Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Ιστορίες Μαγειρικής: Η Πρωτοχρονιά, το γαλακτομπούρεκο και η κυρία Βάσω

Ιστορίες Μαγειρικής: Η Πρωτοχρονιά, το γαλακτομπούρεκο και η κυρία Βάσω

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

 

Καθώς ξημέρωνε Κυριακή , Πρωτοχρονιά , η κυρία Βάσω σηκώθηκε από το χαρτοκιβώτιο της , δίπλα στον κάδο της εκκλησίας …  Σηκώθηκε χτενίστηκε κοιτάζοντας το μισοσπασμένο καθρεφτάκι της , έριξε λίγο νερό στο πρόσωπο της με το μισογεμάτο της μπουκαλάκι  νερό , έβαλε στο γκαζάκι να ψήσει  τον σκέτο της ελληνικό , τυλίχτηκε με το σάλι της το ροζ , της μάνας της κειμήλιο που κάποτε το κορόιδευε , τελικά ήταν το μόνο που της απόμεινε … Κοίταξε τον ουρανό , τι ομορφιά , οι σκεπές σκεπασμένες από την πάχνη , τα φωτάκια παντού να αναβοσβήνουν , και ο ήλιος να ανατέλλει  … Σιγά σιγά ξεκίνησε να έρχεται ο κόσμος για την εκκλησία , ντυμένοι όλοι με τα καλά τους , τις οικογένειες τους , οι κυρίες χτενισμένες με μαλλί κομμωτηρίου , τα αμάξια γυαλισμένα όπως τα παπούτσια των κύριων … Θυμήθηκε τον Κωστή της ,τι μεγαλεία και τι  πάρτι έκαναν κάθε πρωτοχρονιά , όλος ο κόσμος ήταν καλεσμένος , και την Κυριακή , την πρώτη Κυριακή του χρόνου μετά την εκκλησία καλούσε όλους τους φίλους και τους συγγενής για τον πρώτο καφέ της χρονιά και η κυρία Βάσω έκανε τον περίφημο της γαλακτομπούρεκο , το αγαπημένο του Κωστή  , της γιαγιάς της συνταγή … Την πούλησε και αυτήν στα ζόρια στο ζαχαροπλαστείο πιο κάτω από την εκκλησία μήπως και σώσει τίποτα … Μα τίποτα δεν σώθηκε , μονάχα το σάλι … Ούτε και ο Κωστής … << Γεύσεις , μυρωδιές και οι φίλοι μας είναι οι γιορτές για μένα >> έλεγε ο Κωστής , γεύσεις , μυρωδιές και οι φίλοι μας … Καθώς αναπολούσε το παρελθόν η κυρία Βάσω την πλησίασε η Κατερινιώ , ένα κορίτσι γύρω στα δεκαέξι , συχνά περνούσε να δει τι κάνει η κυρία Βάσω , ήταν φίλη της η γιαγιάς της  …

-ΚΑΤΕΡΙΝΙΩ Καλημέρα και χρόνια πολλά , καλή χρονιά να έχουμε κηρία Βάσω …

-ΚΥΡΙΑ ΒΑΣΩ Καλημέρα και χρόνια πολλά κορίτσι μου …

-ΚΑΤΕΡΙΝΙΩ Τι θα θέλατε κηρία Βάσω για την νέα χρονιά  … ;

-ΚΥΡΙΑ ΒΑΣΩ Τίποτα κορίτσι μου , τα είδα και τα έζησα όλα , το μόνο που θα ήθελα αν σου είναι εύκολο ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο από του κυρ Στέλιου το ζαχαροπλαστείο  εδώ πιο κάτω …

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

  • 1 Πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γραμμάρια Βούτυρο αγελάδας
  • 1000 γραμμάρια Ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια Νερό
  • 1 Πορτοκάλι (φλούδες)
  • 1 κιλό Γάλα φρέσκο
  • 120 γραμμάρια Σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 Βανίλιες

Θα χρειαστούμε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 38 εκατοστά .  Ετοιμάζουμε την κρέμα , αλλά στο μεταξύ σκεπάζουμε τα  φύλλα με μια πετσέτα , για να μην ξεραθούν.  Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τα 250 γραμμάρια ζάχαρη , τις 2 βανίλιες   και το σιμιγδάλι  σε μέτρια φωτιά  να βράσουν και ανακατεύουμε  μέχρι να δέσει η κρέμα και ν’ αρχίσει να κοχλάζει . Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο και βάζουμε την κρέμα , την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και τα τυλίγουμε σε ρολό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C .  Χαράζουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια .  Ψήνουμε για 30 λεπτά τουλάχιστον , έως ότου ροδίσουν τα φύλλα . Βράζουμε τα 750 γραμμάρια ζάχαρης , το νερό και τις φλούδες από το πορτοκάλι , μετρώντας το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός για περίπου 5 λεπτά . Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα.  Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και  να απορροφήσει όλο το σιρόπι  .

 

Καλή σας όρεξη ,

και χρόνια πολλά ..

Σαμουήλ Σταύρος Σταματίδης ….

Κοινοποιήστε το άρθρο... Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team

Open

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ

Close