιώσεις δόθηκαν πέρυσι και θα δοθούν και φέτος στη Δυτική Μακεδονία 25,5 εκ. ευρώ.

Ως ιδιαίτερο τομέα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου στη Δυτική Μακεδονία, ο Β. Αποστόλου χαρακτήρισε τα αρωματικά φυτά. Είπε ότι στην  Κοζάνη υπάρχουν πάνω από 5.000 στρέμματα με κατάλληλο έδαφος και μικροκλίμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει – είπε – η τεχνογνωσία στην καλλιέργεια 8.000 στρεμμάτων που ήδη καλλιεργούνται και υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένη μεταποιητική μονάδα. Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι εντάσσονται άμεσα περισσότεροι από 100 νέοι αγρότες του δήμου Εορδαίας, όπου θα παραχωρηθούν τα πρώτα 1.000 στρέμματα.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης μία νέα, σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα προβάτων στο Μαυροδένδρι.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας